Kapotte aansluitkabel van de caravan. En nu?

Luc Schaepkens

Jazeker. Het is ons (Luc en Yvonne) ook al overkomen. Midden in het mooie Denemarken lieten we de aansluitkabel van de caravan over de grond slepen en hadden we dus geen goede verlichting meer op de caravan. Wat kun je dan doen?

Aansluitkabel

Ja hoor. Onderweg in Denemarken met een mooie Adria caravan verhuizen we van de ene naar de andere camping. Bij het vertrek hebben we een beetje haast en letten we niet op. Daarbij vergeten we de aansluitkabel voor de zekerheid over de trekhaak te laten lopen. Dé manier – natuurlijk afhankelijk van de lengte van de kabel – om zeker te weten dat hij niet over de grond gaat slepen. Onderweg hebben we niks in de gaten. Dat komt pas als we bij een bocht het knipperlicht aanzetten. Dat gaat opeens wel heel snel aan en uit. Even hopen we nog dat het een kapot lampje is. We denken ook meteen ‘het zal toch niet?’. In ons geval zou het dus wel. Het overkomt de beste, zullen we maar zeggen. Vloeken mag – hebben we zeker ook gedaan – maar helpt niet. Wat kun je doen aan een kapotte aansluitkabel, bijvoorbeeld ergens in Denemarken langs de kant van de weg?

Kapotte aansluitkabel van de caravan: in je buik bijten en door

Oké, je hebt het zelf gedaan. Je hebt eens stevig gevloekt. Maar wat dan? Wat kun je doen aan een kapotte aansluitkabel van de caravan? Eerst het goede nieuws. Het is geen ramp en je kunt de reis na reparatie gewoon vervolgen. Er zijn drie opties. Mede afhankelijk van hoe erg de kabel eraan toe is.

De drie opties:

  1. Noodreparatie. De zwarte kabel is doorgesleten. Je ziet de kleinere kabeltjes in diverse kleuren. Daarvan zijn er drie door, kapot gesleten. Ben je een beetje een handige Harry of Truus, dan kun je dit redelijk simpel zelf oplossen. Je hebt een scherp mes en een rol duct tape nodig. Die laatste mag sowieso niet ontbreken in je kampeeruitrusting. Snij de zwarte buitenmantel voorzichtig – zodat je de kabels die erdoor lopen niet raakt – voor de helft open. Zo komen de kleine draden bloot te liggen. Trek de onbeschadigde kabels bij elkaar en buig ze in een lus opzij. Zo hou je alleen de beschadigde kabels over. Knip deze door. Knip het beschadigde deel ertussen uit. En maak de twee schone uiteinden vervolgens aan elkaar – zoals je dat vast thuis ook wel eens met een stroomdraad hebt gedaan – door de twee koperen uiteinden om elkaar heen te draaien.Vervolgens wikkel je die om met duct tape. Elke kabel apart zodat ze elkaar niet raken en dan nog een keer samen. Je hebt nu weer alle verlichting en kunt doorrijden tot een garage of dealer.
  2. Stekker ertussen. Na deze noodreparatie – of als de hele kabel is doorgesleten – komt de vakman eraan te pas. Die kan een doorgesleten kabel aan beide uiteinden voorzien van een stopcontact en stekker. Alles functioneert weer zoals het moet en blijft dat zo nog jaren doen. Vraag is of je een extra stekker wil tussen twee delen van je kabel.
  3. Nieuwe kabel. Je kunt ook meteen kiezen voor een nieuwe aansluitkabel. In ons geval bleek alleen het rechterknipperlicht niet te werken. Vlakbij de camping – we kregen het adres van de vriendelijke campingbeheerder – was een caravandealer. We konden er de volgende ochtend meteen terecht. Na een uurtje zat er een nieuwe kabel onder en was er niks meer te zien van onze blunder. Ik meen dat het rond de 140 euro heeft gekost. Bedenk overigens dat er 7- en 13-polige stekkers in omloop zijn. De nieuwere caravans en auto’s hebben de 13-polige variant. Dat heeft onder meer te maken met extra draden voor het mistachterlicht en permanente stroom voor de koelkast.
De kabelveer.
De kabelveer.

Het is te voorkomen

Om te voorkomen dat de aansluitkabel van de caravan over de grond sleept, kun je hem over de trekhaak laten lopen (foto boven artikel). Ook kun je een zogenoemde kabelveer monteren. Voor nog geen 15 euro onder andere hier te koop. Een andere oplossing is de kabel twee keer ronddraaien voordat je hem insteekt. Door de zo ontstane krul kan niet hij doorzakken tot op de grond.

We zien het maar als een leermoment

Met een ‘dan gaan we maar een keer minder uit eten’ werd er een streep onder gezet. Voordeel van zo’n leermoment onderweg is wel dat we nu extra opletten. Iets met een ezel en een steen. Dus vanaf nu gaat de aansluitkabel van de caravan altijd óver de trekhaak. Let er wel op dat hij daarvoor lang genoeg moet zijn.

Wij bezochten in 2017 Randers in Denemarken en vonden het verrassend veelzijdig. We waren onderweg met een Subaru Forester en een Adria Aviva. Een heerlijke combinatie. Lees hier over onze trip.

Dit bericht bevat een affiliatelink. Koop je via deze link dan ontvangen wij een klein percentage. Dit heeft voor jou geen invloed op de prijs.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur