Op vakantie in eigen land dit jaar: dat is lekker!

Luc Schaepkens

Veel mensen zullen deze zomer kiezen voor een vakantie in eigen land. Dat is zeker geen straf, want er is genoeg te ontdekken. Wat is handig om te weten als je op zoek bent naar een camping of camperplaats in eigen land?

Vakantie in eigen land

Natuurlijk, er zijn op dit moment ook kampeerders die in onder meer Spanje of Portugal zitten. En velen staan te trappelen totdat het advies om niet onnodig te reizen vervalt. De buitenlandse zon – die veel mensen al ruim een jaar moeten missen – lonkt. Er is natuurlijk licht aan het einde van de tunnel. De zonnige landen willen maar al te graag weer toeristen ontvangen. Al dan niet met een coronapaspoort of een negatieve test. Wanneer we weer onbezorgd kunnen reizen, is moeilijk te voorspellen. Nu hebben alle landen nog code oranje en gelden vakanties als niet noodzakelijke reizen. Wil je zeker zijn van een plekje deze zomer, dan is vakantie in eigen land een goed alternatief. Nederland heeft veel mooie campings en camperplaatsen. Wat is handig om te weten voor een vakantie in eigen land? We zetten enkele zaken op een rij.

Vakantie in eigen land: de campings

De Nederlandse campings voldoen aan de regels zoals die zijn opgesteld door de Rijksoverheid en het RIVM. Ze zijn allemaal open en je bent er van harte welkom. Er is hard gewerkt om de campings in eigen land coronaproof te maken. Dat gaat van extra schoonmaakrondes voor het sanitair, tot een verplichte looprichting in de receptie. Ook zijn de plaatsen soms groter gemaakt om zo meer afstand te kunnen houden. Lekker kamperen in je eigen veilige bubbel tijdens een vakantie in eigen land.

Op alle campings in eigen land kun je met een gerust hart gaan kamperen. Wil je nog wat meer zekerheid? Er zijn campings die het ‘coronalabel’ van de ANWB hebben ontvangen. Deze campings vind je hier. Bedenk wel dat vorig jaar 5,9 miljoen Nederlanders in eigen land op vakantie gingen. Dat zouden er dit jaar zomaar meer kunnen worden. Wij denken dan ook dat reserveren verstandig is. Dat doe ik zelf normaal nooit en dat is op een enkele keer na altijd goed gegaan. Maar ook ik ga deze zomer in eigen land op vakantie en voor de zekerheid toch maar reserveren.

De camperplaatsen in eigen land

Een camperplaats is geen camping. Al lijkt het verschil steeds kleiner. Vroeger was een camperplaats een plek zonder voorzieningen. Want een camperaar heeft immers alles bij zich. Zo is bijvoorbeeld geen sanitairgebouw nodig, omdat een camper een douche en toilet heeft. Dus stroom, eventueel water innemen en kunnen lozen was genoeg. Ruimte en rust erbij, klaar. Tegenwoordig zijn de camperplaatsen in eigen land camperlocaties aan het worden. Ze hebben wifi, centrale antenne-aansluiting, waterafvoer op de plaats en meer. En dat vaak achter een automatische slagboom. Er zijn in Nederland zo’n 2200 camperplaatsen. Reserveren is soms mogelijk, vaak niet. Weggaan kost je vaak je plek, al is dat niet altijd het geval. Je kunt de camperplaatsen in eigen land onder andere vinden op Camperplaatsen.nl. Op de foto boven het artikel de Camperlocatie van het Jaar 2021: Dorpscamping Gemert.

Coronaregelgeving op vakantie

Natuurlijk, er zijn de bekende zaken: de anderhalve meter afstand, het mondkapje en handen wassen. Dat is allemaal niet zo ingewikkeld. Zeker het afstand houden is op de camping of camperplaats gemakkelijk te doen. De sanitairgebouwen zijn weer open. Ook kun je kiezen voor een camping met privésantair. We hebben ze voor je op een rij gezet. Klik hier om het overzicht te zien. Boodschappen doen is – op vakantie in eigen land – zoals thuis. Liefst op de rustigere momenten en alleen. Gezellig winkelen is er – zoals het er nu uitziet – nog niet bij.

Van Camperdiner tot lokale producten op vakantie in eigen land

Het restaurant op de camping is gesloten. Wel is het vaak mogelijk om iets af te halen. Er is zelfs een initiatief dat Camperdiner heet. Overnachten op de parkeerplaats van een restaurant en het eten door het camperraam aangereikt krijgen. Kijk voor adressen op deze Facebook-site. Veel mensen zoeken de rustigere streken op in ons land. Hier heb je nog de ruimte. Wandelen en fietsen, een goed boek mee. En als tijdens de fietstocht dan meteen wat lokale producten meeneemt – zoals eieren en groenten – gekocht bij de stalletjes bij een boerderij, hoef je nog langer niet naar een drukke supermarkt.

Natuur, rust en ruimte

Op de camping of de camperplaats ervaar je de natuur. Je hebt er rust en ruimte. En dat kan een verademing zijn na een jaar thuis. Opladen in de buitenlucht op veilige afstand. Verantwoord recreëren. In het buitenland kamperen kan pas weer als code oranje niet meer van kracht is. Op dit moment – we schrijven 31 maart – geldt het reisadvies voor het buitenland tot half mei. Vakantie in eigen land is wel mogelijk. Hier sta je op een camping met ruime kampeerplaatsen of een camperplaats waar je de ruimte hebt gewoon veilig. Afstand houden is geen probleem. De meeste voorzieningen heb je zelf mee. Je eigen bed, keuken en terras. In je eigen veilige bubbel de accu weer opladen. Zelf ga ik een camping reserveren voor eind juni. Hopelijk zijn we dan met prikken weer een flink eind opgeschoten.

Weten hoe het staat met de lockdown? Kijk dan op de reiswijzer van de ANWB.

Op vakantie in eigen land?

Het inspiratieboek ‘1000 dingen doen in Nederland’ voor tips wat te doen.

Tips voor een vakantie in de provincie DrentheZeeland of de provincie Utrecht.

Camperplaatsen in eigen land:

Campings in eigen land:

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur