Verwarming

Winterkamperen: aandacht voor de verwarming

Accessoires

Er bestaan verschillende verwarmingssystemen voor in de caravan. Zo bestaat er o.a. lucht- of waterverwarming. Je moet ook rekening houden met het vermogen. Is elektrisch verwarmen eigenlijk een optie op de camping? Met de winter in aantocht gaan we op onderzoek uit.

Indeling en behaaglijkheidsgevoel

Wie in de winter met camper of caravan op pad gaat, kan niet zonder verwarming. Daarbij is de regel: hoe kleiner en beter geïsoleerd het kampeermiddel is, hoe lager het vermogen van de verwarming hoeft te zijn. De indeling en je eigen zogenaamde behaaglijkheidsgevoel spelen daarbij ook een rol. Natuurlijk zit er in elke camper of caravan die je koopt een verwarming. Maar als je er mee de sneeuw in gaat, is het aan te raden om vooraf te kijken of het systeem dat aan kan. Heeft het voldoende vermogen bijvoorbeeld?
Verwarming
Je kunt natuurlijk ook nog kiezen voor een elektrische dakverwarming (foto boven).
Hoeveel vermogen een caravan moet hebben, blijkt vooral af te hangen van hoe snel je de caravan wilt opwarmen. Tot een lengte van zo’n 4,5 meter kun je volstaan met een kacheltje van 2 kW. Maar verwacht dan niet dat je het heel snel warm hebt. Het opwarmen van de ruimte kost nou eenmaal tijd. Bij 5,5 meter lengte past een kachel van 3 kW. In langere exemplaren zien we vaak de Truma kachel met 5 kW. In doorgaans nog grotere en beter geïsoleerde caravans uit Scandinavië tref je bijna altijd de vloeistofverwarming van Alde aan. Deze heeft een vermogen van 3 kW. Ben je bang dat jouw kachel te weinig vermogen heeft? Bijverwarmen gaat prima met een elektrisch kacheltje. Daarover lees je verderop meer.

Lucht of water

VerwarmingLuchtverwarming is het meest gebruikt. Deze zuigt lucht aan en verhit deze middels een brander. De verwarmde lucht wordt uitgeblazen via een ventilator en buizen en slangen. Zo komt de warme lucht overal in het kampeermiddel. Waterverwarming zit vaak in de wat duurdere kampeermiddelen. Een verwarmd gesloten watercircuit geeft zijn warmte af via radiatoren, zoals we die kennen van de centrale verwarming thuis. Lucht- en waterverwarming kunnen zowel op gas als op stroom draaien.
Ook diesel of petroleum en natuurlijk hout kunnen als brandstof dienen.

De voordelen van lucht- en waterverwarming

Luchtverwarming

 • relatief snel
 • eenvoudige installatie
 • achteraf in te bouwen
 • verhoudingsgewijs voordelig

Waterverwarming

 • gelijkmatige verdeling van de warmte
 • als vloerverwarming aan te leggen

Verwarmen

Gas of elektrisch

Gasverwarming is de klassieker. Het gas komt via de gasdrukregelaar uit de gasfles naar het verwarmingstoestel. Elektrische kacheltjes worden vooral gebruikt als bijverwarming. Ze zijn handig in gebruik en voordelig als de stroom bij de campingprijs is inbegrepen. Helemaal afhankelijk zijn van stroom is overigens niet handig. Bij een storing zit je dan namelijk in de kou.
Wist je overigens dat er losse elektrische vloermatjes bestaan en dat er vloerverwarming is die je zelf kunt aanleggen? Ook bestaan er verwarmingsgordijnen voor in de cabine van je camper.

De voordelen van gas- en elektrische verwarming

GasverwarmingVerwarming

 • veel keus in modellen
 • eenvoudig omruilen van gasflessen
 • relatief voordelig stoken

Elektrische verwarming

 • neemt weinig ruimte in en is licht qua gewicht
 • bijzonder snel
 • praktisch bij incidenteel gebruik
 • ideaal als bijverwarming om gas te besparen

Ook warm water

Wil je behalve verwarming ook warm water, dan kun je aan een zogenaamd combitoestel denken. Zo’n toestel verwarmt niet alleen je camper of caravan, maar ook het water. Dat scheelt ruimte en gewicht. Meestal zitten deze toestellen onder het bed of de bank. Meerdere luchtuitlaten zorgen voor een goede verdeling van de warmte. Het waterreservoir heeft doorgaans een inhoud van 10 liter.

verwarmingCombiverwarming

 • maar één toestel nodig in plaats van twee
 • gelijkmatige verdeling van de warmte
 • flexibel en achteraf in te bouwen

De foto boven het artikel is er natuurlijk één met een knipoog. Maar er bestaat wel degelijk een caravan met open haard.
 

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Relevant