Nog maar twee soorten milieuzones in Nederland

Luc Schaepkens

Met ingang van vandaag zijn er nog maar twee verschillende milieuzones in Nederland: een gele en een groene versie. Per 2025 volgt een blauwe.

Landelijke regelgeving milieuzones in Nederland

De nieuwe milieuzones in Nederland worden met ingang van vandaag – 29 oktober 2020 – van kracht. Amsterdam doet per 1 november ook mee. Dit zogenoemde geharmoniseerde systeem is er mede op advies van de ANWB gekomen. Hiermee komt er een einde aan alle onduidelijkheid. Want tot nu mocht elke gemeente zelf weten wat de regels in de eigen milieuzone waren. Alle milieuzones zijn alleen nog van toepassing op personen- en bestelauto’s op diesel. Oudere benzineauto’s worden niet meer geweerd. Er komen twee soorten: de gele en de groene milieuzone.

  • De gele milieuzone: dieselauto’s met een emissieklasse van 3 en hoger zijn welkom.
  • De groene milieuzone: dieselauto’s van emissieklasse 4 en hoger zijn welkom.

De zones worden overal aangegeven met dezelfde borden. Eentje met de tekst ‘zone milieuzone’ en een onderbord met daarop de zwarte afbeelding van een bestelauto en een personenauto. Daaronder de tekst ‘3 en hoger’ of ‘4 en hoger’. Drie in het geel en vier in het groen. Gelijk aan de uitgegeven stickers voor Duitsland.

Per 1 januari 2025 ook blauwe milieuzone

Met ingang van 1 januari 2025 mag een gemeente een blauwe milieuzone invoeren. Deze is alleen toegankelijk voor dieselauto’s van emissieklasse vijf en hoger. De gele milieuzone komt vanaf die datum te vervallen. Wil je weten wat de emissieklasse van jouw auto of camper is? Die kun je opzoeken via je kenteken en de site OVI van de RDW. Je kunt het vinden onder de kop ‘motor en milieu’ en dan doorklikken op ‘uitstoot’.

Natuurlijk zijn er een aantal uitzonderingen:

  1. Het voertuig is 40 jaar of ouder.
  2. Het betreft een rolstoeltoegankelijk voertuig.
  3. Het betreft een kampeerwagen met carrosseriecode SA en de eigenaar woont in een milieuzone. Er geldt dan alleen een vrijstelling voor die milieuzone.

Ook een auto die is aangepast voor gebruik met een handicap kan vrijstelling krijgen. De aanpassing moet dan minimaal 500 euro hebben gekost. Aanvragen kan via de website van je gemeente. Eind 2020 zal deze ontheffing worden omgezet in een landelijk geldende ontheffing.

Meer weten over milieuzones in Nederland? Ga dan naar deze site.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur