Polen

Weg van de massa – Vakantie in Polen

Martine van Kuler

Oost-Europa is in opkomst als vakantiebestemming. Kampeerders weten Slovenië, Tsjechië en Hongarije al te vinden, maar denk ook eens aan Polen. Het land heeft veel nationale parken, leuke steden, werelderfgoed én het is nog niet ontdekt door het massatoerisme.

Eerst even dit: Polen grenst aan Oekraïne en Wit-Rusland, wat betekent dat het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken naar de oostgrenzen van het land momenteel op geel en rood staat. Dit advies betreft slechts een klein deel van het grote land. De rest heeft kleurcode groen, wat inhoudt dat de veiligheidsrisico’s vergelijkbaar zijn met die in Nederland.

Polen heeft veel natuurschoon, interessante steden, leuke dorpjes, werelderfgoedmonumenten, kastelen en zelfs stranden. Bovendien kun je er heerlijk eten, als je tenminste van soep houdt. Een reis door Polen is een reis door de geschiedenis en een reis langs de wonderen der natuur.

Nationale parken en meren

Polen heeft maar liefst 23 nationale parken, waarvan het Białowieża Nationaal Park het bekendste is. Het park is wereldwijd beroemd vanwege het ongerepte oerbos en de grote populatie wisenten (Europese bizons) dat er leeft. Deze dieren kun je trouwens ook spotten in het Bieszczady Nationaal Park. Hier leven ook beren, elanden, wolven en lynxen. En in het Słowiński Nationaal Park vind je het grootste gebied met wandelende duinen in Europa.

Polen heeft na Finland het grootste aantal meren van Europa. De regio Warmië en Mazurië staat bekend als het Land van Duizend Meren, maar in werkelijkheid is dat aantal nog groter. Ook het grootste meer van Polen – het Śniardwy-meer – is hier te vinden.

Tatragebergte Polen
Het Tatragebergte. Wow!
Tatragebergte Polen
Het Tatragebergte. Wow!

Bergen en stranden

Neem de wandelschoenen mee als je naar Polen gaat, want de bergen wachten op je. Het Tatragebergte – op de grens van Polen en Slowakije ­– is het bekendste berggebied van het land. De hoogste bergtop aan de Poolse kant van de Tatra is de Rysyberg van 2499 meter. De wandelroute naar de top is beroemd. In het Tatragebergte ligt ook de Grote Sneeuw Grot, die een van ‘s werelds grootste is. De flora en fauna van de Tatra zijn buitengewoon rijk. Daarom is de hele bergketen uitgeroepen tot Nationaal Park.

Blijf je liever laag bij de grond? Bezoek dan een van de vele stranden. De Poolse kust is erg gevarieerd. In de omgeving van Mierzeja Wiślana zijn witte zandstranden, en die in Świnoujście zijn het breedst. De kustlijn bij de Wolin is omgeven door rotsen van wel 93 meter.

Krakau
Mooi Krakau.
Krakau
Mooi Krakau.

De leukste Poolse steden

Iedere Poolse stad heeft zijn eigen karakter. De ene is gevuld met schatten uit het verleden, de andere is juist modern. Krakau is de door toeristen meest bezochte stad van het land en dat is natuurlijk niet voor niets. De fraaie historische stad ligt in het zuiden van Polen, aan de oever van de rivier Wisła. De binnenstad van Krakau staat al sinds 1978 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Tijdens een wandeling door de oude stad kom je onder meer de universiteit van Jagiellonia, het Koninklijke Kasteel van Wawel, de kathedraal, de Drakengrot en de Lakenhalle tegen.

Hanzestad Gdańsk aan de Oostzee is de maritieme hoofdstad van Polen. Het vormt samen met Sopot en Gdynia het grootstedelijk gebied Driestad. Het barst in Gdańsk van de gekleurde huizen en smalle stegen en ook de levendige haven is een bezoek waard.

Kleurrijk is ook het marktplein van studentenstad Poznań. Bewonder zeker ook het in Renaissance-stijl opgetrokken stadhuis. De klok trekt om precies 12.00 uur de aandacht met zijn metalen geiten die elkaar een kopstoot geven. Het oudste deel van de stad ligt op het eiland Ostrów Tumski, omgeven door de rivieren Warta en Cybina. Hier vind je de oudste Poolse kathedraal. Verlaat Poznań niet voordat je een Sint Maarten-croissant hebt geproefd.

Sint Maarten-croissants Polen
Om van te watertanden, deze Sint Maarten-croissants.
Sint Maarten-croissants Polen
Om van te watertanden, deze Sint Maarten-croissants.

Sint Maarten-croissant

Op 11 november, Sint Maarten, gaan veel croissantjes over de toonbanken van bakkerijen in Poznań. De Poolse Organisatie voor Toerisme legt uit waarom: ‘Sint Maarten was een Romeinse soldaat, die zijn mantel met een bedelaar deelde en zo een symbool van barmhartigheid werd. Priesters riepen mensen op om de armen te ondersteunen. In 1891 werd de oproep gehoord door bakker Józef Melzer. Hij besloot halvemaanvormig gebak met maanzaadvulling te maken en weg te geven aan de armen. Andere bakkers pikten dat snel op en de Sint Maarten croissant was geboren’, zo valt op de site te lezen.

Het recept is beschermd en de croissant mag alleen worden gebakken in Poznań en in de regio Wielkopolska. Tegenwoordig zijn ze het hele jaar door verkrijgbaar.

Kamperen in Polen

In tegenstelling tot de meeste Europese landen is wildkamperen in Polen niet helemaal verboden. Kamperen op het strand en in de duinen is echter niet toegestaan. En in nationale parken en natuurreservaten mag je alleen kamperen op vastgestelde plaatsen. Gelukkig zijn er ook veel campings in Polen en over het algemeen zijn ze een stuk goedkoper dan in de populaire vakantielanden. Campings in Polen vind je onder meer op de websites van ANWB en ACSI.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!