Mody fietscaravan is mini-teardrop voor achter de e-bike

Luc Schaepkens

Het Duitse bedrijf ModyPlast ontwikkelde de Mody fietscaravan speciaal voor achter de e-bike. Het is een lichtgewicht mini-teardrop in drie verschillende uitvoeringen.

Elektrische fiets

De elektrische fiets is populair. Niemand schaamt zich er nog voor en het stigma dat het ‘alleen voor oude mensen’ is, is er echt wel af. Je kunt de e-bikes natuurlijk op de fietsendrager van de camper of caravan zetten en vervolgens op de plek van bestemming de omgeving verkennen. Je kunt er echter ook een zogenoemde fietscaravan achterhangen en zo je e-bike promoveren tot het vakantievervoer. Het Duitse ModyPlast maakt van hun Mody fietscaravan drie verschillende uitvoeringen.

De Mody Tourer
De Mody Tourer

Mody fietscaravan heeft zelfdragend chassis

De Mody fietscaravan is gemaakt van glasvezel en gfk. Er is ook een duurdere versie van carbon. Uiteraard is het gewicht zo laag mogelijk gehouden. De stijve cabine staat niet op een stalen frame, maar is een zelfdragend chassis. De wielen zitten vast aan de cabine. De Mody is dusdanig in elkaar gezet dat het eventueel vervangen van onderdelen gemakkelijk te doen is. Er zitten grote 26 inch wielen aan. Dat zorgt voor stabiliteit. Je kunt zonder problemen 25 kilometer per uur aanhouden met de Mody achter je e-bike. Dat is de in Europa geldende maximum snelheid voor elektrische fietsen.

De Mody Trekking.
De Mody Trekking.

Mody Tourer, Trekking en Outdoor

De drie verschillende uitvoeringen heten Tourer, Trekking en Outdoor. De Tourer voelt zich thuis in de stad en op het fietspad. De Trekking doet het net zo gemakkelijk op bospaden of veldwegen. De Outdoor is – wat je zou kunnen noemen – de 4×4 van het gezelschap. Geen terrein is voor hem te ruig. Dit is mede te danken aan de extra brede banden. Hij staat ook wat hoger op de wielen. Hierdoor zijn oneffenheden, heuveltjes en hellingen geen probleem. Een dakluik is standaard op de Mody fietscaravan. Een extra raam is – evenals een zonnepaneel op het dak – optioneel. Ook aluminium dakrails behoren straks tot de mogelijkheden.

De Mody Outdoor.
De Mody Outdoor.

Alles bij de hand

Binnen is er plek om comfortabel de nacht door te brengen. Er is genoeg ruimte voor een inklapbare tafel en stoel. Een koelbox en een kookgelegenheid passen ook. Je kunt er 50 kilo aan bagage in kwijt onderweg. Op de plek van bestemming klap je de steunen uit en kan de Mody fietscaravan tot 190 kilo dragen. ModyPlast zit met de Mody fietscaravan nog in de prototypefase. Vooralsnog gaat het bedrijf uit van een gewicht van 50 kilo. De bedoeling is dat dit in de serieproductie langzaam kan worden teruggebracht naar 45 kilo.

De fietscaravan

De fietscaravan voldoet aan de Duitse verkeerswetten. Zo is hij bijvoorbeeld voorzien van verlichting voor en achter. Aan de zijkanten zitten er reflectoren op. Voor het gebruik buiten Duitsland is het raadzaam de geldende verkeerswetten per land te bekijken. De prijzen beginnen rond de 5000 euro voor de Tourer en de Trekking. Voor de carbon-variant betaal je zo’n 7000 euro. De Outdoor is met een prijs van 7500 euro de duurste Mody fietscaravan.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur