Winterbanden oostenrijk

Winterbandenplicht: hoge boetes in Oostenrijk

Luc Schaepkens

In Oostenrijk zijn winterbanden bij winterse weersomstandigheden verplicht in de periode van 1 november tot 15 april. Wist je ook dat ze minimaal 4 mm profiel moeten hebben? Anders zijn het voor de wet zomerbanden. Boetes kunnen oplopen tot 5000 euro.

Winterse omstandigheden

In tegenstelling tot de nieuwe regels in Duitsland gelden M+S banden in Oostenrijk ook als winterbanden. In de periode 1 november tot 15 april zijn ze verplicht bij winterse weersomstandigheden. Winterse weersomstandigheden zijn sneeuw, smeltende sneeuw of ijs. Automobilisten dienen regelmatig het weerbericht te volgen, zo staat in de Oostenrijkse wet omschreven. Ook buiten de genoemde periode kunnen winterbanden op sommige wegen verplicht zijn. Dat wordt aangegeven met een bord. Winterbanden moeten minimaal 4 mm profiel hebben. Hebben ze minder profiel, dan worden ze gezien als zomerbanden. Rijd je toch op zomerbanden of op winterbanden met te weinig profiel, dan kan je dat veel geld kosten.

winterbandenplicht
winterbandenplicht

Mogelijk € 5000,- boete

Bij een deze week gehouden enquête onder Oostenrijkse automobilisten gaf ongeveer de helft aan nog niet op winterbanden te rijden. Daarmee lopen ze een risico als het weer omslaat. Bij een controle riskeer je een boete die kan oplopen tot maar liefst 5000 euro. En raak je op verkeerde banden betrokken bij een ongeluk, dan bestaat ook nog de kans dat je verzekering niet thuis geeft. Het advies aan Oostenrijkse automobilisten is daarom toch vooral winterbanden te monteren. Op die manier kunnen allerlei juridische problemen worden voorkomen.

Behalve M+S banden mag je ook op all season banden rijden. Deze moeten wel ook minstens 4 mm profiel hebben. Het zogenaamde Alpine-symbool is in Duitsland verplicht voor nieuwe winterbanden. Het sneeuwvlokje met bergspits op de band garandeert dat de band is getest en goed bevonden onder winterse omstandigheden. Binnenkort op deze site een actueel overzicht van de regels per land voor winterbanden.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur