halftarief campers

Halftarief voor campers definitief: kwarttarief motorrijtuigenbelasting vervalt in 2026

Marije Onderwaater

De Eerste Kamer heeft ingestemd met het Belastingplan 2024. Onderdeel daarvan is de afschaffing van het kwarttarief van de motorrijtuigenbelasting voor kampeerauto's. Vanaf 1 januari 2026 geldt het halftarief voor campers.

Het Belastingplan 2024 werd bekendgemaakt tijdens Prinsjesdag. Het kabinet wil toewerken naar een eenvoudiger belastingstelsel. Ook wil het duurzame keuzes, zoals de aanschaf van een elektrische auto, stimuleren. Onderdeel daarvan is het verdwijnen van het kwarttarief. Dit is het tarief dat campereigenaren elke drie maanden aan motorrijtuigenbelasting betalen, driekwart minder dan eigenaren van een personenauto, die het volle pond moeten neerleggen. Ook geldt het verlaagde tarief niet voor verhuurders van campers, die het halftarief betalen. Al die verschillende regels voor, dáár wil het kabinet ook van af. Vandaar dat iedereen naar het halftarief voor campers over gaat.

NKC teleurgesteld

De Eerste Kamer heeft nu ingestemd met het Belastingplan 2024 en dus ook met het verdwijnen van het kwarttarief. De NKC is teleurgesteld. De grootste kampeerautoclub van Europa was in oktober nog in Den Haag om een delegatie van de vaste Kamercommissie voor Financiën een petitie aan te bieden. De club is namelijk tegen een verdubbeling van het tarief voor kampeerauto’s. “Als belangenbehartiger van de 180 duizend camperaars in Nederland pleit de NKC voor een bij het gebruik passend tarief en een toekomstbestendige oplossing, zoals betalen naar gebruik”, zegt de club op de eigen website. “Daarbij vindt de NKC dat camperen betaalbaar moet blijven, nu en voor toekomstige generaties. Dat is ook in het belang van de mkb-bedrijven in de toeristische en recreatieve sector. De NKC blijft zich hiervoor inzetten.”

Petitie NKC
Aanbieden petitie door NKC
Petitie NKC
Aanbieden petitie door NKC

Inrichting kampeerauto

Om in aanmerking te komen voor het kwarttarief, en nu dus het halftarief, moet een camper aan bepaalde inrichtingseisen voldoen. Zo moet de kampeerauto onder meer zijn voorzien van een tafel, een keukenblok en een slaapplaats voor minimaal twee personen.

CamperZaterdag
CamperZaterdag

Camper schorsen aantrekkelijk

Met het halftarief voor campers is het schorsen van een kampeerauto voor veel eigenaren een optie. De NKC laat in haar reactie op het Eerste Kamer-besluit weten dat het schorsen van een gemiddelde kampeerauto al aantrekkelijk is wanneer deze langer dan vijf weken niet in gebruik is. Door een camper tijdelijk te schorsen, betalen eigenaren geen motorrijtuigenbelasting en vervalt de apk-plicht. De kampeerauto mag in die periode niet op de openbare weg staan. Hier lees je meer over het schorsen van een camper.

Camperplaatsennieuws oktober
Camperplaatsennieuws oktober
Camperplaatsennieuws oktober
Camperplaatsennieuws oktober

Samengevat: het halftarief voor campers in 5 vragen

1. Hoeveel bedraagt de wegenbelasting voor een camper?

De helft van de reguliere motorrijtuigenbelasting aan de hand van het rijklaar gewicht en de provincie van registratie. Campers betalen tot 1 januari 2026 het kwarttarief en daarna het halftarief voor campers. Campereigenaren betalen de motorrijtuigenbelasting maandelijks of jaarlijks.

2. Waarom vervalt het kwarttarief voor campers?

Het kabinet wil toewerken naar een eenvoudiger belastingstelsel. Er zijn nu verschillende regels voor campingeigenaren en die zijn straks gelijk. Ook wil het kabinet duurzame keuzes, zoals de aanschaf van een elektrische auto, stimuleren.

3. Wanneer gaat het halftarief voor campers in?

Op 1 januari 2026.

4. Wanneer voldoet mijn camper aan de eisen voor het halftarief?

De vereisten van de Belastingdienst zijn onder meer dat de camper is voorzien van een tafel, een keukenblok en een slaapplaats voor minimaal twee personen. Hier lees je alle eisen.

5. Hoe kan ik het kampeerautotarief aanvragen?

Op de website van de Belastingdienst.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…