Verkeersboetes in het buitenland Frankrijk 30

Verkeersboetes in het buitenland – zoveel duurder kan je vakantie uitpakken

Martine van Kuler

Even het gaspedaal intrappen, toch in de auto stappen ondanks dat wijntje te veel, of je telefoon opnemen tijdens het rijden. Het is soms heel verleidelijk, maar ook tijdens je vakantie geldt: niet doen! Het is niet alleen gevaarlijk, maar door een verkeersovertreding kan je vakantie ook nog eens flink duurder uitvallen. Een overzicht van de hoogte van verkeersboetes in het buitenland.

Verkeersboetes in Frankrijk

Te snel
Ga jij graag vol gas over de Route du Soleil naar het zonnige zuiden? Bezint eer ge begint, want ook in Frankrijk worden de verkeersboetes steeds hoger. Op wegen met een maximumsnelheid vanaf 50 km/uur, zoals die populaire Route du Soleil, kost het je 68 euro als je tot 20 km/uur te hard rijdt. Op wegen binnen de bebouwde kom is dit 135 euro. Rijd je meer dan 20 km/uur te hard? Dan betaal je meer en loop je het risico dat je rijbewijs wordt ingenomen.

Mobiele telefoon
Ook in Frankrijk is het gebruik van je mobiel verboden tijdens het rijden. De boete is minimaal 135 euro. Ook mag je geen headset op of oortjes in. Ook niet tijdens het fietsen. Doe je dat toch? Dan krijg je wederom 135 euro aan je broek.

Te veel alcohol
De Fransen mogen graag een wijntje drinken, maar dit is geen vrijbrief om laveloos achter het stuur te stappen. Drink je meer dan één glas, dan is het niet verstandig om nog te rijden. De boete vanaf 0,5 promille is voor deze overtreding weer minimaal 135 euro. Ook kun je je rijbewijs én je auto kwijtraken.

Lees ook dit artikel over verkeersregels in Frankrijk. Op www.antai.gouv.fr vind je bovendien alle informatie over verkeersboetes in Frankrijk. Ook in het Nederlands.

Verkeersboetes in het buitenland telefoon
Verkeersboetes in het buitenland telefoon

Verkeersboetes in Duitsland

Te snel
Veel automobilisten trappen het gaspedaal flink in op de Duitse Autobahn. De Duitsers hanteren voor de meeste stukken op de Autobahn geen maximumsnelheid, maar een richtsnelheid van 130 km/u. Soms is er wél een snelheidslimiet. Dit heeft te maken met milieu- en/of geluidshinder. Wat betreft de hoogte van de boetes: voor een snelheidsovertreding in de stad betaal je tussen de 15 en 680 euro. Buiten de bebouwde kom kost dit je tussen de 20 en 700 euro.

Mobiele telefoon
Ook in Duitsland kun je je mobiel maar beter niet gebruiken als je aan het verkeer deelneemt. Doe je dit wel, dan kun je een boete tussen de 100 en 250 euro krijgen. Fietsers betalen 55 euro.

Te veel alcohol
Alcohol en verkeer is geen goede combinatie. Dat vinden ze ook in Duitsland. Stap je met te veel drank op achter het stuur dan kun je een boete krijgen van 500 euro en een rijverbod van een maand. Heb je meer dan 1,1 ‰ in je bloed, dan wacht je een strafzaak.

Verkeersboetes in Italië

Te snel
De hoogte van een bekeuring voor een snelheidsovertreding hangt in Italië af van het tijdstip waarop deze is begaan. Voor iedere 10 km/u die je te hard rijdt betaal je tussen 7.00 en 22.00 uur minimaal 41 en maximaal 168 euro. In de overige uren ligt dit bedrag tussen de 54,75 tot 224 euro. Een overschrijding van 11 tot 40 km/u kost je minimaal 175 euro en rijd je 40 tot 60 km/u te hard dan betaal je minimaal 532 euro. Maak je het helemaal bont en rijd je nog sneller, dan krijg je minimaal 829 euro aan je broek en eventueel een ontzegging van de rijbevoegdheid. Rijd je met een caravan of vouwwagen, dan zijn de boetes hoger.

