Top Trails of Germany

Top Trails of Germany – Winterwandelen door de mooiste regio’s van Duitsland

Martine van Kuler

Knisperende sneeuw onder je schoenen, een winterzonnetje in de blauwe lucht. Klinkt goed hè? Met een beetje mazzel kun je het ervaren tijdens een winterwandeling. Over sommige Top Trails of Germany, de dertien beste wandelroutes in Duitsland, zijn van december tot maart heerlijke dagwandelingen door het winterse landschap uitgezet.

Op Campingtrend lees je geregeld over winterkamperen. Veel kampeerders houden van wandelen, daarom is het nu tijd voor een artikel over winterwandelen. Dat kun je prima doen in het bos om de hoek, maar wil je écht genieten van een winters landschap, denk dan eens aan Top Trails of Germany. Dit zijn de dertien beste langeafstandswandelroutes in Duitsland. Dat je in de winter geen zin hebt in een dagen- of zelfs wekenlange wandeling snappen we, maar tijdens de wintermaanden zijn er over sommige Top Trails dagwandelingen uitgezet.

Winterwandelen over de Eifelsteig

De twaalf kilometer lange wandeltocht van Üdersdorf naar Daun is een ingekorte versie van de elfde etappe van de Eifelsteig. Tijdens deze wandeling duik je in het explosieve verleden van de Eifel. Vanuit Üdersdorf wandel je gestaag omhoog. Bij het Weinfelder Maar heb je vanaf de uitkijktoren een geweldig uitzicht over het landschap van de Eifel. In de winter is het uitzicht beter omdat er geen bladeren aan de bomen zitten. Via het Gemünder Maar bereik je dan al snel weer Daun.

Kerstdorp langs de WesterwaldSteig

Waldbreitbach in het Wiedtal is de finishplaats van de vijftiende etappe van de WesterwaldSteig. In december is Waldbreitbach veranderd in een heus kerstdorp, met onder meer een kerststal gemaakt van wortelhout en de ‘Ster van Bethlehem’, een wandelroute die is verlicht met 3500 gloeilampen. De adventskrans, het carillon en de kerstpiramide maken de belevenis compleet. Een bezoek aan deze unieke plaats is uitstekend te combineren met een winterse wandeling.

Waldbreitbach
Kerstdorp Waldbreitbach.
Waldbreitbach
Kerstdorp Waldbreitbach.

Sneeuwwandelen over de Westweg in het Zwarte Woud

In het Hochschwarzwald wordt bij de juiste sneeuwcondities een aantal winterwandelpaden geprepareerd over de Westweg, een Top Trail. Een daarvan is een gemarkeerde winterwandelroute die begint bij het Haus der Natur in Feldberg-Ort en via de Todtnauer Hütte naar de Stübenwasen loopt. Geoefende wandelaars kunnen op de terugweg de top van de Feldberg beklimmen.

Wandeling op sneeuwschoenen op de Goldsteig

Als je graag door de diepe sneeuw stapt, ben je op de Goldsteig in het Beierse Woud aan het juiste adres: hier kun je een idyllische wandeling op sneeuwschoenen maken. De tocht begint en eindigt in de bekende wintersportplaats Sankt Englmar en voert over de bergen Hochberg, Knogl en Predigtstuhl. De wandeling is ideaal voor een korte dagtocht.

Top Trails of Germany winter
Winterwandelen over de Goldsteig.
Top Trails of Germany winter
Winterwandelen over de Goldsteig.

Weserberglandpad – Ervaar het Lapland-gevoel

De idyllische Weserbergland-Weg biedt rust en een indrukwekkend landschap. Ver weg van de drukte kun je hier ontspannen wandelen. Ook een bezoek aan de Wesertherme in Bad Karlshafen of de Solana zoutgrot in Uslar is verleidelijk. Op de Wildnisfarm in Silberborn kun je terecht voor husky- en rendiertochten.

Klik voor meer informatie over de Top Trails of Germany en de exacte routes op onderstaande button.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!