Alles wat je moet weten over de winterband

Luc Schaepkens

Wat is het Alpine-symbool? Hoeveel profiel moet een winterband hebben? Mag je in de zomer op winterbanden rijden? Alles wat je over dit onderwerp moet weten, lees je hier.

Wat is een winterband?

Om te beginnen is een winterband alleen een erkende winterband als het Alpine-symbool erop staat: de berg met drie pieken en een sneeuwvlokje. Vierseizoens- of all weatherbanden kunnen dit symbool ook hebben. De zogenaamde M+S band (modder en sneeuw) zonder dit symbool voldoet niet. Sinds 1 januari 2018 is deze regel o.a. in Duitsland van kracht. Voor M+S banden gekocht vóór 1 januari 2018 is er een overgangsregeling. Die mogen er tot eind september 2024 onder blijven zitten. Later gekochte banden worden niet meer als winterbanden erkend.

Minimale profieldiepte

De minimale profieldiepte in ons land is 1,6 millimeter. Ook voor winterbanden. In andere landen is de minimale profieldiepte voor winterbanden vaak 3 millimeter (bijvoorbeeld Noorwegen) of zelfs 4 millimeter (bijvoorbeeld Oostenrijk). Heb je minder profiel, dan rij je voor de wet op zomerbanden.

Winterbanden in de zomer

Onze oosterburen hebben een ezelsbruggetje. Zo onthouden ze gemakkelijk wanneer de winterbanden eronder moeten. De zogenaamde O-regel. Oftewel van oktober tot Ostern (Pasen). Is het verboden om in de zomer op winterbanden te rijden? Het antwoord is nee. Al kan het in Italië wel serieus geld kosten. Dat heeft te maken met de snelheidscodering op de band en de in dat land geldende regelgeving. We leggen het hier helemaal uit.

Winterbanden niet overal verplicht

In ons land zijn winterbanden niet verplicht. Ook in België en Frankrijk niet. Zelfs Zwitserland kent geen winterbandenplicht. Al krijg je wel een boete als je door verkeerde banden het andere verkeer in de problemen brengt. Dus bijvoorbeeld wanneer je een helling niet opkomt. Italië kent geen landelijke verplichting. Wel zijn er bepaalde wegen waarop het verplicht voeren van winterbanden met borden is aangegeven. In Noorwegen is er geen plicht, wél dient je voertuig altijd grip te hebben. Minimale profieldiepte in dit land is 3 millimeter.

Alleen in bepaalde periode

In Oostenrijk moet je van 1 november tot en met 15 april winterbanden hebben bij ‘winterse omstandigheden’. Deze banden moeten een profiel van minimaal 4 millimeter hebben. Boetes kunnen hier oplopen tot 5000 euro. In Kroatië heb je ze nodig van 15 november tot 15 april, ongeacht de weersomstandigheden. Zweden heeft een winterbandverplichting van 1 december tot 1 april bij winterse weersomstandigheden. En in Finland van 1 december tot 1 maart. Ook voor een geremde aanhanger/caravan (!). Tsjechië: met minimaal 4 millimeter profiel van 1 november tot 31 maart en bij temperaturen onder de 4 graden. Slowakije: van 15 november tot 31 maart. Slovenië: van 15 november tot 15 maart, mits je goed passende sneeuwkettingen bij je hebt.

Tijdens winterse weersomstandigheden

Dan zijn er landen die alleen kijken naar de weersomstandigheden. Tijdens winterse weersomstandigheden zijn winterbanden verplicht. Dat is zo in Duitsland en Luxemburg. Denemarken kent geen plicht. Wel dien je, als je voor winterbanden kiest, ze logischerwijs op alle vier de wielen te hebben. Kijk op deze site voor een handig en actueel overzicht van de winterbanden-regelgeving per land.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur