San Sebastian

5x zien en doen in Baskenland

Martine van Kuler

Het Spaanse Baskenland is een veelzijdige vakantiebestemming. Of je nou sportief bezig wilt zijn, een cultuurliefhebber bent of gewoon wilt genieten van de natuur, het kan er allemaal. Als we dan toch een paar tips mogen geven, dan zijn het de volgende vijf.

Guggenheim Bilbao
Het indrukwekkende Guggenheim museum in Bilbao.
Guggenheim Bilbao
Het indrukwekkende Guggenheim museum in Bilbao.

Museo Guggenheim Bilbao

Het ligt enigszins voor de hand, maar als je ook maar een klein beetje om moderne kunst geeft dan mag je het Guggenheim museum in Bilbao niet missen. Met ruim één miljoen bezoekers per jaar is het dé toeristische trekpleister van Baskenland. Het museum is gebouwd in de vorm van een schip en bedekt met titanium platen. Binnen vind je moderne kust, dus verwacht geen oude meesters, maar werken van kunstenaars als Picasso, Dalí en Warhol.
Tickets kun je zowel aan de kassa als online kopen. Ga voor meer informatie naar de website van het Museo Guggenheim Bilbao.
San Juan de Gaztelugatxe
Het rotsachtige San Juan de Gaztelugatxe.
San Juan de Gaztelugatxe
Het rotsachtige San Juan de Gaztelugatxe.

San Juan de Gaztelugatxe

San Juan de Gaztelugatxe betekent in het Baskisch ‘kasteelrots’. Het is een rotsachtig schiereilandje bij het oude vissersdorpje Bermeo. Bovenop de rots staat de kerk van San Juan. Je kunt erheen lopen via een oude stenen trap met 241 treden. Als beloning heb je vanaf de top een prachtig uitzicht over de Golf van Biskaje.
Je kunt San Juan de Gaztelugatxe gratis bezoeken, maar je moet wel vooraf een toegangsbewijs reserveren via deze website. Sinds het een filmlocatie is geweest voor de populaire serie Game of thrones is het namelijk populair onder toeristen.
Guernica
Pablo Picasso's Guernica.
Guernica
Pablo Picasso's Guernica.

Guernica

Tussen San Sebastián en Bilbao ligt het stadje Guernica. Hier staat ook het parlementsgebouw van Baskenland, het Casa de Juntas. Voor het gebouw staat een oude eikenboom. Deze staat symbool voor de vrijheid en onafhankelijkheid van de regio. Elke nieuwe leider van het Baskenland legt onder die eik de eed af.
Verder staat de stad vol monumenten die herinneren aan het bombardement van Guernica in 1937 door nazi-Duitsland. Ter nagedachtenis hieraan schilderde Pablo Picasso La Guernica, volgens velen zijn meesterwerk. In Guernica hangt een reproductie van het schilderij. Het origineel hangt in het Museo Reina Sofia in Madrid.
San Sebastián
Must visit: San Sebastián.
San Sebastián
Must visit: San Sebastián.

San Sebastián

Deze badplaats heet in het Baskisch Donostia en is een populaire badplaats aan de Golf van Biskaje. Je vindt er mooie winkelstraten, goede restaurants en gezellige promenade. Ook het oude centrum is de moeite waard.
Middenin de de baai waaraan San Sebastián ligt vind je het eilandje Isla de Santa Clara. Vanaf hier heb je een super uitzicht op de stad.
Ben je de stad zat en wil je lekker relaxen aan het strand? Dan is Playa de la Concha een aanrader. Dit 1350 meter lange strand wordt gezien als een van de mooiste stadsstranden ter wereld.
urdaibai
Natuurliefhebbers komen aan hun trekken in natuurpark Urdaibai.
urdaibai
Natuurliefhebbers komen aan hun trekken in natuurpark Urdaibai.

Urdaibai natuurpark

Ten noorden van Gernika ligt natuurpark Urdaibai. In 1984 riep UNESCO dit gebied uit biosfeerreservaat. Als je van dieren houdt, moet je er zeker heen gaan, want er leven onder meer zwijnen, struisvogels, ezels, herten, bizons en lynxen. In het Birdcenter kom je meer te weten over de vogeltrek in Europa. Je kunt het natuurpark onder meer per kajak verkennen.
Ben je enthousiast en wil je meer weten over Baskenland? Lees dan het artikel dat we eerder schreven over deze veelzijdige Spaanse regio! Zoek je een camping? Check dan de review van Marije over camping Igueldo in San Sebastián.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!