dieslemotor

Moderne dieselmotor schoner dan benzine

Nieuws

Volgens dieselexpert Bart Somers maakt een moderne dieselmotor de lucht schoner. Somers is verbonden aan het Zero Emission Lab van de TUe en neemt het op voor de geplaagde dieselmotor.

Dieselmotor onterecht in de hoek

De diesel zit in de hoek waar de klappen vallen. Milieuzones, roettax en een flink dalende verkoop. De politiek – op zoek naar schonere lucht – lijkt eensgezind. De dieselmotor moet eraan geloven. Alle mitsen en maren lijken aan dovemansoren gericht. Nu is er een tegengeluid van iemand met verstand van zaken. Bart Somers zegt heel duidelijk dat we de moderne diesel zelfs nodig hebben, willen we de klimaatdoelen bereiken.

dieselmotor
De dieselmotor.

Euro 6 dieselmoter voldoet aan alle eisen

De moderne Euro 6 diesel is volgens hem namelijk nog schoner dan de wet voorschrijft. Een Brits onderzoek toont aan dat deze krachtbron meer fijnstof uit de lucht haalt dan dat hij er aan toevoegt. Hij zuigt als het ware de lucht schoon. Ook wat betreft de stikstofuitstoot – een hot item in ons land – scoort de moderne dieselmotor goed.

Engelse onderzoekers van Cambustion lieten recent een dieselauto en een benzine hybrid auto door Londen rijden. Beiden waren Euro 6 motoren. De dieselversie bleek minder NOx uit te stoten dan de benzinevariant. Wil je serieus de CO2-uitstoot verminderen, dan is de diesel de betere keus. Gewoon een feit, aldus Somers.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Relevant