Kamperen in Engeland: The Cotswolds

Martine van Kuler

Hou je van schilderachtige dorpjes en een glooiend landschap vol honingkleurige cottages? Mag je graag een lager drinken in de pub of juist genieten van een typisch Engelse high tea? Dan moet je zeker eens gaan kamperen in Engeland en dan bij voorkeur in The Cotswolds, gelegen tussen de steden Oxford en Bristol.

I love England

I love England. De sfeer, de mensen, de (meeste) steden, de Premier League en zelfs de fish met slappe chips. Eerder schreef ik al over het prachtige Cornwall, een echte aanrader als je gaat kamperen in Engeland. Maar zeker ook leuk zijn The Cotswolds, en wel hierom.

Het charmante Arlington Row in Bibury.
Het charmante Arlington Row in Bibury.

Schilderachtige dorpjes en stadjes

Bridget Jones, Harry Potter, Pride & Prejudice, Father Brown, Downton Abbey. Het zijn slechts enkele van de vele films en series die (gedeeltelijk) zijn opgenomen in The Cotswolds. En dat is natuurlijk niet voor niets.

De graafschappen Gloucestershire, Oxfordshire, Warwickshire, Wiltshire en Worcestershire, vormen samen The Cotswolds. De natuur in het gebied is prachtig, maar écht leuk vind ik de schattige dorpjes. Denk aan honingkleurige huisjes, kronkelende straatjes, pubs en kerkjes. Er zijn zoveel leuke dorpjes in The Cotswolds dat je ze nooit allemaal kunt bezoeken tijdens je vakantie, maar deze drie mág je – wat mij betreft – niet overslaan.

Bibury, het mooiste dorp van Engeland

Bibury, niet ver van Cotswolds-hoofdstad Cirencester, werd door de Britse schrijver/ontwerper William Morris (1834-1896) het mooiste dorp van Engeland genoemd. Het dorpje is nog grotendeels in de originele staat. In Bibury vind je ook Arlington Row: de meest gefotografeerde rij huisjes van het land en vaak gebruikt als filmlocatie.

Castle Combe, alsof de tijd heeft stilgestaan

Nog zo’n lieflijk dorpje vind je in Wiltshire. Ook Castle Combe wordt vaak gebruikt in films en series (o.a. Downton Abbey). Ook hier weer de kenmerkende kronkelende straatjes en de honingkleurige cottages. Vergeet niet de St. Andrew’s Church te bezoeken. Deze kerk uit de dertiende eeuw heeft een klok die bekendstaat als een van de oudste nog werkende in het land.

Bourton-on-the-water, het Venetië van The Cotswolds

Een uiterst charmant stadje aan het water. Dwars door het centrum slingert de rivier Windrush. Prachtige kleine bruggetjes verbinden de oevers. Tel daar de boetiekjes, antiekwinkels en pubs bij op en je begrijpt dat Bourton-on-the-water een van de populairste stadjes in The Cotswolds is.

Herken je dit landhuis?
Herken je dit landhuis?

Kastelen, landhuizen en tuinen

Een vakantie in The Cotswolds is niet compleet zonder een bezoek aan een van de vele landhuizen. Ben je fan van Downton Abbey? Kies dan voor Highclere Castle. Anno 2022 doet het statige landgoed dienst als woonhuis en is daardoor slechts enkele maanden per jaar open voor bezoekers. Vis je achter het net? Niet getreurd, want in de The Cotswolds liggen meerdere mooie landhuizen en kastelen die een bezoek waard zijn, zoals Sudeley Castle, Broughton Castle en Berkeley Castle.

Wandel door Engelse tuinen en parken

Misschien heb je geen groene vingers en geef je niks om tuinen. Dan nóg is een bezoek aan een Engelse tuin de moeite waard. Het hele jaar door kun je in The Cotswolds prachtige tuinen bezoeken. Wandel door Painswick Rococo Garden en Colesbourne Park en geniet van de geuren en kleuren.

Ook de tuinen van Highgrove, de residentie van prins Charles en zijn Camilla, zijn tussen april en oktober geopend voor publiek. De biologische tuinen bieden een grote verscheidenheid aan flora en fauna. En stiekem is het natuurlijk best leuk om eens door een koninklijke tuin te wandelen.

Aan prachtige tuinen geen gebrek in The Cotswolds.
Aan prachtige tuinen geen gebrek in The Cotswolds.

Kamperen in Engeland: Hoe kom je er?

Ben je enthousiast geworden en wil je graag kamperen in Engeland, en dan misschien in The Cotswolds? Dat treft, want binnenkort zetten we wat campings in het gebied voor je op een rij.

Belangrijker is de vraag: Hoe kom ik er? Het meest voor de hand ligt een overtocht vanuit Calais of Duinkerke naar Dover. Hoek van Holland naar Harwich is ook een mogelijkheid, maar deze overtocht duurt langer. Op Direct Ferries kun je de verschillende mogelijkheden bekijken en prijzen vergelijken. Let op: bij veerdienst P&O is het momenteel hommeles. Just sayin’. Wil je liever niet met de boot, dan is de Eurotunnel een snelle, maar duurdere optie.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!