Romantikstrasse Oostenrijk

Bergpanorama’s en Werelderfgoed langs de Romantikstrasse in Oostenrijk

Marije Onderwaater

Love is in the air! Op deze Valentijnsdag tippen we je een route die helemaal bij deze dag van de liefde past. En het mooiste is: je kan er op elk moment van het jaar overheen toeren, óók als je even helemaal geen zin hebt in liefdesgedoe. De Romantikstrasse in Oostenrijk – met kastelen, meren, dorpen en steden, Werelderfgoed én Insta-hotspots – is namelijk hartstikke mooi!

De Romantikstrasse in Oostenrijk loopt van Salzburg naar de hoofdstad Wenen. Onderweg over deze 380 kilometer lange route geniet je van afwisselende en schilderachtige landschappen, bergpanorama’s en talloze meren. Romantici ervaren hier direct de romantische sfeer en daar komt de naam natuurlijk vandaan.

Romantische Strasse in Duitsland

Verwar de Romantikstrasse in Oostenrijk overigens niet met de Romantische Strasse in Duitsland, waar we vorige Valentijnsdag over schreven. Deze Duitse route is 460 kilometer lang en loopt van de stad Würzburg aan de rivier de Main naar Füssen in de Allgäuer Alpen.

Kaart Romantikstrasse
Kaart Romantikstrasse

Van Salzburg naar Wenen

De Romantikstrasse in Oostenrijk gaat door Niederösterreich en Oberösterreich, en bestaat uit dertien dorpen en steden: Salzburg, St. Wolfgang, Bad Ischl, Hallstatt, Gmunden, Wels, Kremsmünster, St. Florian, Enns, Melk, Göttweig, Krems an der Donau en Wenen. Allemaal hebben ze hun eigen bijzondere bezienswaardigheden.

Romantikstrasse Oostenrijk Burg-Dürnstein
Burg-Dürnstein bij de Wachau-vallei
Romantikstrasse Oostenrijk Burg-Dürnstein
Burg-Dürnstein bij de Wachau-vallei

Unesco Werelderfgoed

De Romantikstrasse in Oostenrijk is goed vertegenwoordigd op de Unesco Werelderfgoedlijst. Te beginnen bij Salzburg, de geboorteplaats van Mozart. De wereldberoemde componist is nog alom aanwezig in de stad. Zo zijn er musea aan hem gewijd en is zijn geboortehuis open voor publiek. Ook is er het jaarlijkse festival met klassieke muziek en podiumkunsten, de Salzburger Festspiele, dat in 2024 plaatsvindt van 19 juli tot en met 31 augustus. De stad wordt verder geroemd om de barokke architectuur, de kerken en paleizen. 

Nog meer Werelderfgoed

Ook in Hallstatt-Dachstein, Wachau, de Mondsee en Wenen vind je Werelderfgoed. De Oostenrijkse hoofdstad, natuurlijk onder meer bekend van keizerin Sisi en haar Paleis Schönbrunn, is een van de mooiste historische steden van Europa en zeker het bezoeken waard. Ook op de Unesco-lijst: de Wachau-vallei tussen Melk en Göttweig. Geniet hier van oude stadjes, wijnbouwterrassen, burchten en ruïnes, en adembenemende natuur.

Salzburger Altstadt
De Salzburger Altstadt
Salzburger Altstadt
De Salzburger Altstadt

Hallstatt: waan je in Frozen

Onontdekt is het prachtige Hallstatt beslist niet. Het plaatsje aan het meer van Hallstatt – zie ook de hoofdfoto van dit artikel – staat eveneens op de Unesco Werelderfgoedlijst én is bekend van Frozen. Het schilderachtige Hallstatt zou de inspiratie zijn voor het koninkrijk Arendelle in de populaire animatiefilms. En dat trekt weer hordes toeristen, die elkaar verdringen om foto’s te maken. De inwoners van het stadje luidden hierom vorig jaar nog de noodklok.

Meer van Hallstatt
Het Frozen-dorpje Hallstatt aan meer van Hallstatt
Meer van Hallstatt
Het Frozen-dorpje Hallstatt aan meer van Hallstatt

Nog meer historie

De Romantikstrasse in Oostenrijk ademt historie. Neem bijvoorbeeld een kijkje in Bad Ischl, waar keizer Franz Joseph en zijn Sisi (keizerin Elizabeth) ’s zomers graag kwamen en er zelfs hun verloving aankondigden.

Operette aan de Wolfgangsee

Muziekliefhebbers mogen St. Wolfgang en de Wolfgangsee niet overslaan, beroemd van de operette Im weissen Rossl am Wolfgangsee van Ralph Benatzky uit 1930.

Bad Ischl
Bad Ischl
Bad Ischl
Bad Ischl
Wolfgangsee Oostenrijk
Wolfgangsee
Wolfgangsee Oostenrijk
Wolfgangsee

Romantische autoroute

Heb jij al Oostenrijk-vlinders in je buik van deze mooie autoroute? Via onderstaande button krijg je meer informatie over de Romantikstrasse in Oostenrijk.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…