rovinj Istrië

Kamperen in Istrië (Kroatië)

Martine van Kuler

De zon weerspiegelt in het kraakheldere water van de baai. Op zee dobbert een vissersboot en vanuit een restaurant in het haventje stijgen heerlijke geuren op. Wie wil er nou niet kamperen in Istrië?

Steeds meer Nederlandse vakantiegangers weten de weg naar Kroatië te vinden. Onder kampeerders is vooral de regio Istrië populair. Niet verwonderlijk, want naast een lekker klimaat, heerlijk eten, mooie baaien en lange stranden is Istrië ook rijk aan cultuur én is er een groot aanbod aan campings.
Istrië ligt in het noordoosten van Kroatië. Tussen de twee Wereldoorlogen in hoorde het schiereiland bij Italië, maar na de Tweede Wereldoorlog is het toegewezen aan Joegoslavië. Sinds de burgeroorlog, die het land in de jaren 90 uiteen deed vallen, hoort het bij Kroatië.
Kamperen in Istrië Rovinj
Het mooie Rovinj.
Kamperen in Istrië Rovinj
Het mooie Rovinj.

Gezellige badplaatsen en mooi steden in Istrië

Dankzij de warme zomermaanden en lange kustlijn is Istrië een ideale bestemming voor zonaanbidders. Toch is het goed te weten dat het overgrote deel van de stranden uit rotsen en kiezels bestaat. Een van de weinig badplaatsen waar je wel een zandstrand vindt, is Medulin in het uiterste zuiden. Het populairste strand is Bijeca. Je ziet hier veel gezinnen met kinderen, mede omdat het water hier nog lang ondiep is. Even verderop ligt het historische Pula, de grootste stad van Istrië. Het Romeinse amfitheater is hier een van de must sees.

Het schilderachtige Rovinj met zijn historische, autovrije centrum is misschien wel het meest romantische stadje van Istrië. Niet verwonderlijk, want de kronkelende smalle straatjes, de mooie doorkijkjes en huisjes met pastelkleurige geveltjes maken Rovinj de ideale badplaats voor een verliefd stel. Jongeren die al die romantiek maar niets vinden, zullen aan hun trekken komen in de badplaats Poreč. De talloze discotheken zorgen hier voor veel nachtelijk vertier.

Kamperen in Istrië? Vergeet het magische binnenland niet!

Dat Istrië meer te bieden heeft dan zon, zee en leuke badplaatsjes bewijst het magisch aandoende binnenland, dat niet voor niets de bijnaam Terrae Magicae heeft. Er zijn veel mooie bergdorpjes, waarvan Motovun in Centraal-Istrië het bekendste is. Vanuit het hooggelegen dorp heb je een prachtig uitzicht. Wandelaars komen aan hun trekken in natuurpark Ucka in het oosten van de Istrië; 160 vierkante kilometer ongerepte natuur, ruige rotspartijen, kleine dorpjes en bijzondere flora en fauna. Als je geluk hebt kom je tijdens een van je tochten misschien zelfs een vale gier tegen.
Istrië Brijuni
Kijk hoe wonderschoon! Nationaal Park Brijuni voor de kust.
Istrië Brijuni
Kijk hoe wonderschoon! Nationaal Park Brijuni voor de kust.

Eilanden voor de kust

Kroatië wordt ook wel het land van de duizend eilanden genoemd. Ook voor de kust van Istrië liggen een paar pareltjes. De bekendste is de Brijuni archipel, dat in zijn geheel is uitgeroepen tot nationaal park. De groep omvat veertien eilanden, waarvan Veliki Brijun de grootste is. De Joegoslavische oud-president Tito had hier een buitenverblijf.
Leuk voor een dagtripje is ook Crveni Otok voor de kust van Rovinj. Het is goed toeven op de kiezel- en rotssstranden op deze eilanden – eigenlijk bestaat Crveni Otok uit twee eilanden: Sveti Andrija en Maskin.
wijn eten zee
Genieten van het goede leven in Istrië.
wijn eten zee
Genieten van het goede leven in Istrië.

Keuken om van te watertanden

Istrië ligt naast Italië. Dit vindt zijn weerslag in de keuken. Veel restaurants serveren pizza’s en pasta’s. Maar het zou zonde zijn je niet te wagen aan de lokale gerechten. Liefhebbers van verse vis en zeevruchten komen aan hun trekken in de vele kustplaatsjes. De vis van de dag is het proberen waard. Verder staat Istrië bekend om zijn truffels. Je komt er zowel zwarte als witte tegen. Bezoek je Istrië in de lente of vroege zomer? Proef dan zeker wilde asperges. Deze lokale specialiteit staat dan bij veel restaurants op de menukaart.
En dan hebben we ook nog de wijnen uit Istrië. Ben je een liefhebber? Ga dan echt langs bij lokale wijnboeren!
Ben je enthousiast en wil je gaan kamperen in Istrië? Dat treft, want volgende week zetten we een aantal campings op een rijtje.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!