Kamperen in Spanje? Pas op voor de dennenprocessierups!

Marije Onderwaater

“De dennenprocessierups is weer volop aanwezig”, twitterde La Policía Nacional deze week. De Spaanse politie waarschuwt niet voor niets voor dit broertje van de eikenprocessierups. Dit beestje kan dodelijk zijn voor honden en ook mensen kunnen klachten krijgen van de brandhaartjes. Oppassen dus voor wie de komende tijd naar Spanje afreist,

Denneprocessierups

De dennenprocessierups komt vooral voor in warme landen, zoals het zuiden van Europa. Hij leeft – de naam zegt het al – in dennenbomen en heeft veel meer brandharen dan de eikenprocessierups, wel miljoenen. En in die brandharen schuilt juist het gevaar van beide rupsen. De haartjes kunnen namelijk voor jeuk en rode bultjes zorgen. Het is niet voor niets dat Nederland de afgelopen jaren probeert korte metten met de eikenprocessierups te maken. Verder maakt de dennenprocessierups eerder in het jaar zijn opwachting. Van januari tot april komt hij in landen als Spanje en Frankrijk al voor. In Nederland loopt het eikenprocessierupsseizoen van mei tot en met juli.

Allergische reactie

De dennenprocessierups heeft dus veel meer brandharen, die ook nog eens een ernstige allergische reactie kunnen veroorzaken, zo schrijft het Rode Kruis. Die kan gepaard gaan met benauwdheid en een dikke tong, lippen of oogleden. In dat geval raadt het Rode Kruis aan om het alarmnummer te bellen. Verder is het volgens de vereniging raadzaam om niet te krabben of wrijven. Met een plakband of kleefpleister kun je proberen de haartjes te verwijderen. De huid of ogen spoel je vervolgens met lauw water. Zijn de brandharen op je kleding terechtgekomen? Was die dan op 60° C of hoger. En verzachtende crème op basis van aloë vera, calendula, menthol of eucalyptus kan helpen om de jeuk te bestrijden.

Dennenprocessierups gevaarlijk voor honden

In Spanje waarschuwen dierenartsen extra voor het gevaar van de dennenprocessierups voor honden. Zij kunnen eveneens last krijgen van de brandharen of ernstig ziek worden na het snuffelen aan of eten van de larven, met allerlei nare klachten als gevolg. Zo is het mogelijk dat honden in shock raken of ademhalingsproblemen krijgen. De dennenprocessierups kan hierdoor zelfs dodelijk zijn voor honden. Dierenartsen in Spanje raden aan om dennenbossen in de lente te vermijden voor een wandeling met de hond. Is je hond toch in contact gekomen met een dennenprocessierups? Neem dan snel contact op met de dierenarts.

Nog niet in Nederland?

In Nederland leeft het beestje nog niet, maar dat schijnt een kwestie van tijd te zijn. Media berichtten in 2019 al dat de dennenprocessierups richting Nederland komt. Het blad Quest sprak daar destijds over met bioloog Arnold van Vliet, die stelde dat de dennenprocessierups binnen enkele jaren in Nederland is te vinden. “Misschien is hij er zelfs al, maar hebben we hem nog niet opgemerkt”, aldus de bioloog in 2019.

EIKENPROCESSIERUPS KOMT ER WEER AAN

In Nederland is het over een maand of twee alweer tijd voor de eikenprocessierups. Ook hier geldt dat je haartjes kunt verwijderen met tape of plakband. Spoel de huid af met lauw water en gebruik verzachtende crème. Een allergische reactie? Bel dan 112.

Naast de processierupsen kun je op vakantie nog veel meer ongedierte tegenkomen. We zetten hier al wat van die etterbakkies op een rijtje.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…