Stellingenpad campings

Campings langs het Stellingenpad – Wandelroute van het Jaar 2023

Marije Onderwaater

Het Stellingenpad is afgelopen week uitgeroepen tot Wandelroute van het Jaar 2023. We vertellen meer over dit wandelpad én tippen enkele campings langs het Stellingenpad.

De Wandelroute van het Jaar-verkiezing is een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs. De verkiezing is alleen bedoeld voor routes in de Benelux die nieuw zijn of onlangs ingrijpend zijn vernieuwd. Op de editie 2023, die afgelopen week plaatsvond in het Belgische Gent, werd de winnaar van dit jaar bekendgemaakt. En dat is dus het Stellingenpad, een ruim 260 kilometer lang streekwandelpad dat door Friesland, Drenthe en Overijssel voert. Op de shortlist voor deze award stonden ook het Betuwepad in Nederland, GRP 161 Tour du Pays de Bouillon in België, de Heuvelrughike in Nederland en de National Park Trail in België.

Dit zegt de jury over het Stellingenpad

De driekoppige jury benoemt het Stellingenpad om verschillende redenen als Wandelroute van het Jaar 2023. Zo zijn de juryleden positief over de degelijke en praktische bewegwijzering via knooppunten, de uitzonderlijk mooie en gedetailleerde gids, het originele thema en de uitvoerig beschreven historische achtergrond. Ook telt mee dat het Stellingenpad zowel door Nationaal Park Drents-Friese Wolden als het Nationaal Park Weerribben–Wieden loopt.

Stellingenpad
Doorkijkje vanaf het Stellingenpad
Stellingenpad
Doorkijkje vanaf het Stellingenpad

Dit is het Stellingenpad

Het Stellingenpad is een route van Nivon Natuurvrienden. De feestelijke opening vond plaats op 24 april 2022. Dit maakt het Stellingenpad de jongste Nivon-route. De Stellingwerven zijn het thema van deze officiële landelijke wandelroute. In de wandelgids staat meer over de geschiedenis, de taal en de cultuur van de Stellingwerven. Het ruim 260 kilometer lange pad gaat door Zuidoost-Friesland, de westrand van Drenthe en de Kop van Overijssel in totaal vijftien etappes van 12 tot 28 kilometer. De etappes zijn vaak ook in tweeën te splitsen. De tocht gaat langs riviertjes, beken en vestingstadjes. De route is gekoppeld aan het landelijke wandelknooppuntennetwerk en heeft geen eigen markering. Op de website van Nivon staat alle informatie over het Stellingenpad.

Vakantiepark Akkertien helikopter
Overnachten in een helikopter op Vakantiepark 't Akkertien
Vakantiepark Akkertien helikopter
Overnachten in een helikopter op Vakantiepark 't Akkertien

Campings langs het Stellingenpad

Wil je tijdens je wandeling over het Stellingenpad overnachten op campings? Of wil je een camping als uitvalsbasis voor je wandeltocht gebruiken? Dat kan! Op de website kun je de route ook als interactieve kaart bekijken. Wanneer je hier voor campings kiest, zie je dat er langs de route meer dan dertig zijn te vinden, van kleine tot grote campings. Zo kun je bijvoorbeeld je kampement opslaan op camping de Drie Provinciën in het Drentse Een-West, die in 2022 door de ANWB werd uitgeroepen tot Charmecamping van het Jaar. Voor een bijzondere overnachting ga je naar Vakantiepark ‘t Akkertien in Vollenhove. Deze Ardoer-camping heeft natuurlijk volop kampeermogelijkheden, maar je kunt er ook in een helikopter overnachten. Deze MI2-helikopter voor twee personen heeft de faciliteiten van een trekkershut. Op camping De Blauwe Lantaarn in Wateren kan je terecht met je eigen kampeermiddel of overnachten in een trekkersblokhut voor vier personen. Het zwembad biedt verkoeling op warme wandeldagen. Ben je lid van Nivon of heb je Het Groene Boekje van De Groene Koepel? Dan kan je met een tent ook overnachten op het kampeerterrein van het Nivon natuurvriendenhuis Het Hunehuis in Havelte/Darp. Het uitgestrekte terrein biedt ruimte en privacy én je hebt kans om de langslopende schaapskudde van dichtbij te zien. Dit zijn slechts vier campings langs het Stellingenpad. Wil je er meer zien? Bekijk dan de interactieve kaart via de button onder dit artikel.

Stellingenpad campings
De interactieve kaart toont alle campings langs het Stellingenpad
Stellingenpad campings
De interactieve kaart toont alle campings langs het Stellingenpad

Meer wandelen

Wil je nog meer wandelen, bijvoorbeeld in Duitsland? Bekijk dan de Top Trails met meerdaagse wandelingen. Voor bierliefhebbers is de langeafstandswandeling Bier-Ge(h)nuss im Arberland een aanrader. En heb je wandelschoenen nodig? Lees dan dit artikel.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…