Camping La Vallée Verte kampeerplaats
Aan ruimte geen gebrek op deze kampeerplek.

Kamperen duur? Dit zijn de prijzen in Europa!

Marije Onderwaater

Waar kun je goedkoop kamperen? En in welke landen is een campingovernachting juist prijzig? PiNCAMP zocht het uit door voor 2023 door de belangrijkste Europese vakantiebestemmingen te vergelijken. Benieuwd? Lees snel wat de goedkoopste én de duurste kampeerlanden zijn.

Eén ding is zeker: ook kamperen is dit jaar duurder geworden. Al haast PiNCAMP – het campingportaal van het Duitse ADAC – zich te zeggen dat het nog steeds een betaalbare vorm van vakantie vieren is. In vergelijking met 2022 zijn de prijzen voor kamperen dit jaar met zeven procent gestegen. Dat zie je goed in dit voorbeeld: een gezin met een kind van 10 jaar betaalde vorig jaar gemiddeld 52 euro voor een overnachting op een camping in het hoogseizoen. Daarbij zijn een staanplaats, stroom en warme douches inbegrepen. In 2023 is die gemiddelde prijs gestegen naar 55,70 euro.

kamperen prijzen
kamperen prijzen

ADAC-vergelijkingsprijs

Om te berekenen wat de goedkoopste en duurste kampeerlanden zijn, is er de ADAC-vergelijkingsprijs. Dit is het totaalbedrag dat een gezin van drie personen moet betalen in de zomer, in het hoogseizoen. Het gaat dan om twee volwassenen, een kind van 10 jaar, een staanplaats voor een caravan of camper, elektriciteit (5 kWh), warme douches en toeristenbelasting. De basis van deze prijs is het gemiddelde van de hoogste en laagste overnachtingsprijs in het hoogseizoen. PiNCAMP vergeleek tweeduizend campings in Zwitserland, Kroatië, Italië, Spanje, Frankrijk, Groot-Brittannië, Oostenrijk, Denemarken, Duitsland, Nederland en Zweden met drie sterren of hoger, de ADAC-classificatie en minstens vijftig toeristische plaatsen.

Vakantie in Italië: dit is Feriolo di Baveno.
Vakantie in Italië: dit is Feriolo di Baveno.

De goedkoopste kampeerlanden

Wil je dit jaar niet teveel voor je campingovernachting betalen? Kies dan voor een kampeervakantie in Duitsland of Zweden. De ADAC-vergelijkingsprijs is in Zweden 39 euro volgens PiNCAMP. In Duitsland is dat 42,60 euro per nacht. Deze landen waren vorig jaar ook al het goedkoopst.

Campings in Zweden
Zweden: mooi én goedkoop.
Campings in Zweden
Zweden: mooi én goedkoop.

Deze kampeerlanden zijn duurder!

In Italië betaal je per nacht flink meer, zo ontdekte PiNCAMP. Voor een campingovernachting in het land van la dolce vita betaal je namelijk 65,80 euro per nacht. Kroatië is nóg duurder; hier kan je rekenen op een gemiddelde overnachtingsprijs van 69,30 euro. De Kroatische prijsstijging is mede te verklaren door de invoering van de euro in het land. Zwitserland was vorig jaar de koploper qua overnachtingsprijzen, nu staat het land op de derde plaats. Groot-Brittannië is het enige land waar de prijzen voor kamperen zijn gedaald, met bijna 10 procent zelfs. Daar ligt de gemiddelde overnachtingsprijs op gemiddeld 47,10 euro.

kamperen prijzen
kamperen prijzen

En waar staat Nederland?

In het rijtje van goedkoopste kampeerlanden staat Nederland op plek 5, na Zweden, Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk. Hier is de gemiddelde overnachtingsprijs 52,60 euro.

Wat betaal jij maximaal voor een overnachting? Laat het ons weten op Facebook!

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…