Meer van Bled
Het indrukwekkende Meer van Bled

Vakantieonderzoek ANWB: korter weg, Albanië en Slovenië in opmars

Marije Onderwaater

Albanië en Slovenië kunnen zich verheugen op de aandacht van meer toeristen. Dat blijkt uit representatief onderzoek van de ANWB, dat Nederlanders naar hun vakantieplannen vroeg. Uit dit vakantieonderzoek kwam verder naar voren dat 9 op de 10 Nederlanders dit jaar op vakantie gaan, en dat ze daarbij voor een kortere periode kiezen. Ook het CBS kwam vandaag met vakantiecijfers.

Het inflatiespook waart nog steeds rond in Nederland en dat heeft invloed op de vakantieplannen, al is dat minder dan vorig jaar. In 2023 gaf 55% van de ondervraagden aan dat de stijgende prijzen een rol speelden, nu is dat minder: 46%. Nederlanders laten hun vakantie niet graag schieten, maar gaan wel minder vaak of korter.

Interesse voor Albanië

Ook is er meer interesse voor ‘nieuwe’ vakantiebestemmingen als Slovenië en Albanië. Over dat laatste land schreven we onlangs nog een artikel: Adembenemend Albanië. “Het land heeft unieke bezienswaardigheden en prachtige stranden én het is nog niet ontdekt door de massa”, staat daarin te lezen.

Albanië
Albanië
Albanië
Albanië

Vakantie in Europa

Europa blijft, net als andere jaren, populair bij Nederlandse vakantiegangers. Nederland, Duitsland, Spanje, Frankrijk, België en Italië zijn de meest favoriete bestemmingen, staat in het vakantieonderzoek. Jongeren blijven ook het liefst in Europa (89%). Daarnaast kiezen ze ook voor Azië (11%) en Zuid-Amerika (9%).

Nederlandse bestemmingen

Limburg, Gelderland, Zeeland, Drenthe en Noord-Brabant zijn het meest in trek bij vakantiegangers die in eigen land blijven. Daarbij bezoeken ze graag een natuurgebied, of een stad of dorp.

Kamperen in Nederland
Kamperen in Nederland

Weg in de zomer

De zomermaanden gelden voor de meeste Nederlanders als dé periode om op vakantie te gaan. Ook in mei trekken ze er graag op uit. Overigens constateert de ANWB in het vakantieonderzoek dat de zomermaanden zich steeds vaker uitstrekken van mei tot en met september,

Vakantieduur en boeken

Van de Nederlanders gaat zo’n 50% een week of langer op vakantie. 30% gaat twee weken en 9% is drie weken weg van huis. Een vakantie boeken gebeurt één tot vier maanden van tevoren. Van de vakantiegangers die voor een bestemming in Europa kiezen, boekt twee op de tien last minute.

Naar de camping

Natuurlijk willen wij weten hoe vaak mensen op de camping bivakkeren. Het blijkt dat de camping, net als een hotel of vakantiepark, nog steeds tot de populaire accommodaties behoort. In het onderzoek geeft één op de vijf Nederlanders aan om in 2024 ten minste één keer te willen kamperen. De eigen auto is de meest gekozen manier om naar de vakantiebestemming te komen, 73% kiest hiervoor, gevolgd door het vliegtuig (41%) en de trein (16%).

Vakantie auto vakantieonderzoek
Met de auto op vakantie
Vakantie auto vakantieonderzoek
Met de auto op vakantie

Vakantiecijfers CBS

Het aantal gasten dat in 2023 koos voor een hotel, camping of huisjesterrein in Nederland is in 2023 gestegen, dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Er kwamen vorig jaar 49,7 miljoen gasten naar Nederlandse accommodaties. Dat is een stijging van 8,1% ten opzichte van 2022 en het hoogste aantal gasten ooit voor deze accommodaties. De cijfers laten vooral een stijging van buitenlandse vakantiegangers zien. Dat aantal is nu weer hetzelfde als voor de coronacrisis. Het aantal Nederlandse gasten is nagenoeg gelijk gebleven.

Toename campinggasten

Hotels waren het meest in trek, maar ook campings en huisjesparken zagen het aantal gasten toenemen. Bij campings ging het aantal naar 5,2 miljoen, wat iets meer is dan in 2022. Als we ons even toespitsen op de campings, dan zien we dat het aantal buitenlandse gasten daar is toegenomen. In tegenstelling tot het aantal Nederlandse vakantiegangers, dat afnam. Het CBS laat verder weten dat de coronacrisis ervoor zorgde dat het aantal campinggasten vooral in het eerste jaar na corona steeg, dat was vooral te danken aan de komst van meer Nederlandse kampeerders. De afgelopen twee jaar is het aantal gasten uit het buitenland toegenomen en is het percentage kampeerders uit Nederland iets gedaald. In totaal ontvingen campings in 2023 meer binnenlandse en buitenlandse gasten dan vóór de coronacrisis.

Op naar Amsterdam

De meeste toeristen komen naar Noord-Holland, en dan met name naar Amsterdam. Dat aantal nam met 17% toe. Overijssel en Zuid-Holland zagen in 2023 een toeristentoename van ruim 10%. Een afname van het totaal aantal gasten is te zien in Friesland, Noord-Brabant en Drenthe.

Wat zijn jouw vakantieplannen?

Ga jij dit jaar op vakantie? Zo ja, waar naartoe? We zijn benieuwd naar jouw vakantieplannen! Laat je het ons weten op Facebook?

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…