verhoging B-rijbewijs

Eindelijk! B-rijbewijs naar 4250 kg, zwaardere camper straks mogelijk

Marije Onderwaater

Camperliefhebbers hebben er lang op moeten wachten en organisaties hebben er jaren voor gelobbyd: een verhoging van het B-rijbewijs van 3500 kg naar 4250 kg. En eindelijk is het zover: het Europees Parlement heeft gisteren ingestemd met deze verhoging. Dit betekent dat je straks met een B-rijbewijs een camper tot 4250 kg kunt besturen.

De verhoging van het B-rijbewijs – alleen voor ambulances en campers – is onderdeel van de vierde rijbewijsrichtlijn, waar Europa al een tijdje aan werkt en waar we vorig jaar al over schreven. Sinds 1980 is er een gezamenlijke Europese richtlijn voor rijbewijzen. Die rijbewijsrichtlijn verandert regelmatig. Zo was het rijbewijs tot 2006 van papier en kwam in 2013 – bij de derde Europese rijbewijsrichtlijn – het burgerservicenummer (BSN) op het rijbewijs te staan.

Le Voyageur Eterna 7.0 GJF
Le Voyageur Eterna 7.0 GJF

Van 3500 kg naar 4250 kg

Het Europees Parlement stemde gisteren voor de vierde rijbewijsrichtlijn, waarin ten opzichte van de rijbewijsrichtlijn uit 2013 veel veranderingen te zien zijn. De belangrijkste voor kampeerders: met een B-rijbewijs is het straks mogelijk om een camper met een maximaal totaalgewicht tot 4250 kg te besturen. Nu ligt die grens nog op 3500 kg. Overigens moet je hiervoor wel eerst twee jaar je rijbewijs hebben. Slagen voor je rij-examen en meteen in een 4250 kg-camper wegrijden is dus niet mogelijk.

 

4250 kg-lobby van belangenorganisaties

Belangenorganisaties lobbyen al langer voor een verhoging van de toegestane maximum massa. Onder meer de ECF (European Caravan Federation), de FICC (Federation Internationale de Camping et de Caravanning), camperclub NKC en de KCI (Nederlandse vereniging voor de Kampeer- en Caravan Industrie) zetten zich hier voor in. Zij menen dat een verhoging van 3500 kg naar 4250 kg veel mogelijkheden voor camperaars biedt. Campers als de Hymer Venture S, de Laika Ecovip en de Carthago c-tourer I/T 145 RB LE zijn met de verhoging in de toekomst ook bereikbaar voor bezitters van een B-rijbewijs.

Verzwarende opties

Ook is het door de verhoging van het B-rijbewijs mogelijk om in de camper te kiezen voor opties die het gewicht wat opkrikken. Denk bijvoorbeeld aan een oven, maar ook aan een extra toegangsdeur. Zo heeft de Frankia NEO-i in de standaarduitvoering standaard geen bestuurdersdeur. Hierdoor is het mogelijk om het maximaal totaalgewicht onder de 3500 kg te houden. Met de nieuwe regels lukt het wél om voor de optionele bestuurdersdeur te kiezen, ook al wordt de 3500 kg-grens daarmee overschreden.

Frankia-NEO-integraal
Frankia-NEO-integraal

Nog even geduld

Is het al meteen feest? Nee, ambtelijke molens draaien langzaam. Na het akkoord van het Europees Parlement wordt de vierde rijbewijsrichtlijn nu verder uitgewerkt. Dat gebeurt na de Europese verkiezingen, die in juni 2024 plaatsvinden. Het nieuwe parlement gaat dan verder aan de slag met dit dossier. De verwachting is dat het nog tot 2028 kan duren voor de verhoging van kracht wordt. Daarnaast moeten de EU-lidstaten de richtlijn nog opnemen in het nationaal recht. Zodra daar meer over bekend is, komen we hierop terug.

4x4 halfintegraal Hymer Venture S
4x4 halfintegraal Hymer Venture S

Digitaal rijbewijs

Overigens is de verhoging van het B-rijbewijs voor campers niet de enige verandering in de op handen zijnde vierde rijbewijsrichtlijn. Want ook het felbegeerde digitale rijbewijs komt eraan. Dit betekent dat het rijbewijs gewoon op een smartphone beschikbaar is, en daarmee volledig gelijkwaardig is aan een fysiek rijbewijs. Andere wijzigingen gaan over de geldigheid van rijbewijzen, gezondheidscontroles en extra aandacht voor verkeersveiligheid bij rij-examens.

Samengevat: verhoging B-rijbewijs naar 4250 kg

  1. Wat houdt de verhoging van het B-rijbewijs in voor camperaars?

    Bezitters van een B-rijbewijs mogen met de huidige – derde – rijbewijsrichtlijn nog een camper met een maximaal totaalgewicht van 3500 kg besturen. Een camper die daarboven komt, of opties die een camper verzwaren, zijn daarmee nu nog buiten het bereik met een B-rijbewijs. Met de op handen zijnde verhoging heeft een camperaar een stuk meer mogelijkheden.

  2. Wie mogen straks een camper met een maximaal totaalgewicht van 4250 kg besturen?

    Mensen die minstens twee jaar hun b-rijbewijs hebben.

  3. Wanneer kan ik met mijn B-rijbewijs een zwaardere camper besturen?

    Daarvoor moet je nog even geduld hebben, dit kan nog tot 2028 duren.

  4. Hebben alle EU-lidstaten dezelfde rijbewijsregels?

    In principe wel, al moeten alle lidstaten de richtlijn nog opnemen in hun nationale wetten.

  5. Is de verhoging van het B-rijbewijs voor campers het enige nieuwe in de vierde rijbewijsrichtlijn?

    Nee, er zijn meer wijzigingen. Een opvallende wijziging is ook de invoering van een digitaal rijbewijs dat je op je mobiele telefoon kunt bewaren.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…