Nieuwe camperplaatsen in Spanje, maar ook meer regulering

Luc Schaepkens

Spanje legt extra camperplaatsen aan. Op 18 november werd een parlementsvoorstel goedgekeurd waarin onder meer de aanleg wordt bevorderd.

Veel campers in Spanje

Van de bijna 2 miljoen in Europa geregistreerde campers staan er 70.000 in Spanje geregistreerd. Het is dus niet vreemd dat het land meer camperplaatsen nodig heeft. Het is dan ook de bedoeling dat die er komen. Deze maand werd een parlementsvoorstel van deze strekking aangenomen. Met het voorstel – ingediend door de socialisten – wil men het toenemende gebruik niet alleen bevorderen, maar ook reguleren. In het voorstel staat dat de overheid gemeenten en gemeenschappen actief de helpende hand biedt bij de aanleg van camperplaatsen. Dat geldt voor zowel plekken op campings als op bijvoorbeeld parkeerplaatsen. Daarnaast moet er duidelijke regelgeving komen. De overheid gaat ook helpen met normen en verordeningen waarmee gemeenten dit zelf kunnen regelen. Daarbij zou de camper een gelijke behandeling moeten krijgen als andere voertuigen, aldus de socialisten.

Ook in Spanje is het aantal campers sterk gegroeid. De coronacrisis heeft de populariteit alleen maar doen toenemen. Sociale afstand en je eigen bed en sanitair. Een veilige manier van reizen, zo vinden velen. Spanje telt zo’n 950 officiële camperplaatsen. Toerisme is een stevige peiler van de Spaanse economie. Er zijn ongeveer 2,8 miljoen mensen werkzaam in de sector. Het toerisme is qua inkomsten goed voor 15% van het Bruto Nationaal Product. Ook andere sectoren profiteren mee. Dit alles maakt meer aandacht voor aanleg en regelgeving in Spanje nodig.

Bron.

Ook veel campers in Portugal

Ook in Portugal groeit het aantal campers nog steeds. En ook in dat land is de overheid bezig met het aanleggen van extra camperplaatsen. De groei van het wildstaan langs de stranden en in natuurgebieden zorgt echter ook voor steeds meer overlast. Daarom is wildkamperen alleen nog toegestaan op plaatsen waar dat duidelijk staat aangegeven. Bij overtreding begaat de camperaar een milieudelict. De bijbehorende boetes zijn fors. Lees hier ons artikel.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur