Gasslang
Met een goede gasslang kun je veilig koken op de camping.

Veilig op vakantie: gasslang en gasdrukregelaar controleren en vervangen

Martine van Kuler

In vrijwel iedere camper of caravan zit een gasinstallatie. Om te zorgen dat deze optimaal blijft functioneren, moet je regelmatig de gasslang en gasdrukregelaar controleren, en zo nodig vervangen. Hoe dat in zijn werk gaat lees je in dit artikel.

De gasslang en gasdrukregelaar in camper, caravan of vouwwagen hebben niet het eeuwige leven. Een gasslang is gemaakt van rubber en heeft een vrij lange levensduur. Het controleren ervan is iets wat je al snel vergeet. Daarom adviseren wij het altijd te doen als je je kampeermiddel uit de stalling haalt. Verouderde gasslangen en gasdrukregelaars kunnen immers tot gevaarlijke situaties leiden.

Wanneer moet je een gasslang vervangen?

Voor het vervangen van de gasslang en de gasdrukregelaar zijn geen wettelijke eisen of voorschriften. In principe is het de fabrikant die bepaalt hoe lang een slang of gasdrukregelaar meegaat. Er zijn echter wel richtlijnen.

De meeste fabrikanten geven aan dat je de oranje gasslang eens in de vijf tot tien jaar moet vervangen. Toch kun je er niet zonder meer van uitgaan dat de slang daadwerkelijk zo lang meegaat. Een gasslang kan er nog prima uitzien, terwijl hij toch aan vervanging toe is. Hij kan namelijk uitdrogen en haarscheurtjes krijgen. Een te vast aangedraaide slangkoppeling kan een scheur veroorzaken. Slangen die met een slangklem vastzitten, zijn daarom ook kwetsbaarder dan slangen met een vaste eindverbinding. En een slang die in een knik ligt, kan beschadigd zijn. Controleer de gasslang dus regelmatig op lekkage. Dit kun je – net als bij een fietsband – doen met zeepsop of een gaslekzoeker in een spuitbus.

Aangezien veiligheid voor alles gaat, adviseert de BOVAG een gasslang sowieso na vier jaar te vervangen.

gasslang vervangen
Deze gasslang is gemaakt in 2020.
gasslang vervangen
Deze gasslang is gemaakt in 2020.

Hoe kun je zien hoe oud de gasslang is?

Of de gasslang nog houdbaar is, kun je zien aan de datum die erop staat. Dit zijn er meestal twee: een productiedatum en een houdbaarheidsdatum. Is die laatste datum overschreden, dan dien je de gasslang zo snel mogelijk te vervangen, maar liefst dus eerder. Zie je op de gasslang maar één datum staan? Dan is dit doorgaans de productiedatum.

Wat is een gasdrukregelaar en hoe lang gaat deze mee?

Een gasdrukregelaar verlaagt de gasdruk van de gasfles, zodat hij geschikt is voor de kachel, koelkast, kookstel of bbq. Voor gebruik binnen – bijvoorbeeld in de camper of caravan – is het aan te raden een gasdrukregelaar met afblaasventiel te gebruiken. Dit ventiel zorgt ervoor dat bij een defecte drukregelaar het gas niet met de volledige flesdruk vol op de leidingen en aangesloten apparaten komt. Een afblaasventiel zorgt voor een begrenzing door via het ventiel gas te laten ontsnappen. Gasdrukregelaars met een afblaasbeveiliging zijn te herkennen aan een plastic dopje aan de bovenkant.

In de gasdrukregelaar zit een membraam dat kan verdrogen. Daarom is het zaak ook deze tijdig te vervangen, in ieder geval binnen tien jaar. Ons advies: vervang de gasdrukregelaar tegelijk met de gasslangen, dus na vier jaar. De meeste gasdrukregelaars kosten hooguit een paar tientjes, en voor dat geld zit je er wel weer een paar jaar veilig bij. Hoe oud jouw gasdrukregelaar is staat erbovenop aangegeven.

Gasdrukregelaar GOK
Ook van deze gasdrukregelaar is de productiedatum 2020.
Gasdrukregelaar GOK
Ook van deze gasdrukregelaar is de productiedatum 2020.

Kun je de gasslang en gasdrukregelaar zelf vervangen?

Zowel de gasslang als de gasdrukregelaar kun je zelf vervangen. Op de website van de NKC staat stap voor stap uitgelegd hoe je dit moet aanpakken en welk gereedschap je ervoor nodig hebt. Gas is explosief, dus als je niet zeker bent van je zaak, kies dan voor veiligheid en laat het door een expert doen.

Veel kampeerders hebben een losse slang speciaal voor aan de bbq, skottelbraai of buitenkeuken. Als je de gasslang en drukregelaar vervangt, vergeet dan ook deze losse slangen niet.

Samengevat: gasslang en gasdrukregelaar controleren en vervangen

De kachel, de koelkast, het gasfornuis; allemaal hebben ze baat bij een goedwerkende gasinstallatie. Maar hoe zit het met de gasslang en de gasdrukregelaar? We zetten het nog even voor je op een rijtje.

Waarom moet je de gasslang en gasdrukregelaar controleren?

Een gaslek kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Veiligheid gaat voor alles, dus zorg dat je gasslang en gasdrukregelaar in orde zijn.

Wat is een gasdrukregelaar eigenlijk?

Een gasdrukregelaar verlaagt de gasdruk van de gasfles. Voor gebruik binnen – bijvoorbeeld in de camper of caravan – is het aan te raden een gasdrukregelaar met afblaasventiel te gebruiken. Dit ventiel zorgt ervoor dat bij een defecte drukregelaar het gas niet met de volledige flesdruk vol op de leidingen en aangesloten apparaten komt.

Hoe lang gaan een gasslang en gasdrukregelaar mee?

Hiervoor zijn geen wettelijke eisen of voorschriften. De meeste fabrikanten geven aan dat je de oranje gasslang eens in de vijf tot tien jaar moet vervangen. Voor de gasdrukregelaar staat maximaal tien jaar. Aangezien veiligheid voor alles gaat adviseert de BOVAG een gasslang sowieso na vier jaar te vervangen. Neem je dan meteen de gasdrukregelaar mee, dan zit je goed.

Hoe weet je hoe oud de gasslang en gasdrukregelaar zijn?

Op de gasslang staan vaak twee data: een productiedatum en een houdbaarheidsdatum. Staat er maar één datum op? Dan is dit doorgaans de productiedatum. Ook op de gasdrukregelaar staat aangegeven in welk jaar hij is gemaakt.

Kun je een gasslang en gasdrukregelaar zelf vervangen?

Dat kan zeker, maar ook hier geldt: veiligheid voor alles. Gas is explosief, dus als je niet zeker bent van je zaak, laat het dan door een expert doen.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!