Schorsing camper

Even niet kamperen? Een camper schorsen doe je zó

Marije Onderwaater

Heb je een camper maar geen kampeerplannen voor de komende maanden? Denk dan eens aan de mogelijkheid om je camper te schorsen voor een langere periode. Dit kan je geld besparen, al mag je kampeerauto dan niet op de openbare weg staan. In dit artikel lees je er meer over.

Een camper schorsen is aan te raden wanneer je de camper maanden achter elkaar niet gebruikt. De motorrijtuigenbelasting en apk-verplichting blijven namelijk doorlopen, óók wanneer je niet op reis bent. Om die reden kiezen kampeerders soms voor de mogelijkheid om een camper voor een periode te schorsen. Nu de motorrijtuigenbelasting voor kampeerauto’s per 1 januari 2026 omhoog gaat, wordt een tijdelijke schorsing voor sommige kampeerders nog aantrekkelijker.

Rechten en plichten

Voor een camper die is geschorst, betaal je geen motorrijtuigenbelasting. Ook hoef je de camper niet te verzekeren en vervalt de apk-verplichting. Daar staat tegenover dat jouw geschorste kampeerauto niet op de openbare weg mag staan. Vanzelfsprekend mag je er tijdens de schorsing ook niet meer rijden. Hiervoor kun je een flinke boete krijgen. Een uitzondering is een ritje naar de apk-keuring. Een camper moet immers zijn gekeurd als de schorsing afloopt. Hier lees je hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Camper schorsen RDW
Camper schorsen RDW

Aanvragen camper schorsen

Je kunt een camper schorsen voor één, twee of drie jaar. Aanvragen gebeurt bij de RDW en kan op verschillende manieren. Natuurlijk kun je dit online regelen, 24 uur per dag en zeven dagen per week. Voor een online schorsing heb je DigiD, eHerkenning of een RDW-certificaat nodig. De schorsing gaat niet meteen in, maar geldt vanaf de datum dat je de schorsing bij de RDW aanmeldt en pas nadat je een tweede bevestigingsmail hebt ontvangen. Die mail is ook het bewijs van de schorsing en moet je dus goed bewaren. Wil je direct een schorsing aanvragen of meer weten? Dat kan via deze link.

Regel je een schorsing liever niet online? Dan kan je bij een kentekenloket, RDW-keuringsstation of RDW-balie terecht. Daarvoor heb je een geldig legitimatiebewijs en de kentekencard nodig, plus de tenaamstellingscode of het Tenaamstellingsbewijs en het Overschrijvingsbewijs (bij een papieren kentekenbewijs). Een schorsing bij een loket gaat direct in.

camper schorsen
camper schorsen

Stopzetten of verlengen schorsing

Afhankelijk van jouw keuze vervalt de schorsing één, twee of drie jaar na de datum op je schorsingsbewijs. Heb je ervoor gekozen om jouw kampeerauto voor twee jaar te schorsen en gaat dit in op 1 februari 2024? Dan is de looptijd tot en met 1 februari 2026. Vanaf die datum betaal je direct weer motorrijtuigenbelasting en moet je kampeerauto verzekerd en apk-gekeurd zijn.

Wil je de schorsing eerder stopzetten? Dat kan. Stopzetten gebeurt eveneens online of via een loket. Dit is gratis en gaat direct in. Campereigenaren die hun voertuig slechts enkele maanden willen schorsen, kiezen dus voor de schorsing van een jaar en voor eerder stopzetten. Overigens is het niet mogelijk om geld terug te krijgen wanneer je de schorsing voor het einde van de schorsingsperiode stopzet. En doe je dit binnen een maand na de schorsing? Dan moet je gewoon motorrijtuigenbelasting betalen over de schorsingsperiode.

Liever langer schorsen? Kies er dan voor om de schorsing te verlengen.

Kampeerauto schorsen
Kampeerauto schorsen

Camper schorsen: de kosten

Het schorsen van een camper is niet gratis. Er zijn twee tarieven: een normaal tarief voor personenauto’s en lichte bedrijfsauto’s (t/m 3500 kg) tot 15 jaar oud en een laag tarief voor voertuigen van 15 jaar en ouder en zware bedrijfsauto’s (vanaf 3500 kg). Kijk voor het gewicht van jouw kampeerauto naar de toegestane maximum massa op je kentekenbewijs (F.2). Hier kan je ook zien of jouw camper als personenauto of bedrijfsauto geregistreerd staat.
In de RDW-tabel hieronder zie je de kosten van een schorsing.

Omschrijving Tarief 2024
Schorsing aanvragen of verlengen normaal tarief RDW € 88,05
Schorsing aanvragen of verlengen laag tarief RDW € 29,10
Schorsing aanvragen of verlengen normaal tarief RDW voor 2 jaar € 117,15
Schorsing aanvragen of verlengen laag tarief RDW voor 2 jaar € 58,20
Schorsing aanvragen of verlengen normaal tarief RDW voor 3 jaar € 146,25
Schorsing aanvragen of verlengen laag tarief RDW voor 3 jaar € 87,30

Bron: RDW

Samengevat: een camper schorsen in 5 vragen

1. Wanneer kan ik een camper schorsen?

Als je de camper langere periode niet gebruikt en in die periode geen motorijtuigenbelasting wilt betalen, en geen verzekerings- en apk-verplichting wilt hebben.

2. Hoe kan ik mijn camper schorsen?

Dit kan bij de RDW. De schorsing kan je online regelen of bij een RDW-loket.

3. Voor hoe lang kan ik mijn camper schorsen?

De vaste perioden zijn één, twee of drie jaar. Wil je korter schorsen? Kies voor één jaar en zet de schorsing eerder stop. De minimale schorsingsperiode is echter 1 maand.

4. Mag ik de weg op met een geschorste camper?

Nee, een camper die is geschorst mag niet op de openbare weg staan of rijden. Een uitzondering is het ritje naar de apk-keuring voordat de schorsing verloopt. Je moet dit echter wel melden bij de RDW door middel van een ontheffing.

5. Wat zijn de kost een camper schorsen?

Dat verschilt per kampeerauto. Op de site van de RDW (via onderstaande button) zie je de kosten van een camperschorsing.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…