Zo kies je de juiste omvormer voor je camper of caravan

Martine van Kuler

12 volt, 230 volt, herz, sinus, ampère. Heb je bij het lezen van deze woorden de neiging om af te haken? Dan adviseren we je toch even verder te lezen. Als je een camper of caravan bezit, dan heb je waarschijnlijk ook een omvormer. En deze woorden moet je kennen als je de juiste omvormer wilt kiezen. Gelukkig lukt je dat na het lezen van dit artikel.

Een omvormer kan van de 12 volt gelijkspanning die uit de huishoudaccu van een kampeermiddel komt, 230 volt wisselspanning maken, zoals dat ook thuis uit het stopcontact komt. Dat kan handig zijn als je bijvoorbeeld je laptop of je elektrische fiets wilt opladen of bijvoorbeeld een koffiezetapparaat of waterkoker in de caravan of camper wilt gebruiken. Maar wat is het verschil tussen de verschillende omvormers en waar moet je op letten als je een omvormer gaat aansluiten? 

Verschillende soorten omvormers

Zoek je een omvormer voor je camper of caravan, dan heb je in principe keuze uit twee verschillende: omvormers met een gemodificeerde sinus en omvormers met een zuivere sinus.

Voor de degenen die vroeger niet zo goed hebben opgelet bij natuurkunde nog even een korte uitleg: de elektriciteit die thuis uit het stopcontact komt is wisselspanning, dat wil zeggen dat de fasedraad continu wisselt tussen plus en min 230 volt. Dat gebeurt 50x per seconde en dat noemt men hertz. Die beweging van plus naar min gebeurt in een golfbeweging: de sinus. De omvormers bootsen die golfbeweging op een elektronische manier na. Een goedkope omvormer doet dat eigenlijk niet, die keert gewoon vijftig keer per seconde de plus en min om. Een goede omvormer met zuivere sinus maakt die golf een stuk exacter na. Dus wil je de omvormer gebruiken voor elektronische apparaten, dan is het belangrijk dat je een omvormer met een zuivere sinus gebruikt.

Er zijn veel verschillende omvormers te koop. Het meest gangbaar zijn omvormers met een vermogen tussen 150 watt en 2000 watt. Gelukkig wordt dat vermogen in watt uitgelegd, want zo kun je makkelijker vaststellen wat jij nodig hebt voor jouw toepassing. Met een 150 watt omvormer kun je bijvoorbeeld prima je telefoon, laptop, camera’s en je tandenborstel opladen. Voor zwaardere oplossingen, zoals elektrische fietsen, kom je al snel op een omvormer van 400 of 700 watt uit.

Wil je tegelijkertijd koffiezetten, je telefoon opladen en je haar föhnen? Tel dan bij elkaar op hoeveel watt deze apparaten gebruiken. Of kijk welk apparaat je het meest gebruikt en kies een omvormer die minimaal tien procent meer vermogen heeft.

Omvormer
Meer weten over omvormers? In de video boven dit artikel legt Jos het haarfijn uit.
Omvormer
Meer weten over omvormers? In de video boven dit artikel legt Jos het haarfijn uit.

Omvormer kopen? Let ook hierop!

Als het goed is kun je nu bepalen wat voor omvormer je nodig hebt voor jouw situatie. Maar er is nog meer om rekening mee te houden. Een omvormer zelf gebruikt namelijk ook elektriciteit. Zelfs als hij aanstaat maar niet wordt gebruikt, kost dat stroom uit je accu. Het is daarom handig als je bij de schakelaar van de omvormer kunt om hem na gebruik weer uit te zetten.

Ook moet je bij de aanschaf overwegen hoe je hem wilt of kunt inbouwen. De afstand tussen de huishoudaccu en de omvormer is bij voorkeur zo klein mogelijk. Ook wil je misschien dat de stopcontacten in de camper over de omvormer gaan lopen. In dat geval is een model met een voorrangsschakeling of een walstroom schakelaar gewenst. Die kun je opnemen in het 230 volt circuit van de camper en die schakelt zelf om als de camper op de walstroom (aan de paal) wordt aangesloten.

Als het goed is weet je nu welke omvormer je nodig hebt en hoe je hem gaat gebruiken. Duizelt het je nog een beetje of wil je meer weten over het inbouwen van een omvormer? Kijk dan de video boven dit artikel. Hierin legt Jos het allemaal nog eens haarfijn uit. En wil je meer weten over andere handige accessoires? Kijk dan hier.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!