CamperZaterdag

Prinsjesdagplannen: vervalt kwarttarief motorrijtuigenbelasting voor campers?

Marije Onderwaater

Het kabinet wil een eenvoudiger belastingstelsel en duurzame keuzes – zoals de aanschaf van een elektrische auto – stimuleren. En dat heeft ook gevolgen voor eigenaren van een kampeerauto: het kwarttarief voor campers dreigt namelijk te verdwijnen als het aan het kabinet ligt. Het is nu aan de Eerste en Tweede Kamer om daar over te beslissen.

Kampeerauto’s betalen momenteel een kwart van de motorrijtuigenbelasting per drie maanden: het kwarttarief. Dat is dus driekwart minder dan eigenaren van een personenauto betalen. Daarvoor moet een camper wel aan bepaalde inrichtingseisen voldoen. Zo moet de kampeerauto onder meer zijn voorzien van een tafel, een keukenblok en een slaapplaats voor minimaal twee personen. Verhuurders van campers betalen het halftarief van de motorrijtuigenbelasting. En dat gaat dus veranderen.

Van 25% naar 50%

In de Prinsjesdagplannen van het kabinet staat het voorstel om de motorrijtuigenbelasting voor campers vanaf 1 januari 2026 te verhogen van het kwarttarief naar het halftarief. Ze gaan dan 50% van de motorrijtuigenbelasting betalen in plaats van 25%. Het verschil tussen het tarief voor particuliere campereigenaars en bedrijfsmatige verhuurders vervalt daarmee.

Campers kwarttarief
Campers kwarttarief

Stijging bpm personenauto's.

Als de plannen van het kabinet doorgaan, gaan eigenaren van een kampeerauto meer belasting betalen. Het kabinet wil het belastingstelsel hiermee vereenvoudigen en meer gelijktrekken door uitzonderingen te beperken. Overigens ligt er ook een verhoging van de bpm in het verschiet, al gaat het hier wel om personenauto’s. Het voorstel is om het vaste deel van de bpm – de belasting die je betaalt wanneer je een nieuwe of gebruikte auto in het buitenland koopt – voor personenauto’s met zo’n 200 euro te verhogen.

De Eerste en Tweede Kamer buigen zich nu over deze maatregelen uit het Belastingplan 2024. Of en wanneer ze doorgang vinden, is dus nog even afwachten.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…