Liberation Route Europe – In de voetsporen van de geallieerden

Martine van Kuler

Liberation Route Europe volgt de weg die de geallieerden aflegden in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog. De herdenkingsroute verbindt locaties in negen landen die een rol speelden bij de bevrijding. Een aanrader voor kampeerders die tijdens hun vakantie meer willen doen dan luieren alleen.

Tweede Wereldoorlog

Op 4 en 5 mei staan veel mensen even stil bij de Tweede Wereldoorlog. Maar herdenken kun je natuurlijk het hele jaar door. De Liberation Route Europe helpt daarbij. Deze wandel- en fietsroute volgt de weg die de geallieerden in ’44-’45 aflegden. Hij loopt grofweg vanuit Zuid-Engeland via de stranden van Normandië, de Belgische Ardennen, Brabant, Arnhem, Nijmegen en het Hürtgenwald naar Berlijn. Vanaf de andere kant gaat de Liberation Route Europe vanaf het Poolse Gdánsk richting de Duitse hoofdstad. Langs de route staan musea over de oorlog en bevrijding, en je vindt herdenkingsplekken, monumenten en oorlogsbegraafplaatsen.

Monument op het invasiestrand Omaha Beach in Normandië, waar zo’n tweeduizend militairen sneuvelden.
Monument op het invasiestrand Omaha Beach in Normandië, waar zo’n tweeduizend militairen sneuvelden.

Meer dan Normandië

Vorig jaar besloten we dat onze kinderen oud genoeg waren om wat meer te leren over de Tweede Wereldoorlog. We boekten een camping in Normandië en bezochten onder meer de invasiestranden en de grote Amerikaanse begraafplaats. Maar niet alleen Normandië speelde een grote rol bij de bevrijding van Europa. Er werd op veel meer plaatsen een hevige strijd geleverd. En dat is precies wat Liberation Route Europe laat zien.

Luisteren naar de verhalen

De Stichting Liberation Route Europe ontstond in 2008 in de regio Arnhem en Nijmegen. Om toeristen te informeren over de Slag om Arnhem werden er in de omgeving luisterplekken gemaakt. Op de plekken, gemarkeerd door grote veldkeien, konden mensen luisteren naar indrukwekkende verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Zo ontstond een levendig beeld van wat er zich op de betreffende locatie heeft afgespeeld. Inmiddels zijn er alleen in Nederland al meer dan tweehonderd audiospots. Je kunt de verhalen ook lezen op de website of beluisteren via een gratis app.

Het Canadian War Cemetery in Groesbeek.
Het Canadian War Cemetery in Groesbeek.

Campings langs de Liberation Route

De Liberation Route is bijna 10.000 kilometer lang. De hele route afleggen is nogal tijdrovend. Maar wil je tijdens je (kampeer)vakantie wat meer achtergrondinformatie over wat zich in de buurt van je vakantiebestemming heeft afgespeeld, dan is het zeker leuk een stukje van de route te fietsen of te wandelen. Of draai het om. Stippel je route uit op de website van de Liberation Route Europe en zoek daarna je kampeerplek uit. Zeker in Noord-Brabant en in de omgeving van Arnhem en Nijmegen barst het van campings. Wil je over de grens? Ook in Normandië, de Belgische Ardennen en het Hürtgenwald kun je prima kamperen.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!