Fiat en Renault: einde aan samenwerking bedrijfsauto’s

Luc Schaepkens

Fiat en Renault zetten een punt achter hun samenwerking op het gebied van bedrijfsauto's. Er komt geen opvolger van de Talento, een kopie van de Franse Traffic.

Fiat gaat samen met concurrent PSA

Het eind van de samenwerking is een logisch gevolg van de voorgenomen samensmelting van Fiat Chrysler Autombiles FSA en het Franse PSA. In die laatste zitten Citroën en Peugeot en dat zijn de twee grootste concurrenten van Renault. De Italianen haalden hun middelgrote bestelbussen al enkele jaren bij Renault. Zo werd de Renault Traffic omgedoopt tot Fiat Talento (foto boven artikel). Aangezien ook Opel samengaat met PSA, zal ook de derde variant – de Opel Vivaro – verdwijnen. Renault is daarom op zoek naar een nieuwe partner op het gebied van bedrijfswagens.

De Renault Traffic als camper
De Renault Traffic als camper

Terug naar de Scudo?

Het nieuwe concern gaat na alle samenvoegingen Stellantis heten. De verwachting is dat Fiat weer kiest voor de Scudo, de voorganger van de Talento. Die kwam namelijk ook al uit de stal van Peugeot en Citroën. Er zou dan een grote bestelbussenfamilie ontstaan. De Peugeot Expert, de Toyota Proace en de Citroën Jumpy krijgen dan nog twee broertjes: de Opel Vivaro en de Fiat-variant. En dan hebben we in Engeland ook nog een Vauxhall-kloon. Voor de Ducato zal niets veranderen. Dat is al een samenwerking met PSA. Wat er met de Opel Movano gaat gebeuren – een kloon van de Renault Master – is nog niet duidelijk.

Naar de site van Fiat bedrijfswagens.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur