valkenburg

5x zien en doen als je gaat kamperen in Zuid-Limburg

Martine van Kuler

Leuke steden, mooie bossen, uitgestrekte stranden en historische bezienswaardigheden; Nederland heeft het allemaal. Vakantie in eigen land is dus helemaal zo gek nog niet. Iedere provincie heeft zo zijn eigen charmes. Ga je kamperen in Zuid-Limburg? Check dan deze vijf uitstapjes.

1. Grotbiken in Valkenburg

Hoe je het ook wendt of keert, om Valkenburg kun je niet heen tijdens je bezoek aan Zuid-Limburg. Het kasteel op de foto boven dit artikel? Dat staat in Valkenburg. De bekende Mergelgrotten? In Valkenburg. De bekendste heuvel van het land? Inderdaad, ook die ligt in Valkenburg. Mocht je een fietser zijn, dan is deze Cauberg trouwens een uitdaging van formaat. Ben je na het bezoek aan het kasteel en de grotten toe aan een versnapering? In het gezellige centrum zijn veel terrassen waar je heerlijke vlaai kunt eten. Aanrader.

Onze tip voor avonturiers die Valkenburg bezoeken? Ga grotbiken. Onder leiding van een gids rijd je op een speciale fiets door het immense ondergrondse gangenstelsel.

Ben je in Valkenburg met kleine kinderen? Het Sprookjesbos vinden ze ongetwijfeld fantastisch. Zijn je kids iets ouder? Pak dan de kabelbaan naar Wilhelminatoren en rodel naar beneden.

GaiaZOO
Dit jaar het leukste uitje van Nederland volgens de ANWB: GaiaZOO.
GaiaZOO
Dit jaar het leukste uitje van Nederland volgens de ANWB: GaiaZOO.

2. Aapjes kijken in GaiaZOO

Deze dierentuin in Kerkrade is de winnaar van de ANWB-verkiezing ‘Leukste uitje van Nederland 2023’. Alleen dat al is reden genoeg voor een bezoek aan GaiaZOO. De dierentuin is prachtig aangelegd, en de vele dieren hebben ruime verblijven waarin ze soorteigen gedrag kunnen vertonen. Breng ook zeker een bezoek aan limburgHUIS, waar je oog in oog staat met diverse bedreigde diersoorten van eigen bodem.

Overigens is ook de runner up van de ANWB-verkiezing in Limburg te vinden, zij het iets noordelijker: Attractiepark Toverland in Sevenum. De magische attracties en toffe shows bieden vermaak voor jong en oud.

Kasteel Hoensbroek
Komend weekend (29 en 30 april) beleef je lang vervlogen tijden in Kasteel Hoensbroek.
Kasteel Hoensbroek
Komend weekend (29 en 30 april) beleef je lang vervlogen tijden in Kasteel Hoensbroek.

3. KasteelFestijn in Kasteel Hoensbroek

Voel je een echte prins of prinses in Kasteel Hoensbroek, een van de grootste en mooiste kastelen van het land. Bewonder de balzaal, beklim de middeleeuwse wenteltrap, aanschouw het kotsgat in het Groot Salet en ga op zoek naar de geheime kamer.

Ga je komend weekend (29 en 30 april) kamperen in Zuid-Limburg? Bezoek dan zeker het kasteel en beleef lang vervlogen tijden tijdens het KasteelFestijn, een historisch evenement met plezier voor jong en oud. Er zijn optredens van ridders, de touwslager, de goochelaar en dansers. Ook kun je kijken naar een historische modeshow en proeven van zeventiende-eeuwse hapjes. Kinderen kunnen deelnemen aan een middeleeuwse soldatentraining. Je mag zelf boogschieten en er zijn speciale rondleidingen.

4. Discovery Museum in Kerkrade

Als je geïnteresseerd bent in aarde, wetenschap, techniek en ontwerpen, is het Discovery Museum in Kerkrade een bezoekje waard. Volgens het museum is dit de plek bij uitstek om in het verleden te duiken, het nu te ervaren en te leren hoe de toekomst eruit kan zien.

Het Discovery Museum is geschikt voor nieuwsgierige mensen van alle leeftijden. Voor kinderen zijn er interactieve exposities, het Theater van de Wetenschap, spectaculaire (3D-)filmvertoningen en een laboratorium waar ze proefjes kunnen doen. Volwassenen leren meer over gezondheid in de Innovatiegalerij, bewonderen de collectie in de Schatkamer, en maken de Tijdreis door een wereld vol ontdekkingen.

Nederlands Mijnmuseum
In het Nederlands Mijnmuseum leer je meer over het rijke mijnverleden van Zuid-Limburg.
Nederlands Mijnmuseum
In het Nederlands Mijnmuseum leer je meer over het rijke mijnverleden van Zuid-Limburg.

5. Ontdek het rijke mijnverleden

Ga je kamperen in Zuid-Limburg en wil je meer te weten komen over het indrukwekkende mijnverleden van de provincie? In het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen ontdek je hier meer over. Wil je meer weten over het leven van mijnwerkers? Dat kan in de Steenkolenmijn Valkenburg. Een ex-mijnwerker leert je alles over de ondergrondse wereld. De Schacht Nulland behoorde tot de voormalige Domaniale Mijn in Kerkrade. De oudste steenkolenmijn van Nederland. Het is een dependance van het Discovery Museum, waarover je hierboven meer leest. Er zijn rondleidingen door Schacht Nulland te boeken.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!