Campings Belgische EuroVelo 5
De winnaar van vorig jaar: de Belgische EuroVelo 5

Campings langs de Belgische EuroVelo 5 – Fietsroute van het Jaar 2023

Marije Onderwaater

Voor echte fietsliefhebbers is het een must: de Belgische EuroVelo 5. Deze afwisselende tocht is onlangs uitgeroepen tot Fietsroute van het Jaar 2023. Waarom de route zo afwisselend is én waar je onderweg kunt kamperen, lees je hier.

De bekendmaking van de Fietsroute van het Jaar 2023 vond onlangs plaats op de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht. De jury roemde de afwisseling van de EuroVelo 5, die grotendeels over fietspaden gaat. Onderweg fiets je door de natuur en langs industrieel erfgoed, maar ook door het centrum van Brussel, Namen en langs Dinant. En onderweg kun je natuurlijk genieten van een Belgisch biertje, lokale kazen en meer lekkers. De andere twee genomineerden voor de titel waren de Deense Kastelenroute en de Vänerleden in Zweden.

EuroVelo 5 route
De EuroVelo 5 voert van Engeland naar Italië
EuroVelo 5 route
De EuroVelo 5 voert van Engeland naar Italië

Originele route: 3200 kilometer

Het Belgische deel van de EuroVelo 5 is dus in de prijzen gevallen. De daadwerkelijke route strekt zich uit over zeven landen en ontstond ruim 1000 jaar geleden, toen pelgrims van Engeland naar Rome trokken. De totale route is 3200 kilometer lang en start in het Engelse Canterbury. Vanaf daar gaat de tocht naar Dover, waar je het Kanaal oversteekt. Via het Franse Lille kom je uiteindelijk in Brussel terecht. Precies een jaar geleden werd dit Belgische deel in Brussel officieel ingehuldigd, tegelijk met de plaatsing van bewegwijzeringsborden. Vanaf Brussel gaat de route verder naar Wallonië, waar de tocht verdergaat naar Namen, Dinant, de Ardennen en uiteindelijk bij de grens met Luxemburg uitkomt.

De hele EuroVelo 5 gaat vanuit Luxemburg door naar Frankrijk, Zwitserland en eindigt vervolgens in Italië.

Brussel Atomium
De EuroVelo 5 gaat ook door Brussel
Brussel Atomium
De EuroVelo 5 gaat ook door Brussel

Campings langs de Belgische EuroVelo 5

Wil je onderweg kamperen tijdens het fietsen van deze bekroonde route? Bereid je dan goed voor, want er zijn niet heel veel campings langs de Belgische EuroVelo 5. Houd daarom ook Campspace in de gaten. Dit platform – waar mensen een overnachting op hun eigen terrein of in hun tuin aanbieden – biedt namelijk wel genoeg mogelijkheden om je tentje ergens op te slaan.

Wil je liever op een camping staan? Kijk dan hier eens naar:

Brussel
Vorig jaar opende op het voormalige Leo Petanqueterrein in Brussel – op steenworp afstand van het Atomium – Camping 58. Een tijdelijke kampeerplaats alleen voor tenten. Op 23 april gaat de camping open voor het nieuwe kampeerseizoen.
Website camping 58

Malonne
Het plaatsje Malonne ligt vlakbij Namen. Hier vind je camping Les Trieux met vijftien toeristische kampeerplaatsen én vijftien trekkershutten.
Website camping Les Trieux

Dinant
Camping de Devant-Bouvignes ligt aan de oevers van de Maas, op 1,5 kilometer van het stadscentrum. Hier zijn zestien plaatsen voor tenten (en vijftig plaatsen voor andere kampeermiddelen).
Website camping de Devant-Bouvignes

Marche-en-Famenne
Camping Paola in de Ardennen ligt op een rots en biedt aan de ene kant uitzicht op de stad en aan de andere kant op een beschermd natuurreservaat. Het centrum ligt op loopafstand.
Website camping Paola

La-Roche-en-Ardenne
Camping Floreal La Roche 1 is een grote camping met zeshonderd plaatsen. Voor een tentje is er dus vast wel plek. De camping heeft een openluchtzwembad.
Website camping Floreal La Roche 1

Radelange
Voor fietsliefhebbers is camping l’Eau Vive sowieso een mooie uitvalsbasis. En het is natuurlijk een van de campings langs de Belgische EuroVelo 5 waar je met je tentje kunt kamperen. De camping ligt tegen de Luxemburgse grens en heeft onder meer een verwarmd buitenzwembad.
Website camping l’Eau Vive

Alles over de route

De hele route en alle informatie over de EuroVelo 5 vind je op de website, via onderstaande button.
En wil je liever wandelen? Kijk dan eens naar het bekroonde Stellingenpad in Nederland + campings langs de route.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…