mestic_campingoven

Campingoven kopen? Let hierop!

Martine van Kuler

Knapperige warme broodjes, ovenschotels en zelfgemaakte pizza’s. Ook op de camping kun je ervan genieten. Mits je een campingoven hebt. Ze zijn er in vele soorten, maten en prijsklassen. Kies jij voor een elektrisch oventje of neem je misschien een ovenpan mee naar de camping?

Voordat je lukraak een campingoven aanschaft is het goed om alvast een aantal dingen op een rijtje te zetten. Wat wil je erin bereiden? Hoe groot moet hij zijn? En hoeveel vermogen (watt) mag hij hebben? Vooral dat laatste is belangrijk, want sommige campings bieden maar een laag aantal ampères aan. Als je campingoven te veel verbruikt, kun je hem niet gebruiken.

Hoe weet ik of mijn campingoven kan gebruiken?

Het rekensommetje om het aantal ampère te bepalen is het vermogen (watt) gedeeld door de aansluitspanning. Dat laatste is in Europa 230 volt. Stel: je koopt een campingoven die 800 watt gebruikt. Dan moet je op de kampeerplaats minimaal de beschikking hebben over 800:230= 3,7 ampère. Heeft jouw oven een vermogen van 1600 watt, dan praten we dus al snel over minimaal 6,9 ampère. En dan hebben we de andere elektrische apparaten die je mogelijk gebruikt nog niet eens meegerekend. Omdat wij graag het zeker voor het onzekere nemen, gebruiken de campingovens die wij in dit artikel noemen niet meer dan 800 watt.

Campingoven Tristar OV-3615

Deze compacte oven heeft een inhoud van 10 liter en hij is uitermate geschikt voor het afbakken van broodjes of pizza’s en het maken van ovenschotels. Ook een stukje vlees of vis grillen is geen enkel probleem dankzij de bijgeleverde bakplaat en het grillrooster. De oven heeft een vermogen van 800 watt en kan een temperatuur bereiken van 100 tot 230 graden. Je koopt hem bij bol.com voor 39,99 euro.

Tristar campingoven
Tristar OV-3615.
Tristar campingoven
Tristar OV-3615.

Mestic MO-80 campingoven

Met zijn inhoud van 10 liter, vermogen van 800 watt en lage gewicht van 3,5 kilo is ook deze mini-oven geschikt voor op de camping. De oven is uitgerust met een ingebouwde timerfunctie tot 30 minuten. Ook krijg je er een grillrooster, bakplaat en verwijderbare kruimeltray bij. De Mestic (foto boven dit artikel) is wat duurder dan de Tristar. Bij bol.com kost hij 57,93 euro.

bestron campingoven
Bestron AOV9.
bestron campingoven
Bestron AOV9.

Bestron AOV9 mini-oven

Deze leukerd is met zijn inhoud van 9 liter net iets kleiner dan de eerder genoemde Tristar en Mestic. Hij weegt 3,8 kilo en verbruikt 800 watt. Ook deze campingoven heeft een timer, dus je kunt in alle rust genieten van een drankje terwijl je wacht op je eten. Voor 44,89 euro koop je deze Bestron hier.

Dutch Oven
Dutch Oven.
Dutch Oven
Dutch Oven.

Dutch Oven

Zoek je een campingoven, maar wil je liever geen elektrisch exemplaar? In dat geval is de Dutch Oven misschien wel wat voor jou. Deze zware gietijzeren pan met deksel hang je boven een kampvuur. Je kunt er eigenlijk hetzelfde in bereiden als op een fornuis of in een oven. Van soep tot pizza en van taart tot brood. Super stoer én lekker. Meer informatie vind je op de website van de Dutch Oven shop.

omnia campingoven
Omnia campingoven.
omnia campingoven
Omnia campingoven.

Omnia campingoven

Deze good old campingoven blijft een hit. Je kunt er op de camping bijvoorbeeld broodjes in bakken of ovengerechten in maken. De Omnia oven heeft een ronde aluminium vorm die je op het vuur zet. Dankzij de ventilatiegaten in de deksel kan brood – of zelfs (hartige) taart – rijzen. En deze bakvorm neemt onderweg veel minder ruimte in dan een echt oventje. De Omnia campingoven kost 44,99 euro en is onder meer te koop bij Berger Camping.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!