Kamperen Romantische Strasse
Kamperen Romantische Strasse

Kamperen langs de Romantische Strasse in Duitsland

Marije Onderwaater

Het is bijna Valentijnsdag. Een mooi moment om het te hebben over kamperen langs de Romantische Strasse in Duitsland. Deze vakantieroute – de oudste én populairste in Duitsland – heeft kampeerders namelijk heel veel te bieden: natuur, cultuur, kunst én lekker eten en drinken.

De Romantische Strasse loopt van de stad Würzburg aan de rivier de Main naar Füssen in de Allgäuer Alpen. Daarmee beslaat de 460 kilometer lange route een groot deel van de deelstaat Beieren. Onderweg passeer je maar liefst 29 steden en dorpen. Reis je van het noorden naar het zuiden, dan zie je het landschap onderweg veranderen. Van de bossen en weilanden kom je langzaam terecht in een bergachtig gebied.

Route Romantische Strasse
Route Romantische Strasse
Route Romantische Strasse
Route Romantische Strasse

Historie Romantische Strasse

Met de Romantische Strasse wilde Duitsland zich van zijn mooiste kant tonen, met wijngaarden, middeleeuwse stadjes, paleizen, kastelen en vakwerkhuizen. De route werd in 1950 geopend en was in eerste instantie vooral populair bij Amerikaanse soldaten die hun familie wilden laten zien waar ze gestationeerd waren. Inmiddels trekt de Romantische Strasse bezoekers van over de hele wereld.

Slot Neuschwanstein
Slot Neuschwanstein
Slot Neuschwanstein
Slot Neuschwanstein

Highlights Romantische Strasse

De Romantische Strasse is een aaneenschakeling van hoogtepunten. Grote trekpleister van de Romantische Strasse is Slot Neuschwanstein, dat aan het eind van de route in Schwangau ligt. Koning Lodewijk II (Ludwig) van Beieren liet het kasteel halverwege de negentiende eeuw bouwen. Het slot diende ooit als inspiratie voor het beroemde Disney-kasteel. Op Campingtrend verscheen al eerder een artikel over Slot Neuschwanstein en campings in de buurt.

Dit zijn enkele bekende steden aan de Romantische Strasse:
Rothenburg ob der Tauber, een middeleeuws stadje met vakwerkhuizen dat bekend is om de jaarlijkse kerstmarkt én de zoete Schneeküglen.

Würzburg, deze stad met ruim 126.000 inwoners is het noordelijkste punt van de Romantische Strasse. Wilhelm Conrad Röntgen ontdekte hier in 1895 de naar hem vernoemde röntgenstralen. Hou je van barok? Dan is de Residentie van Würzburg zeker een bezoek waard. Dit voormalige bischoppelijk paleis – waar Napoleon ooit zeer van onder de indruk was – staat samen met de bijbehorende tuinen sinds 1981 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. wijnliefhebbers komen in Würzburg en omgeving overigens ook aan hun trekken. De wijn in de karakteristieke bocksbeutel-fles komt hier vandaan.

Augsburg, na München en Neurenberg is dit de derde grootste stad van Beieren. Vervelen is hier vanzelfsprekend niet aan de orde. Zo kun je bijvoorbeeld het Mozarthuis bezoeken. Dit is het geboortehuis van Leopold Mozart, de vader van wonderkind Wolfgang Amadeus Mozart. Ook kun je een kijkje nemen in de Augsburger Dom.

Bad Mergentheim ligt in de Taubervallei en staat bekend als kuuroord met thermale baden. Andere bezienswaardigheden zijn het kasteel van Mergentheim en het wildpark.

Dinkelsbühl is omringd door een 2,5 kilometer lange stadsmuur. In het stadje zelf vind je veel historische vakwerkhuizen. De laat-gotische hallenkerk Munsterkerk St. Georg geldt hier als een belangrijke bezienswaardigheid.

Füssen is het eindpunt van de Romantische Strasse. Hier torent het Hohe Schloss boven de stad uit. De Augsburger vorstbisschoppen gebruikten dit vroeger als zomerresidentie. Tegenwoordig is het een kantongerecht en herbergt het slot een schilderijenverzameling. In december is het er – ondanks het ontbreken van een echte kerstmarkt, erg gezellig. Dat ontdekte Jos eind vorig jaar tijdens zijn rondreis langs Duitse kerstmarkten.

Hohes Schloss Füssen
Hohes Schloss in Füssen
Hohes Schloss Füssen
Hohes Schloss in Füssen
Bad Mergentheim
Een terras in kuuroord Bad Mergentheim
Bad Mergentheim
Een terras in kuuroord Bad Mergentheim
Residentie van Würzburg
Residentie van Würzburg
Residentie van Würzburg
Residentie van Würzburg

Wandelen en fietsen

De Romantische Strasse biedt volop mogelijkheden voor wandelaars en fietsers. De langeafstandswandelroute is in totaal 500 kilometer lang en voert door bossen, weilanden, autoluwe wegen en steden. Onderweg is er volop gelegenheid om te overnachten en natuurlijk om bij te komen met een goede maaltijd, inclusief een regionaal biertje of een glas Frankische wijn. Fietsliefhebbers komen langs de Romantische Strasse ook aan hun trekken, want de hele route is te fietsen.

Romantische Strasse Nördlingen
Prachtige vergezichten bij Nördlingen
Romantische Strasse Nördlingen
Prachtige vergezichten bij Nördlingen

Kamperen aan de Romantische Strasse

Natuurlijk is kamperen aan de Romantische Strasse een goed idee. De website van de Romantische Strasse geeft een overzicht van campings en camperplaatsen. Het is ook mogelijk om via de website Ferienstrasse.info een route uit te stippelen. Reis je met de auto of camper? Volg dan de bruine borden die steden aan de Romantische Strasse met elkaar verbinden.

Op de zeer uitgebreide website van de Romantische Strasse vind je alle informatie over deze bijzondere route in Duitsland. Er staat meer over de steden aan de route, de wandel- en fietsmogelijkheden en andere bezienswaardigheden. Neem dus vooral een kijkje op deze site. Dat kan via onderstaande button.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…