Spanje

Is Spanje het nieuwe camper-walhalla?

Nieuws

Spanje was deze week twee keer positief in het nieuws voor camperbezitters. Zo groeide het aantal camperplaatsen de afgelopen 10 jaar fors. En door een wetswijziging mag je er per 1 juli ook nog eens met een 4250 kilo zware camper rijden met je B-rijbewijs.

Vijf keer zoveel

Het aantal camperplaatsen in Spanje ging de laatste 10 jaar met bijna factor vijf omhoog. Dat blijkt uit cijfers van de ASEICAR, de Spaanse versie van onze KCI. Het land telt op dit moment precies 904 officiële plaatsen. Het aantal campers in Spanje ging fors omhoog en wel met 22 procent. Spaanse gemeenten willen graag een graantje meepikken van het geld dat de camperaar te besteden heeft. Ze zien de campers dan ook graag komen binnen hun gemeentegrenzen. Over het gemiddelde bedrag dat camperaars per dag zouden uitgeven, is al veel geschreven. Schattingen lopen uiteen van 50 tot 100 euro per dag. Ook wat dit betreft zijn de verschillen tussen camperaars groot. Feit is dat over het algemeen de plaatselijke middenstand de extra inkomsten goed kan gebruiken.

Geen overgewicht meer?

Met ingang van 1 juli van dit jaar wijzigt het verkeersreglement in Spanje. Automobilisten met een B-rijbewijs hoeven zich niet langer te houden aan de grens van maximaal 3500 kilo. Heb je je B-rijbewijs minimaal 2 jaar, dan mag je na deze datum een voertuig tot 4250 kilo besturen. Beginnende bestuurders mogen dit dus niet. Het halen van een B-rijbewijs zal voor de Spanjaard wel moeilijker worden gemaakt. Ze moeten een zwaarder examen afleggen en verplicht 8 uur theorielessen volgen. Ook mag je nog maar de helft van het aantal fouten maken om te slagen. Het is ons nog niet helemaal duidelijk of deze regel voor alle voertuigen gaat gelden. Er zijn geruchten dat het alleen voor goederenvervoer en/of voor elektrisch aangedreven voertuigen opgaat.
Spanje Alambra

Denk aan de milieuzones

Is je volgende bestemming Spanje? Denk dan vooral aan de milieuzones in sommige Spaanse steden. De boetes die je krijgt voor het binnenrijden van zo’n zone lopen per stad nogal uiteen. Zo krijg je in Madrid 15 euro aan je broek en mag je in Barcelona meteen 100 euro aftikken. Net zoals in Duitsland kent Spanje stickers met vier verschillende kleuren. Ze zijn nog niet verplicht en alleen aan te vragen voor voertuigen met een Spaans kenteken. Alleen met een dergelijke sticker mag je de milieuzones van genoemde steden in. Meer weten hierover? Ook dit nieuws kun je lezen op de site Spanje Vandaag.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Relevant