caravanstalling
Pre Owned Travel Trailers For Sale. Campers and RVs Dealership Lot.

Caravan uit de stalling? Doe de voorjaarscheck!

Martine van Kuler

Het kampeerseizoen staat op het punt van beginnen en veel caravans komen binnenkort weer uit hun winterstalling. Dat is een uitgelezen moment om ze eens goed te controleren. Wil je weten waar je precies op moet letten als je de caravan uit de stalling haalt? Lees dan vooral deze tips voor de voorjaarscheck.

De eerste kampeertrip staat alweer gepland en niets is zo verleidelijk als je caravan ophalen, aankoppelen en vol gas naar de camping sjezen. Toch doe je er goed aan je reispaleis bij aanvang van het nieuwe kampeerseizoen eens grondig te inspecteren. Vooral het controleren van de banden en de gasslang is geen overbodige luxe. En wat te denken van een grondige schoonmaak als je de caravan uit de stalling haalt?

Caravanbanden controleren

Een bandencheck. Het klinkt simpel, maar waar moet je zoal opletten? Sowieso kun je al veel aflezen aan de buitenkant van de banden. Zijn ze nog mooi rond? Zit er genoeg profiel op? Zie je deuken of scheurtjes? Controleer ook de leeftijd van de banden, want dat ze er knap uitzien betekent niet automatisch dat ze dat ook zijn. Het verouderingsproces van de banden neemt ook toe als de caravan in de stalling staat. Het volle gewicht heeft dan op één plek gerust en dat kan zwakke plekken en droogtescheurtjes veroorzaken. Sommige verzekeraars hebben in hun voorwaarden opgenomen dat de banden van een caravan niet ouder mogen zijn dan zes jaar.

Hoe oud ze zijn kun je zien aan de DOT-code op de zijkant van de banden. Deze viercijferige code toont met de eerste cijfers de productieweek, de laatste twee zijn het productiejaar. Dus 4818, betekent dat de banden in week 48 van 2018 zijn geproduceerd. Check ook de bandenspanning. In het instructieboekje van de caravan zie je wat deze moet zijn.

In het filmpje hieronder legt Jos alles nog eens haarfijn uit.

Gasslang en gasdrukregelaar checken

De kachel, de koelkast, het gasfornuis; allemaal hebben ze baat bij een goedwerkende gasinstallatie. Maar als de caravan uit de stalling komt, vergeten veel mensen de gasslang te controleren. Fabrikanten geven vaak aan dat de oranje gasslang eens in de vijf tot tien jaar moet worden vervangen, maar de BOVAG adviseert dit na vier jaar te doen. Of jouw slang nog houdbaar is, kun je zien aan de datum die erop staat. Dit zijn er meestal twee: een productiedatum en een houdbaarheidsdatum. Is die laatste datum overschreden, dan moet je de gasslang zo snel mogelijk vervangen.

Vergeet ook de controle van de gasdrukregelaar niet. Hierin zit een membraam dat kan verdrogen. Daarom is het zaak ook deze tijdig te vervangen, in ieder geval binnen tien jaar. Kun of wil je dit niet zelf doen, breng hem dan weg voor een onderhoudsbeurt. Zo kun je in ieder geval met een gerust gevoel op vakantie.

Watertank schoonmaken

Het ontsmetten en ontkalken van je schoonwatertank moet minimaal twee keer per jaar gebeuren om een wildgroei aan bacteriën, algen en kalk te voorkomen. Doe dat bijvoorbeeld als je de caravan uit de stalling hebt gehaald voor je eerste kampeertrip van het nieuwe seizoen.

Zelfs als je het water uit de schoonwatertank niet drinkt, is het zaak te deze goed te reinigen. Ook tijdens het wassen van je handen, spoelen van je mond of afspoelen van groente en fruit kom je immers met het water in aanraking.

Bij kampeerzaken zijn diverse professionele reinigingsmiddelen te koop om de watertank mee te reinigen. Sommigen zweren bij het gebruik van huis-tuin-en-keukenmiddelen als schoonmaakazijn, bleekmiddel, citroenzuur of gebitsreinigende tabletten als Steradent. Van die laatste heb je voor een tank met een inhoud van 30 liter wel een heel busje nodig.

camper of caravan schoonmaken emmer sop
Voor het schoonmaken van je camper of caravan bestaan speciale reinigingsproducten.
camper of caravan schoonmaken emmer sop
Voor het schoonmaken van je camper of caravan bestaan speciale reinigingsproducten.

Nog meer schoonmaken…

Met alleen het schoonmaken van de watertank ben je er nog niet. Staat jouw caravan in een overdekte stalling, dan zal hij niet echt vies zijn. Maar als hij de hele winter in de buitenlucht heeft gestaan, moet je flink aan de slag met een emmer en een sopje gemaakt van caravanshampoo. Gebruik in geen geval een hogedrukspuit, want deze kunnen de stripings verpesten. Water met grof geweld tegen de roosters van de koelkast, de rubbers bij ramen, deur en serviceluiken spuiten is ook niet aan te raden. Kortom, gewoon ouderwets soppen. En neem daarna meteen de binnenkant even mee.

band caravan
Doe de bandencheck!
band caravan
Doe de bandencheck!

Caravan uit de stalling? Let hierop!

We vatten deze tips & tricks nog even samen in een paar vragen:

Waar moet ik opletten als ik mijn caravan uit de stalling haal?

Het is belangrijk dat je controleert of alles nog naar behoren werkt. De verlichting, accu’s, batterijen, breekkabel, maar zeker ook de gasslang en de banden. Verder is een grote schoonmaak, van binnen én van buiten natuurlijk aan te raden. Vergeet daarbij de watertank niet.

Wanneer moet ik de banden van mijn caravan vervangen?

Sowieso als de band droogtescheurtjes, bobbels of andere beschadigingen heeft en als het profiel minder is dan 2 mm. Sommige verzekeraars hebben in hun voorwaarden opgenomen dat de banden van een caravan niet ouder mogen zijn dan zes jaar. Vergeet bij de check ook de reserveband niet.

Hoe lang gaat de oranje gasslang in de caravan mee?

Er geldt in Nederland geen wettelijke regel, maar fabrikanten adviseren de gasslang eens in de vijf tot tien jaar te vervangen. Dit moet je eerder doen als de slang scheurtjes of andere beschadigingen heeft.

Hoe vaak moet ik de schoonwatertank reinigen?

Het is aan te raden dat minimaal twee keer per jaar te doen om een wildgroei aan bacteriën, algen en kalk te voorkomen. Van de meeste bacteriën word je heus niet meteen doodziek, maar een legionellabesmetting moet je toch echt niet willen.

Waarmee kan ik de buitenkant van de caravan schoonmaken?

Gebruik in geen geval een hogedrukspuit, want daarmee spuit je meer weg dan alleen vuil. Voor stripings, roosters en rubbers is de spuit te bruut. Een sopje met caravanshampoo, een spons en zachte borstels, meer heb je niet nodig.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!