Zien en doen Slovenië

5x leuke tips om te zien en te doen in Slovenië

Marije Onderwaater

De Slovenen zelf noemen hun land het groene hart van Europa. Slovenië is begrensd door Oostenrijk, Italië, Kroatië en Hongarije en lid van de Europese Unie. Wandelen in de bergen? Zwemmen in zee? Paragliden? Kajakken? Genieten van kunst en cultuur? Lekker eten? Het kan er allemaal!

Meer van Bled

Oogstrelend mooi, dat is het Meer van Bled. Het ligt in het noordwesten van Slovenië bij de gelijknamige plaats en aan de rand het Triglav Nationaal Park. Het meer is 2,1 kilometer lang en 1,4 kilometer breed. Op sommige plaatsen is het water 30 meter diep. Rondom het Meer van Bled vind je verschillende plekken om te zwemmen. Midden in het meer ligt een eilandje met daarop de Maria Hemelvaartskerk. Dit kerkje staat bekend om het gouden altaar en de fresco’s. Het eiland is bereikbaar per boot, maar let op: gemotoriseerd vaarverkeer is niet toegestaan op het Meer van Bled. Er zijn roeiboten te huren. En voor wie liever lui dan moe is op vakantie, zijn er de overdekte gondels met kleurrijke luifels – de zogenoemde pletna’s – waarmee je je naar het eiland met de beroemde 99 treden tellende trap kunt laten vervoeren. Boven het meer torent het kasteel van Bled uit. Hier vinden in de zomermaanden allerlei (Middeleeuwse) evenementen plaats. Het kasteel zelf heeft een museum en andere bezienswaardigheden. In het vierde weekend van juli vinden traditiegetrouw de Bled-dagen plaats. Dan zijn er lichtjes op het meer, concerten en een ambachtsmarkt.

Meer van Bled
Het indrukwekkende Meer van Bled
Meer van Bled
Het indrukwekkende Meer van Bled

Hoofdstad Ljubljana

Midden in het groen ligt de levendige hoofdstad van Slovenië: Ljubljana. Door de stad stroomt de rivier Ljubljanica, die geliefd is voor een tochtje met een rondvaartboot. Langs de Ljubljanica vind je aan beide oevers talloze terrasjes. Beroemd is de Drakenbrug met grote en fotogenieke drakenbeelden. De Tromostovje-brug mag je ook niet missen, deze driedubbele brug met stenen balustrades is minstens zo beroemd als de Drakenbrug. Een echte publiekstrekker is ook het Prešerenplein met daarop de opvallend roze Franciscuskerk. Wil je meer weten over de architectuur van de stad? Breng dan vooral een bezoek aan Plečnik House. Dit is geheel gewijd aan Jože Plečnik, de beroemde architect die zo bepalend is geweest voor het stadsbeeld van Ljubljana. Voor de inwendige mens neem je een kijkje op de Central Market, waar je levensmiddelen kunt kopen én waar mensen elkaar ontmoeten. Ook hier is de hand van Jože Plečnik weer duidelijk zichtbaar. En van maart tot oktober moet je op vrijdagen echt op het Pogačarjev-plein zijn voor de gastronomische markt waar je kan genieten van culinaire creaties van Sloveense topkoks. Je leest het: Ljubljana mag dus niet ontbreken op het lijstje van dingen die je gaat zien en doen in Slovenië.

Ljubljana Slovenië
De Sloveense hoofdstad Ljubljana
Ljubljana Slovenië
De Sloveense hoofdstad Ljubljana

Havenstad Piran

Met de aanduiding ‘mooiste stad van mediterraan Slovenië’ heeft Piran wat waar te maken. Gelukkig is dat geen probleem, want deze havenstad aan de Sloveense kust heeft heel wat te bieden. Piran ligt in een zoutwinningsgebied, wat de stad mede heeft gevormd. Rondom Piran kan je alles over zoutwinning te weten komen. Liefhebbers van oude steden met smalle straatjes komen in Piran aan hun trekken. De stad was vroeger ommuurd, waarvan de restanten nog zichtbaar zijn. Centraal in Piran ligt het Tartiniplein, vernoemd naar violist en componist Giuseppe Tartini die in de stad ter wereld kwam. Op het Tartiniplein staat ook het Venetiaanse huis, waar de Venetiaanse gotische architectuur is te bewonderen. Kijk vooral even omhoog, waar de tekst ‘Lassa pur dir’ staat. De Venetiaanse koopman die het huis voor zijn veel jongere geliefde bouwde liet de boodschap plaatsen omdat de bevolking over het stel roddelde. Het betekent: laat ze maar praten.

Piran Slovenië
Het Tartiniplein in Piran
Piran Slovenië
Het Tartiniplein in Piran

Wijn en olijfolie

In Slovenië komen diverse keukens samen: die van de Alpen, de Middellandse Zee, de Pannonische laagvlakte (een vlakte in centraal-zuidoost Europa) en de Balkan. Dat zorgt voor een bijzondere eigen keuken. Slovenië telt 24 gastronomische regio’s. Er zijn drie grote wijnregio’s: Primorje, Posavje en Podravje. Wijn is belangrijk voor het land. Er zijn speciale evenementen en vieringen waar de drank centraal staat. Natuurlijk kun je zelf altijd een wijnhuis bezoeken of meedoen aan een proeverij. In Slovenië is ook de oudste wijnstok ter wereld te vinden. Deze 450 jaar oude Žametovka-wijnstok staat in het Guinness Book of Records en heeft zelfs een eigen museum in Maribor: Old Vine House. In de stad Koper kan je een van de grootste wijnkelders van Slovenië bezoeken. Ben je meer een liefhebber van olijfolie? Ook dan kom je in het land aan je trekken. In Slovenië zijn volop olijfboomgaarden te vinden, vooral in Istrië, maar ook in Brda-heuvels, de Vipava-vallei en in de Karst.

Zien en doen Slovenië wijn
Volop wijn in Slovenië
Zien en doen Slovenië wijn
Volop wijn in Slovenië

Actief in Slovenië

Sportieve kampeerders krijgen waarschijnlijk keuzestress in Slovenië. Het land biedt ontzettend veel mogelijkheden voor een actieve vakantie. Waterratten kunnen zich uitleven op het Meer van Bled, het Meer van Bohinj of op een van de rivieren zoals de Soča, Nadiža, Kolpa en de Drava. Hier kan je bijvoorbeeld suppen of kajakken. Slovenië leent zich ook bij uitstek voor fietstochten. Jong en oud kan hier prima wat kilometers weg trappen, zowel op de stadsfiets, racefiets als mountainbike. Voor fanatieke hikers of gezinnen die dit als gezamenlijk uitstapje willen ondernemen zijn er talloze trails uitgezet. Voor iedereen is er wel een passende trail te vinden. De Lippizaner paarden zijn afkomstig uit Slovenië. Wil je graag zelf paardrijden? Kijk dan hier waar je zoal terechtkan.

Fietsen Slovenië
Jong en oud kan fietsen in Slovenië
Fietsen Slovenië
Jong en oud kan fietsen in Slovenië

Liever geen Slovenië?

Is dit artikel met ‘zien en doen’-tips in Slovenië niet aan jou besteed? Kijk dan eens naar andere leuke bestemmingen die we op Campingtrend tippen. Wat denk je bijvoorbeeld van de Duitse Moezelstreek, Zuid-Limburg of Spaans Baskenland?

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…