ADAC test vier winterharde caravans

Luc Schaepkens

Ga je in de winter regelmatig met de caravan op pad? Let er dan op dat hij winterhard is. De Duitse ADAC bekeek vier caravans die tegen winterse temperaturen zouden moet

Winterkamperen is hip

Met de caravan op pad kan natuurlijk prima bij warme temperaturen. Steeds meer mensen halen hun caravan echter ook in het koudste seizoen tevoorschijn. Een heel andere manier van kamperen. Regelmatig hoor je dat alle moderne caravans daarvoor geschikt zijn. Toch zijn er wel degelijk verschillen. De een kan er nu eenmaal beter tegen dan de ander. We legden hier eerder al het begrip winterhard uit.

Winterharde caravan

Caravanfabrikanten spelen doorgaans handig in op trends. Dus zijn er ook caravans die speciaal voor de winter extra uitgerust zijn. Met extra isolatie en een goede kachel. Ze kunnen beter tegen de kou dan de standaarduitvoeringen. De ADAC, het Duitse zusje van de ANWB, bekeek vier van deze caravans. Het waren de Adria Alpina 663 UK, Fendt Diamant 560 SG, Hymer Eriba Nova SL 530 en de Knaus Südwind 650 UDF Scandinavian Selection. We verklappen meteen dat alle vier de kandidaten het testoordeel ‘Gut’ kregen.

Rijk uitgerust, hoog wooncomfort

De winterse kwaliteiten bleken dik in orde. Verder hadden de kandidaten een indrukwekkende lijst wat betreft de uitrusting. Daarnaast bieden ze veel wooncomfort. Gezien de prijskaartjes van richting de 40.000 euro mag je dat misschien ook gewoon verwachten. Bij de Fendt viel op dat de ringverwarming de caravan het snelst warm kreeg. De Hymer koelde duidelijk langzamer af dan de rest. En de Knaus bleek de meest nauwkeurige thermostaat te hebben. Die is overigens in het menu te resetten.

Winterhard heeft zin

Voor wie van plan is vaker in de sneeuw te kamperen, is het aan te raden om goed naar de winterhardheid te kijken. Er hangt weliswaar een prijskaartje aan, maar daarvan verdien je een groot deel terug. Af en toe in de winter op pad gaan, kan inderdaad prima met elke moderne caravan. De verbruikskosten voor gas en stroom zijn echter een flink stuk hoger. Daarop bespaar je aanzienlijk met een beter toegerust exemplaar. Ook hoef je bij een winterharde caravan niet bang te zijn dat tanks of leidingen bevriezen.

Vloeistofverwarming

Vloeistofverwarming is het meest comfortabel. De caravan is gelijkmatig verwarmd en er zijn geen schommelingen in de temperatuur. Het enige nadeel is dat het bij het opstarten wat langer duurt voordat het behaaglijk is. Vloerverwarming zorgt voor extra comfort en is een zeer aangenaam extraatje. Heb je het niet, dan mis je het ook niet. Heb je het wel, dan wil je nooit meer zonder. Alleen elektrisch verwarmen is duur. Als bijverwarming of bij nood als het gas op is, is het prima. Lees hier meer over de verschillende verwarmingen in een caravan.

 

bron ADAC foto

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur