Afwassen op de camping: van luiheid tot smetvrees

Marije Onderwaater

Het is een noodzakelijk kwaad: afwassen op de camping. Dat hoort er nu eenmaal bij als je de luxe van thuis – en de vaatwasser! – inruilt voor een paar weken kamperen. Omdat we zien dat iedereen het anders aanpakt, vinden we het de hoogste tijd voor een artikel over afwassen op de camping.

Afwassen op de camping

Grote kans dat je een uitpuilende afwasbak zag staan, als je vroeger naast onze tent keek. Mijn vriend en ik hadden namelijk niet altijd zin in afwassen op de camping. Nog steeds weten we leukere dingen te doen, maar onze prioriteiten zijn (gelukkig) wel veranderd. Vroeger gebruikten we ongeveer al ons campingservies om pas te gaan afwassen als er niets meer was. Nu maken we geregeld twee keer per dag de gang naar de afwasgelegenheid op de camping en eerlijk gezegd bevalt ons dat een stuk beter.

Gezellig afwassen met Martine!
Gezellig afwassen met Martine!

Afwassen in een donker hok of met mooi uitzicht

In onze kampeercarrière hebben we nogal wat afwasgelegenheden voorbij zien komen. Van donkere hokken waar je zo snel mogelijk vandaan wilt vluchten tot wasbakken met uitzicht over een azuurblauwe zee. Onze voorkeur gaat uit naar het laatste… Wat ons altijd weer opvalt is de manier waarop mensen afwassen. Zo zagen we in Spanje mensen die eerst tien minuten de rvs-gootsteen én alles er omheen poetsten met ontsmettingsmiddel. Daar kwamen een schuursponsje en een doekje aan te pas. Pas als alles blinkend schoon was, kon de afwas beginnen.

Afwassen op de camping: zo doen wij dat

Eerlijk is eerlijk, ik begrijp die mensen met hun ontsmettingsmiddel. Ik heb namelijk in de loop der jaren een soort flexibele smetvrees ontwikkeld. Ik kan veel hebben, maar een douche met een lange zwarte haar of een gootsteen waar etensresten van een ander in zitten… ik word al misselijk als ik eraan denk. Maar ik laat me natuurlijk niet regeren door mijn flexibele smetvrees en dus trotseer ik gewoon de afwasgelegenheid. Zonder ontsmettingsmiddel, maar mét mijn eigen afwasbak. Bij de afwasgelegenheid gaan we als volgt te werk: we halen alle vaat eruit, spoelen de bak goed om, spoelen het ergste vuil van de vaat en dan begint de afwas. Dat doen we volgens de gouden afwasregel: de meest vieze en vette vaat als laatste. Dus eerst glazen/kopjes/bekers, vervolgens het bestek, dan de borden en als laatste de pannen. Voor we alles afdrogen, spoelen we alles nog even af en vooruit, af en toe verversen we het water in de afwasbak ook nog even tijdens een wasbeurt. Wat op het oppervlak naast de gootsteen heeft gestaan spoelen we (nou ja, ik ben de enige die dat doet) vervolgens nog één keer af, voor we het afdrogen. En klaar is Kees.

Alles wat op het blad heeft gestaan, spoelen we nog even af.
Alles wat op het blad heeft gestaan, spoelen we nog even af.

Onze jongens doen de afwas

Nu hebben mijn vriend en ik twee zoons van acht en elf jaar die normaal gesproken heel weinig in het huishouden hoeven te doen. Op de camping is dat tegenwoordig anders: daar zijn ze nu ook regelmatig verantwoordelijk voor de afwas. En dat is best een aanslag op mijn flexibele smetvrees. Want ja, spoelen zij alles wel net zo goed om als ik of laten ze een beker ondersteboven op het blad staan en gooien ze het daarna – oh horror! – onbekommerd in de afwasbak terug? Ik heb besloten om me er geen zorgen meer om te maken. En van een paar bacteriën is nog nooit iemand slechter geworden, toch?

Toen de boys kleiner waren, mochten ze helpen.
Toen de boys kleiner waren, mochten ze helpen.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…