Kamperen in Montenegro: roadtrip door een onontdekt vakantieland

Martine van Kuler

Kamperen in Montenegro doen niet veel Nederlanders. Massatoerisme vind je dus niet in het Balkanland. Wél veel mooie plekjes en prima campings, zo ontdekte gastblogger Roy. Hij maakte een roadtrip door Montenegro en laat ons hier meegenieten. En passant geeft hij tips voor campings in Montenegro.

Vijgen

Of we die vijgen aan de hoge takken wilden plukken, daar kon ze zelf niet bij. Konden we ze mooi meenemen voor onderweg. De eigenaresse van Camping Zlokovic liep iedere ochtend met een mandje vijgen langs de tenten en caravans – da’s fijn wakker worden. En het kan ook op zo’n kleinschalige camping met slechts een tiental plekken.

Camping Zlokovic aan de baai van Kotor

Kamperen in Montenegro kan prima. Aan de baai van Kotor, een prachtig meer in Montenegro, zijn tal van kleine campings, en wij kozen voor Camping Zlokovic bij het dorpje Josice. Geen idee waarom eigenlijk. Ja, de recensies waren prima en er was plek, niet onbelangrijk. Korte reserveringen deden ze niet aan. Kom maar in de ochtend, mailde de eigenaar, dan is er altijd wel plek.

Dat bleek een zeer ruime plek voor twee personen, een tent en auto. Bij het afrekenen bleek het 25 euro per nacht te kosten. Natte vingerwerk van de eigenaar. Alleen cash aftikken, dus wellicht dat je volgend jaar iets meer of minder betaalt. Inclusief vijgen dus, dat dan weer wel.

Het sanitair bleek prima in orde. Om de hoek is een pinautomaat, op loopafstand vind je een bakkerij en een kleine supermarkt en naast de camping aan het meer is een geweldig restaurant. Lunchen met verse mosselen voor 5 euro, ontbijten met een omelet voor 2 euro, je zou er bijna niet voor gaan koken.

Vanaf Camping Zlokovic loop je zo het meer van Kotor in.
Vanaf Camping Zlokovic loop je zo het meer van Kotor in.

Gunstig gelegen camping in Montenegro

Al met al is Zlokovic een prima camping in Montenegro om een paar dagen te blijven en de omgeving te verkennen. Je loopt vanuit je tent zo het meer van Kotor in, dus een dagje zwemmen is aan te raden. Inclusief uitzicht op het varende flatgebouw Holland America Lijn dat vanuit Dubrovnik richting Kotor voorbijgleed.

De autorit om het meer is prachtig. Bezoek het intrigerende dorp Perast, loop door het authentieke centrum van Kotor, beklim de muur en geniet van het uitzicht. Luxe vind je in Tivat, het St. Tropez van Montenegro, waar de chique boten in de haven liggen. En koop (en pluk!) vooral vers fruit. Vijgen, bramen, druiven, het kan niet op allemaal. Vergeet uiteraard niet een grote pot honing (8 euro) uit de regio mee naar huis te nemen. Koop ‘m langs de weg bij een van de vele stalletjes.

Er waren niet veel gezinnen op Camping Zlokovic. Dat komt vooral omdat veel toeristen in Montenegro niet op één plek blijven. Het is natuurlijk een eind rijden (2000 kilometer) – het land heeft ook geen snelwegen, dus neem vooral je tijd. Blijf je op één plek, dan is een camping in Montenegro aan zee wellicht handiger om te verblijven. En van daaruit de omgeving te verkennen.

Een bezoek waard: het intrigerende dorp Perast.
Een bezoek waard: het intrigerende dorp Perast.

Kamperen in Montenegro: Camping Maslina in Petrovac

Van camping Zlokovic reden we door naar een andere camping in Montenegro. In Petrovac, een dorp wat zuidelijker aan zee, ligt camping Maslina (maslina betekent olijf, elke camping op de Balkan stikt van de olijfbomen). Alle eigenaren van de campings kennen elkaar, laat de een de ander bellen en je bent verzekerd van een plekje. Handig!

Maslina bleek een stuk groter, maar heel knus opgedeeld waardoor je niet het gevoel hebt op een grote camping te staan. Alleen aan het begin van de avond is het bij de (schone!) douches erg druk. Iedereen komt van het strand af en wil voor het eten douchen.

Je kunt binnendoor in een paar minuten van de camping naar het strand lopen. Het strand is druk. Denk aan Italië, alleen dan in Montenegro. Betaalde ligbedden, maar ook gratis delen waar je met de handdoek op de kiezels kunt liggen. Eigen parasol mee en je kunt de hele dag chillen aan het water.

In het minidorpje (zonder naam) bij de camping zijn tal van goedkope restaurants. Het is vlees wat de klok slaat, maar dan heb je ook wat. Voor weinig. In het dorp is een kleine supermarkt, waar het ’s avonds erg druk is.

Een paar kilometer verder ligt Petrovac, waar de toeristenhotels domineren, en waar dus ook grotere supermarkten en restaurants zijn. En een pinautomaat. Je kunt wel met pin afrekenen op de camping. Kosten: 15 (!) euro per nacht all-in, voor een auto, tent, twee personen, stroom, toeristenbelasting etc. Koopje. Doen!

Prima plek op camping Maslina.
Prima plek op camping Maslina.

Varen op het meer van Skadar

Omdat Montenegro zo klein is (half zo groot als Nederland) kun je vanaf de camping naar veel mooie gebieden rijden. Het meer van Skadar bijvoorbeeld, nog geen half uur van Maslina vandaan.

Boek een boottocht op dit meer in Virpazar en je wordt niet teleurgesteld. (Let op: zoek de officiële VVV, want al die andere honderd aanbieders zijn oplichters).

Vlakbij Petrovac ligt het fascinerende Sveti Stefan – een mini-eilandje voor de kust. Alleen voor de rijken, want een ligbedje op het strand kost daar 120 euro per dag. Je kunt er een leuke wandeltocht langs een aantal stranden maken, met mooie uitzichten en je verbazen over alle rijke Russen en Albanezen die hier op het strand liggen.

Ben jij, net als Roy, enthousiast over Montenegro als kampeerland? Deel dan vooral je ervaringen!

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!