Mobiele telefoon
Gebruik van je mobiele telefoon tijdens het rijden kost je in Italië minstens 165 euro.

Te veel alcohol
Beginnende bestuurders mogen geen druppel gedronken hebben. Oftewel 0,0 ‰. Dat ene biertje kan je 155 euro kosten. Rij je al wat langer en heb je meer dan 0,5 ‰ in je bloed, dan kost dan 535 euro.

Verkeersboetes in Spanje

Te snel
Je bent bijna op je camping aan de Costa Brava. Nog even gas geven is dan verleidelijk, maar dat kan je duur komen te staan. Afhankelijk van de snelheid waarmee de toegestane maximumsnelheid is overschreden en waar dit is gebeurd – binnen of buiten de bebouwde kom bijvoorbeeld – betaal je in Spanje tussen de 100 en 600 euro. Bij ernstige snelheidsovertredingen kun je een celstraf tegemoetzien.

Mobiele telefoon
Bellen, appen of ander gebruik van je mobiele telefoon tijdens het rijden kost je in Spanje 200 euro. Ook het gebruik van oortjes of een hoofdtelefoon is verboden: minimaal 200 euro boete.

Te veel alcohol
Laat de sangria maar staan als je nog moet rijden. Is het alcoholgehalte in je bloed 0,5‰ of meer dan wacht je een bekeuring van 500 tot 1000 euro.

Verkeersboetes in het buitenland
Houd de borden in de gaten, want de maximumsnelheid kan wijzigen.
Verkeersboetes in het buitenland
Houd de borden in de gaten, want de maximumsnelheid kan wijzigen.

Verkeersboetes in België

Te snel
België is een prima vakantieland. Toch rijden veel mensen er plankgas doorheen. Of dit verstandig is, is nog maar de vraag. Overschrijding van de maximumsnelheid kost je voor de eerste 10 km/u altijd 50 euro. Binnen de bebouwde kom komt er daarna per km/u te hard rijden 10 euro bij. Buiten de bebouwde kom kost elke extra km/u te hard 5 euro.

Mobiele telefoon
Ook bij onze zuiderburen is het gebruik van een mobiel verboden tijdens het rijden. Doe je dit wel en word je betrapt, dan betaal je minimaal 116 euro.

Te veel alcohol
Belgische biertjes mogen wij graag drinken. Maar niet als we nog moeten rijden. Een alcoholgehalte in het bloed van meer dan 0,5‰ kost je minimaal 179 euro.

Verkeersboetes in Oostenrijk

Te snel
Rijd je in Oostenrijk 10 km/u te hard dan kost je dat minimaal 20 euro. Dit bedrag loopt op met ongeveer iedere 5 km/u die je extra te snel rijdt. Ga je meer dan 30 km/u sneller dan toegestaan, dan kun je rekenen op minimaal 150 euro.

Mobiele telefoon
Voor het gebruik van je mobiel tijdens het rijden ligt de boete in Oostenrijk relatief laag: vanaf 50 euro.

Te veel alcohol
Te veel schnapps is niet goed voor je hoofd, maar ook niet voor je portemonnee. Word je aangehouden en heb je een alcoholgehalte in je bloed van meer dan 0,5‰ dan betaal je minimaal 300 euro.

Verkeersboetes in het buitenland

In dit artikel hebben we de boetes voor de meest voorkomende verkeersovertredingen in de populairste vakantielanden voor je op een rijtje gezet. Hieraan kunnen natuurlijk geen rechten worden ontleend. Daarom een goedbedoeld advies voor alle bestuurders: houd je aan de maximumsnelheid, laat je mobieltje met rust en drink alleen als niet meer hoeft te rijden. Goede reis!

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!