vestingsteden

Weekendje kamperen? Verken Nederlandse vestingsteden

Martine van Kuler

Nederland heeft veel vestingsteden. De een is mooier en beter bewaard gebleven dan de ander, maar allemaal hebben ze iets bijzonders. Dus zoek je een bestemming voor je volgende kampeerweekend? Denk dan eens aan de Nederlandse vestingsteden. Deze vijf zijn sowieso een bezoek waard.

Wat is een vestingstad?

Een vestingstad is een stad die is gebouwd met als primaire doel verdediging. Deze steden zijn meestal omringd door dikke muren, bastions en grachten, en zijn vaak ontstaan tijdens perioden van conflicten of oorlogsdreigingen. Het doel van een vestingstad was om de inwoners te beschermen tegen aanvallen van buitenaf, zoals invasies of belegeringen.

De vestingsteden hebben hun militaire functie in de loop der tijd verloren, maar veel van deze steden zijn vandaag de dag toeristische attracties vanwege hun historische waarde en architectonische pracht. Ze bieden bezoekers veelal een fascinerend inzicht in het militaire verleden en de bouwkundige vaardigheden van de tijd waarin ze zijn gebouwd.

Hoeveel vestingsteden zijn er in Nederland?

Nederland heeft een rijke geschiedenis van vestingsteden, en er zijn er nog veel bewaard gebleven. Het precieze aantal kan variëren afhankelijk van wat als een “vestingstad” wordt beschouwd. Sommige steden zijn slechts gedeeltelijk ommuurd, andere hebben minder prominente verdedigingswerken. Toch telt ons land volgens Forten.nl 159 vestingsteden, de ANWB heeft het over meer dan 160.

Wat is de mooiste vestingstad?

Smaak is subjectief, maar Gorinchem is in 2021 door de ANWB uitgeroepen tot de allermooiste vestingstad van Nederland.

vestingsteden gorinchem
Gorinchem.
vestingsteden gorinchem
Gorinchem.

Welke vestingsteden zijn leuk om te bezoeken?

Ook dat is natuurlijk afhankelijk van wat je wilt zien en doen, maar in de volgende vijf vestingsteden zul je je zeker vermaken. Bovendien kun je er in de buurt prima kamperen.

De mooiste vestingstad: Gorinchem

Gorinchem is in 2021 dus door de ANWB uitgeroepen tot de allermooiste vestingstad van Nederland. De jury roemde vooral de wallen: ‘een groen lint om de stad met knoeperds van kastanjes en platanen om onder te flaneren én met zicht op de ommelanden, de rivier en de vele verdedigingswerken’. Maar er is meer te beleven in Gorinchem. Beklim de Grote Toren en geniet van het uitzicht, bewonder het Hugo de Groot-poortje, bezoek de molens en musea en slenter door het gezellige centrum. In de buurt van Gorinchem zijn campings en camperplaatsen. Je vindt ze hier.

 

Groningse vestingstad Bourtange

Vlak bij de Duitse grens, in Zuidoost-Groningen, ligt het stervormige Bourtange. Het vestingdorp werd eind zestiende eeuw gebouwd als verdedigingswerk in de Tachtigjarige Oorlog. Tussen 1967 en 1992 is Bourtange volledig gereconstrueerd, inclusief wallen, grachten en roodgeverfde ophaalbruggen. In en om de vesting is veel te zien. Bezoek de officiershuizen en de Pastoorswoning, neem een kijkje in de soldatenbarakken, de turfschuur, de rosmolen, de kruithuizen en de voormalige smederij. Sla ook het gezellige Marktplein niet over. Overnachten kan bijvoorbeeld op camping de Berken of camping ’t Plathuis.

vestingsteden Bourtange
Bourtange.
vestingsteden Bourtange
Bourtange.

Hulst in Zeeuws-Vlaanderen

Het Zeeuwse Hulst heeft een bourgondisch karakter. Je vindt er dan ook veel restaurants en cafés. Maar de vestingstad heeft meer te bieden. Zo zijn er 68 rijksmonumenten, waaronder de stadswallen, het stadhuis en de St. Willibrordusbasiliek. Bijzonder is de Keldermanspoort, een ingenieus bouwwerk dat in de zestiende eeuw zowel land- als waterpoort was. Maar eigenlijk is het Zeeuwse stadje een groot openluchtmuseum. Verder leeft het verhaal van Reynaert de Vos volop in Hulst. Door de hele stad zijn verwijzingen naar de snode vos te vinden. In Zeeuws-Vlaanderen barst het van de campings en camperplaatsen, waaronder camperplaats en minicamping De waterhoeve en natuurkampeerterrein De Kamperhoek.

 

Vestingstad met bekende geschiedenis: Dokkum

De verdedigingsbolwerken van het Friese Dokkum zijn nog nagenoeg intact. Dat alleen al is een goede reden om de vestingstad met een bezoek te vereren. Maar er is meer dat de noordelijkst gelegen vestingstad van Nederland de moeite waard maakt. In Dokkum kun je niet om de geschiedenis heen. Het is immers de plaats waar Bonifatius in 754 is vermoord. De geschiedenis van Bonifatius vind je onder meer terug in de Bonifatiuskapel, met ervoor de Bonifatiusbron. Het water uit deze bron wordt gebruikt om Bonifatiusbier te brouwen. In Museum Dokkum kom je meer te weten over de geschiedenis van de stad. Genoeg geleerd? Maak dan eens een stadwandeling. Bezoek je Dokkum in juli of augustus? Stap dan in het roodgekleurde Dockumer Lokaeltsje. Bezoek je de vestingstad met een camper? Dan kun je overnachten op Camperplaats Dokkum. Liever een camping? Ga dan naar Camping & Haven Recreatie Dokkum.

 

Vestingstad in het Gooi: Naarden

Op zo’n twintig minuten rijden van Amsterdam ligt een van de best bewaarde vestingsteden van Nederland. Naarden – de oudste stad van het Gooi – maakt deel uit van de Hollandse Waterlinies en is uniek vanwege de stervormige bouw. De stadwallen lenen zich uitstekend voor een heerlijke wandelingen. In de straatjes rond de eeuwenoude Grote Kerk in het centrum vind je tal van gezellige restaurantjes. Sla ook het Vestingmuseum niet over als je meer wilt weten over de geschiedenis van Naarden. De vestingstad zelf heeft geen camping, maar in de buurt is er wel een aantal te vinden. Camping de Zonnehoek in Hilversum of Natuurcamping Fazantenhof in Hollandsche Rading bijvoorbeeld.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!