Q&A Catalunya

Dít vroegen jullie in de live Q&A met Jos en DW vanuit Catalunya

Marije Onderwaater

Als je Campingtrend volgt op social media heb je je de afgelopen tien dagen kunnen meegenieten van de Grand Tour de Catalunya. Gelukkig maakten Jos en DW tussen het kajakken, hiken, lekker eten & drinken en sightseeing tijd voor een ouderwets vragenuurtje. En dít vroegen jullie tijdens de live Q&A met Jos en DW vanuit Catalunya.

Zijn jullie ook op de beurs in Utrecht?

“Ja, elke dag!”

De Kampeer & Caravan Jaarbeurs vindt plaats van 4 tot en met 8 oktober in de Jaarbeurs Utrecht. Campingtrend is dagelijks aanwezig, dus zeg even gedag als je ons tegenkomt!

Hoe lang mag je camper voor de deur staan? (geldt voor alle kampeermiddelen)

Jos en DW: “Drie dagen in Nederland. Staat in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening).
Alles over het voor de deur stallen van je kampeermiddel lees je in dit artikel.

Hoe lang mag de vouwwagen, camper of caravan voor de deur staan?
Hoe lang mag de vouwwagen, camper of caravan voor de deur staan?

Ik wil een camper huren, waar moet ik op letten?

DW: “Ik zou hem buiten de vakanties huren want dan zakt de prijs. En je moet op je vrije kilometers letten. Er zijn bedrijven die vanaf de eerste kilometer een bedrag rekenen. Andere bedrijven geven per week bijvoorbeeld 1000 kilometer vrij en er zijn bedrijven waar alle kilometers vrij zijn. En dé tip als je een camper gaat kopen: eerst eentje huren om een beetje aan te voelen welk type camper je fijn vindt en wat bij je past.”

Wanneer en hoe hebben jullie elkaar gevonden?

DW: “Jos begon met Campingtrend en wij kwamen elkaar voor de eerste keer tegen op persconferentie van Adria in Nederland. Jos: “Hij was de enige kampeerjournalist die tegen me sprak.”

Hoe zit het met de opwaardering naar 4250 kilo?

De vraag is hier hoe het zit met de plannen om de toegestane maximum massa voor bezitters van een B-rijbewijs te verhogen van 3500 kilogram naar 4250 kilogram? Volgens de mannen is dat een langlopend proces. Weten hoe het echt zit? Lees dan dit artikel dat we er eerder over schreven.

Hoe beviel de indeling van de Carthago liner-for-two?

Jos: “Ik ben verliefd op de liner-for-two. Ik wil niets anders meer dan de liner-for-two, hij moet alleen blijven rijden.”
DW: “Ik ben heel erg blij met de ruimte in mijn camper omdat ik een speciale indeling heb. En ik ben eigenlijk nooit een camper tegengekomen met meer ruimte dan in mijn wagen, tot ik in die liner-for-two kwam. En fijn dat er veel uitzicht is bij de rondzit aan de achterkant.”

De Carthago Liner-For-Two
De Carthago Liner-For-Two
De Carthago Liner-For-Two
De Carthago Liner-For-Two

Loont het om een dieselcamper aan te schaffen nu ze alles elektrificeren?

De mannen zien op dat gebied al veel gebeuren bij kleine kampeerauto’s, maar nog niet zoveel bij de grote campers. Ook omdat die nog afhankelijk zijn van de producenten van basisvoertuigen. Als ze zelf vandaag een nieuwe camper zouden kopen, zou het dus een diesel zijn.

Ik heb nieuwe caravanspiegels nodig, wat zijn goede?

Jos: “Ik heb nu bolle spiegels, maar neem volgende keer weer vlakke. Dat is persoonlijk. Kijk even goed want als je een bredere caravan hebt – boven de 2,30 meter – heb je langere spiegels nodig.”

Caravans leverbaar Campingtrend
Caravans leverbaar Campingtrend

DW, wat zou jij willen veranderen aan je Frankia?

DW: “Daar ben ik druk mee geweest want ik wilde mijn camper helemaal wrappen om hem wat stoerder te maken. Gaat nu even niet door. Maar ik ga wel wat veranderen: ik gooi er nog drie zonnepanelen op. En dan heb ik in totaal meer dan 700 Wp vermogen. Dat is belangrijk omdat ik straks ga overwinteren in Spanje en Portugal. Dan staat het zonnetje lager en die ketst dan over zonnepanelen en waardoor ik niet volledig bereik heb. Daarom wil ik meer zonnepanelen op het dak zodat ik toch off grid kan blijven. En er komt een tweede lithium accu bij. Ik heb nu 210 en dat worden er 420.”
Het verhaal over de wapenwedloop qua lithiumbatterijen tussen Jos en DW hoor je in de Q&A-video in z’n geheel.

Bekijk de hele live Q&A met Jos en DW

Dit was maar een greep uit de live Q&A die Jos en DW opnamen in Spanje tijdens hun Grand Tour de Catalunya. Wil je de hele video zien? Kijk dan hier!

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…