Brandblusser in de camper of caravan. Deze moet je hebben

Luc Schaepkens

Een brandblusser in de camper of caravan? Ja, natuurlijk. Maar welke kies je? Waarom is de goedkope poederblusser geen goed idee?

Brandblusser

Na de aankoop van een nieuwe of tweedehandse caravan, camper of vouwwagen is er een lijstje van aan te schaffen spullen. De bestaande kampeerspullen verdwijnen weer in de kasten en onder de banken. Of er moet nieuw spul gekocht worden. Van een gasfles tot servies. Van een topmatras tot een brandblusser. Een brandblusser in de camper of caravan is wel zo slim. We zetten wat wetenswaardigheden op een rij. Zoals welke soorten zijn er en waarom is die poederblusser geen goed idee?

In welke landen is een brandblusser verplicht?

Wij verbazen ons iedere keer als we het korte lijstje zien. Want een brandblusser is alleen verplicht in België, Polen, Griekenland en Turkije. In België geldt deze verplichting overigens niet voor voertuigen met een buitenlands kenteken.

  • België (alleen voor voertuigen met een Belgisch kenteken)
  • Polen
  • Griekenland
  • Turkije

Welke brandblusser voor welke brand?

Niet elke brandblusser is geschikt voor elke brand. Naast verschillende soorten branden – afhankelijk van het materiaal dat in brand staat – zijn er daarom ook verschillende soorten brandblussers. Welke soorten zijn er en wat zijn hun voor- en nadelen?

De verschillende brandklassen:

  • A: vaste stoffen zoals hout, papier en kunststof.
  • B: vloeibare stoffen zoals benzine, dieselolie, alcohol en aceton.
  • C: gassen zoals butaan, propaan, lpg, aardgas.
  • D: metaal zoals: aluminium en magnesium.
  • F: olie en vetten zoals: bakolie, frituurvet of motorolie.

De verschillende brandblussers:

  • Sproeischuimblusser: geschikt voor het blussen van brandklasse A en B. Het schuim dekt de brand af. Daardoor kan er geen zuurstof meer bij de brand komen. Daarbij heeft het een koelend effect op de brand. Voordelen: weinig nevenschade, een lange blusduur, eenvoudig te bedienen, geschikt voor elektrische installaties tot 1000 watt. Nadelen: niet allemaal vorstbestendig, duurder in aanschaf, niet geschikt voor een gasbrand (klasse C).
  • Poederblusser: geschikt voor brandklasse A, B en C. Het poeder is een chemisch zout dat de brand smoort. Het poeder smelt vast en heeft daardoor ook een afdekkend effect. Hierdoor kan er namelijk geen zuurstof meer bij het vuur komen. Voordelen: relatief goedkoop, vorstbestendig, goed bluseffect, lang bereik. Nadelen: veel nevenschade (aantasting elektronica en metaal), korte blustijd, poeder kan gaan klonteren.
  • CO2 blusser: geschikt voor brandklasse B. Verkoelt en verstikt de brand door de zuurstof te verdrijven. De blusstof heeft een temperatuur van min 80 graden celcius. Bij een verkeerd gebruik kun je jezelf verwonden (bevriezing). Voordelen: geen nevenschade, geschikt voor elektriciteit. Nadelen: korte blustijd, blusmiddel vervliegt snel, blusser is zwaar, verstikkend voor mens en dier, relatief duur in de aanschaf.

De beste brandblusser in de camper of caravan

Als we kijken naar wat er in een caravan of camper kan branden, komen we uit bij de brandklassen A, B en C, Waarbij we F – de motorolie in je camper of de frituurpan bijvoorbeeld – ook nog mee zullen nemen. De poederblusser lijkt de beste keus, maar is dat niet. Een poederblusser is de meest veelzijdige brandblusser. Daarbij is het ook nog eens de goedkoopste keus. Maar de poederblusser veroorzaakt heel veel nevenschade. Zo kun je de elektrische installatie in je camper of caravan na het gebruik van een poederblusser eigenlijk wel afschrijven. Deze nevenschade wordt niet door je verzekering vergoed.

Een sproeischuimblusser is de beste keus. Want hij geeft amper nevenschade. Hij is prima daarbij geschikt voor vaste en vloeibare materialen. Echter niet voor gas. Zie je kans de gasfles dicht te draaien, is de brand die overblijft wel onder controle te krijgen met deze blusser. Een ABF schuimblusser is vorstbestendig. Kies voor een inhoud van minstens twee liter. Deze blussers zijn te koop vanaf zo’n 40 euro. Kijk hier voor een ruime keus in deze brandblussers.

Waar hang je de brandblusser op

Een brandblusser moet je in geval van een brand snel kunnen pakken. Bij de deur van je camper of caravan is daarom een prima plek. Je zorgt namelijk altijd eerst voor je eigen veiligheid en die van anderen. Dus als eerste ga je naar buiten, weg van de brand.

Eigen veiligheid het belangrijkste

Natuurlijk hoop je de brandblusser nooit echt nodig te hebben. Maar bedenk dat een vouwwagen, camper of caravan vervangbaar is. Heeft het blussen geen effect of krijg je teveel last van de rook? Stop dan met blussen en maak je uit de voeten.

De blusdeken

Brand heeft zuurstof nodig om te kunnen branden. Door een blusdeken te gebruiken haal je de zuurstof weg en dooft het vuur. Snel te gebruiken door aan de twee hengsels te trekken. Bijvoorbeeld over een pan of vuilnisbak die vlam heeft gevat. Of om iemand in de wikkelen wiens kleding vlam heeft gevat. Gemakkelijk op te hangen in de buurt van het gasstel. De blusdeken van ELRO is 1,20 bij 1,20 meter groot en kost 18 euro.

Dit bericht bevat een affiliatelink. Koop je via deze link dan ontvangen wij een klein percentage. Dit heeft geen invloed op de prijs voor jou.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur