EK voetbal Duitsland

Culturele evenementen tijdens het EK voetbal in Duitsland

Martine van Kuler

Bij menigeen loopt de Oranjekoorts dezer dagen hoog op. Gek is dat niet, want vandaag gaat in Duitsland het EK voetbal van start. Het Nederlands elftal komt zondag voor het eerst in actie. De kans dat je nog een kaartje zult bemachtigen is klein, maar ook als je niet in het stadion zit kun je in Duitsland genieten van de EK-sfeer.

Het Nederlands elftal speelt zijn wedstrijden in de groepsfase van het EK voetbal in de steden Hamburg, Leipzig en Berlijn. Voorafgaand aan de wedstrijden kunnen supporters in de Oranje Fanzone in de stemming komen. Voor alle Oranjefans zonder een wedstrijdticket hangt er een groot scherm. Ook als je bondscoach Ronald Koeman en zijn spelers geen warm hart toedraagt, kun je rond de speelsteden in Duitsland genieten van tal van evenementen.

Cultureel programma rond het EK voetbal in Duitsland

Duitsland staat van 14 juni tot en met 14 juli in het teken van het EK voetbal 2024. Teams uit 24 landen nemen deel aan het toernooi, ongeveer 2,7 miljoen toeschouwers zullen in de stadions aanwezig zijn en er naar verwachting komen er nog eens zeven miljoen voetbalfans naar de fanzones en publieke vertoningen. En dan zijn er natuurlijk ook nog de vele televisieuitzendingen. Kortom, Duitsland staat de komende weken in de spotlights en dat realiseert het land zich maar al te goed. Daarom wil Duitsland zich ook buiten het toernooi om presenteren als een open, servicegericht, duurzaam en toeristisch aantrekkelijk gastland. Dat doet het onder meer met een uitgebreid cultureel programma dat bezoekers buiten de stadions moet samenbrengen.

Kulturprojekte Berlin
Tijdens het EK voetbal is de Brandenburger Tor in Berlijn omlijst door een groot voetbaldoel.
Kulturprojekte Berlin
Tijdens het EK voetbal is de Brandenburger Tor in Berlijn omlijst door een groot voetbaldoel.

Evenementen het hele gezin

Grote murals – muurschulderingen – die de kracht van voetbal verbeelden zijn sinds maart al in alle speelsteden te zien. Verder is er in acht van de tien steden een ‘stadion der dromen’ ingericht, waar kunst, cultuur en voetbal samenkomen. Hier vinden evenementen plaats die gewijd zijn aan de deelnemende landen, maar ook toernooien voor kinderen en culturele programma’s voor het hele gezin.

Tot slot is in sommige steden een football village opgericht, waar lokale en internationale bezoekers kunnen genieten van entertainment, shows, activiteiten en uiteraard publieke vertoningen van de wedstrijden.

Het grootste voetbalfeest vindt plaats in finalestad Berlijn, waar gedurende het EK voetbal ongeveer 2,5 miljoen bezoekers zullen samenkomen. Om hen te entertainen is er een pop-uppark gecreëerd langs de Straße des 17. Juni met uitzicht op de Brandenburger Tor, die tijdens het toernooi is omlijst door ‘s werelds grootste voetbaldoel.

Ben jij van plan om – al dan niet in het bezit van een wedstrijdticket – af te reizen naar het EK voetbal in Duitsland en wil je het precieze evenementenprogramma weten? Je vindt het op deze website.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!