Pas op: in 2024 nieuwe regels voor winterbanden in Duitsland

Martine van Kuler

Met ingang van 2024 gelden er in Duitsland nieuwe regels voor winterbanden. Door het land rijden met de verkeerde banden onder je auto of camper kan je een boete opleveren, waardoor de wintersport of dat dagje kerstmarkt zomaar flink duurder kan uitpakken.

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht. Om met sneeuw en ijzel toch grip te hebben, kiezen veel automobilisten voor all-seasonbanden. Zoals de naam al doet vermoeden kun je hier onder verschillende weersomstandigheden op rijden en dat het hele jaar door. Met all-seasonbanden hoef je niet twee keer per jaar je banden te wisselen. Dit bespaart tijd én geld. Maar als je van plan bent in de wintermaanden naar Duitsland te gaan, kan het een verkeerde keuze zijn. Bij onze oosterburen is het al verboden om ‘s winters op zomerbanden te rijden, maar volgend jaar wordt ook het gebruik van all-seasonbanden beperkt.

Winterbanden in Duitsland verplicht

Momenteel mag je met all-seasonbanden die zijn voorzien van het M+S-symbool (wat staat voor Modder + Sneeuw) ook in de winter over de Duitse wegen rijden, maar daar komt verandering in. Vanaf oktober 2024 zijn banden met uitsluitend de aanduiding M+S niet meer toegestaan bij winterse omstandigheden, zoals gladheid door sneeuw of ijzel. In dat geval ben je verplicht banden met het Alpine-symbool (een berg met drie pieken en een sneeuwvlok) onder je auto of camper te hebben. Hebben jouw banden zowel de M+S-markering als het Alpine-symbool? Dan kun jij ook na september volgend jaar met een gerust hart naar een Duitse kerstmarkt of de wintersport.

Verkeerde banden? Betalen!

Als je je onder winterse omstandigheden tóch op de Duitse wegen begeeft zonder winterbanden loop je het risico een boete van 60 euro te krijgen en een strafpunt in het rijbewijsregister te krijgen. Als je door het ontbreken van de juiste banden ook nog eens andere verkeersgebruikers hindert kan die boete oplopen tot 80 of zelfs 120 euro. En raak je ongelukkigerwijs betrokken bij een ongeval, dan kan de Duitse verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij je aansprakelijk stellen. Zelfs als het ongeval niet jouw schuld was.

Met juiste banden onder je auto of camper kun je dus een hoop ellende voorkomen. Ons advies? Rijd onder winterse omstandigheden altijd met winterbanden. Jos doet dat in ieder geval wel, zoals je het filmpje hierboven kunt zien. In dit artikel lees je meer over winterbanden in andere Europese landen.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!