Stedentrip naar Duitsland? Campings in de buurt van Berlijn!

Martine van Kuler

De Berlijnse Muur, Rijksdag, Berliner Dom, Brandenburger Tor en Checkpoint Charlie. In Berlijn kun je je prima vermaken. Hotels en appartement in de Duitse hoofdstad zijn nogal aan de prijs, maar gelukkig zijn er prima campings in de buurt van Berlijn.

D.C.C. Camping Kladow

Een van de eerste campings in de buurt van Berlijn ligt in een buitenwijk van de stad. Camping Kladow is een prima uitvalsbasis voor kampeerders die een bezoek aan de Duitse hoofdstad willen combineren met wat natuur, want Camping Kladow ligt in het bos en tussen de meren Groß Glienicker See en Sacrower See in. In beide kun je heerlijk een verkoelende duik nemen. Vlak bij de camping stopt een bus die je in vijftig minuten naar het centrum van Berlijn brengt.

ampingplatz Berlin Kladow
D.C.C. Camping Kladow.
ampingplatz Berlin Kladow
D.C.C. Camping Kladow.

D.C.C. Camping Gatow

De rivier de Havel scheidt Camping Gatow van de stad Berlijn. Langs de rivier kun je heerlijk wandelen en in de jachthaven is het leuk bootjes kijken. De camping zelf is rustig gelegen en de kampeerplekken zijn gescheiden door middel van haagjes. Er staan veel vaste kampeerders, dus als je daar niet van houdt kun je Camping Gatow beter overslaan. Ook vanaf deze camping is er een goede busverbinding naar het centrum van Berlijn. Je doet er ongeveer drie kwartier over.

CityCamp Süd en Nord

Twee campings in de buurt van Berlijn zijn CityCamp Süd en CityCamp Nord. City Camping Süd ligt niet ver van het voormalige geallieerde checkpoint Bravo, de grensovergang die tot 1989 vrijwel alle reizigers naar West-Berlijn gebruikten. Tegenwoordig is het hier leeg en in verval. De camping ligt aan de oevers van het Teltowkanaal, dat bij Potsdam uitmondt in het Griebnitzmeer. De locatie is ideaal voor degenen die zowel Potsdam als Berlijn willen verkennen.

City Camping Nord ligt tussen twee rivieren in de wijk Spandau op het gelijknamige schiereiland. In de nabije omgeving van de camping kun je bootjes huren. Leuk als je een dagje niet de stad in wilt.

Camping Am Mahlower See

Deze viersterrencamping ligt op drie kwartier rijden van Berlijn. Met de trein gaat het wat sneller; in 20 minuten sta je in de stad. Maar dan moet je wel eerst met de bus (halte tegenover de camping) naar het treinstation Mahlow. Bij terugkomst kun je een duik nemen in het meertje tegenover de camping. De kampeerplaatsen op Camping Am Mahlower See zijn ruim en veelal zonnig gelegen.

Camping Krossinsee
Camping Krossinsee.
Camping Krossinsee
Camping Krossinsee.

Camping Krossinsee

Deze camping in het bos, ten oosten van Berlijn, ligt tussen drie meren in: de Krossinsee, de Zeuthener See en de Seddinsee. Camping Krossinsee ligt direct aan die eerste en heeft een eigen zandstrand langs de oever. De camping is ideaal als je watersporten wilt combineren met een citytrip naar Berlijn. Met de auto ben je er in ongeveer twintig minuten.

Heb je zin in een stedentrip, maar trekt Berlijn je niet zo? Geen nood, want in dit artikel zetten we wat campings in de buurt van Parijs op een rij.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!