Een caravan onder de 750 kilo onmogelijk? De nieuwe Adria Aviva Lite bewijst het tegendeel

Martine van Kuler

Met de vorig jaar gepresenteerde Aviva Lite ging Adria terug naar de basis. In modeljaar 2025 komt er een nieuwe indeling bij. De Adria Aviva Lite 300 LH is met een binnenlengte van slechts 3 meter de kleinste caravan van de Sloveense fabrikant. Desondanks zijn er drie slaapplaatsen.

De laatste decennia zijn caravans alleen maar groter en zwaarder geworden. Niet gek, want veel kampeerders stellen hogere eisen en willen meer comfort. Een lichte caravan bouwen die van alle luxe is voorzien, is schier onmogelijk. Dat vond Adria vorig jaar een goede reden om terug te keren naar vervlogen tijden met de Aviva Lite. Want wat hebben we eigenlijk nodig? Een bed, bergruimte, een koelkast en een eigen toilet. De tot nu toe enige indeling heeft stapelbedden achterin. Met de nieuwe 300 LH kun je nu ook kiezen voor een dwarsbed met daarboven een hangmatbed. We ontvingen de eerste onofficiële foto’s van dit exemplaar.

Lichtgewicht caravan

De Adria Aviva Lite 300 LH is van binnen drie meter lang en 1,96 meter breed. Net als het zustermodel is het een lichtgewicht caravan. Leeg weegt de nieuweling 660 kilo en het toegestaan totaalgewicht is 750 kilo, wat hem uitermate geschikt maakt voor achter een elektrische auto. Als je toch wat meer bagage mee wilt nemen dan 90 kilo kun je het totaalgewicht laten uitbreiden tot 1000 kilo. De eerste Aviva heeft een kleurrijke striping, die ook in de stoffering is doorgevoerd. De nieuwe indeling is met een striping én stoffering in beigetinten gematigder qua kleur.

De Aviva Lite is zo licht vanwege het gewichtsbesparende meubilair, de minimale technische uitrusting en nieuwe oplossingen voor opbergruimte. De bovenkasten zijn gemaakt van stoffen zakken, die aan stangen worden bevestigd. Heb je ze niet nodig, dan kun je ze eenvoudig uit de caravan halen. Ook de kledingkast is gemaakt van stof.

Adria Aviva Lite 300 LH
Adria Aviva Lite 300 LH

Nieuwe indeling Adria Aviva Lite

Dan de indeling. Voorin is een bank geplaatst over de hele breedte van de caravan. Hieronder zien we een grote opbergruimte, waarin de kunststof bakken uit het Ikea-assortiment uitstekend passen. Zowel links als rechts naast de bank zijn extra zitplaatsen gecreëerd. De tafel in het midden is een verplaatsbare heftafel. Het zitgedeelte bouw je ’s avonds om tot een dwarsbed van 1,37 x 1,96 meter. Een extra slaapplaats creëer je door middel van het hangmatbed dat je boven het tweepersoonsbed kunt hangen.

Adria Aviva Lite keuken
Adria Aviva Lite keuken
Adria Aviva Lite badkamer
Adria Aviva Lite badkamer
Adria Aviva Lite zithoek
Adria Aviva Lite zithoek

Minicaravan met keuken en badkamer

In het midden van de caravan is een compressorkoelkast van Dometic geplaatst met daarnaast een smalle plank. De rest van de keuken staat links achterin. Het werkblad van 119 x 45 centimeter is voorzien van een rechthoekige rvs-spoelbak. Een kookplaat dien je zelf aan te schaffen. Wel een elektrische, want de Aviva Lite is volledig gasvrij. Het klapraam boven het werkblad zorgt voor ventilatie.

Eveneens achterin, maar dan aan de linkerkant, is een compacte badkamer te vinden. Deze is voorzien van een kunststof vloerbak inclusief hoekafvoer en een draaibaar cassettetoilet van Dometic. Ook is er een kleine wastafel met daarboven een ovale spiegel.

Voor de Aviva Lite 300 LH biedt Adria verschillende extra’s aan. Zo zijn een zelfvoorzienende voorbereiding, inclusief oplader en accu, verkrijgbaar voor 299 euro. Voor zonnepanelen betaal je 799 euro. Hoeveel de nieuwste Aviva Lite precies gaat kosten, heeft Adria nog niet bekendgemaakt. Zodra dat duidelijk is, lees je dat natuurlijk op Campingtrend.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!