Uitzonderingspositie voor reizen met camper en caravan?

Luc Schaepkens

Het kabinet geeft aan dat elke reisbeweging bijdraagt aan de kans op verdere verspreiding van het coronavirus. Daarom is het dringende advies: blijf thuis. Toch is er ook vraag naar een uitzonderingspositie voor reizen met een caravan of camper.

NKC: geen uitzonderingspositie

>Natuurlijk is er wat voor te zeggen. Op een camping of camperplaats ergens achteraf sta je relatief veilig. Daar komt bij dat mensen die al in het buitenland zijn, berichten dat het lekker warm is en dat er niks te merken is van het virus. En dat iedereen zich zo goed aan de regels houdt. Het voelt dus veilig en mensen willen daarom op pad. De NKC (Nederlandse Kampeerauto Club) komt met een reactie. De NKC kreeg namelijk een aantal verzoeken die als strekking hadden dat de club zich sterk zou moeten maken voor een uitzonderingspositie voor camperaars. De club zou het beleid van het kabinet af moeten wijzen.

Hoewel de NKC de kans klein acht dat camperaars het virus verspreiden, gaat de club hierin niet mee. “Hoe noodzakelijk is reizen met de camper?”, vraagt NKC-directeur Stan Stolwerk zich af. Om vervolgens zelf het antwoord te geven: “Niet.” Het geeft geen pas om nu om een uitzonderingspositie te vragen. Dat is puur voor het plezier van de camperaar, terwijl het zorgpersoneel zich uit de naad werkt. Nu pas op de plaats te maken, is de beste garantie dat we straks weer onbelemmerd op pad kunnen met de camper, zo is zijn overtuiging. Thuisblijven dus, is ook de mening van de NKC.

Onnodig reizen is extra risico

Het kabinet laat weten dat elke reisbeweging kan leiden tot verdere verspreiding van het coronavirus. Je legt hoe dan ook contacten. Bijvoorbeeld bij het tanken of het boodschappen doen. Het advies is daarom om niet te reizen, dus ook niet in de kerstvakantie. Waarschijnlijk duurt dit tot halverwege januari. Zo wil het kabinet voorkomen dat mensen besmettingen mee terug nemen van hun vakantie. En dan is er nog de kwestie van de verzekering. Wie afreist naar oranje gebied doet er goed aan vooraf te controleren hoe de verzekering daarmee omgaat. Sommigen verzekeraars dekken pandemiegerelateerde kosten niet. Ook haalt de overheid geen mensen terug uit risicogebieden.

De campings en camperplaatsen in Nederland zijn vooralsnog wel open. In die zin is het mogelijk in eigen land een rustig plekje op te zoeken. Het lijkt er echter op dat de meeste kampeerders het advies ter harte nemen. Pas op de plaats en wacht op betere tijden. Dat die dan maar snel mogen komen.

Actuele informatie over reizen naar het buitenland.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur