ZOEK BINNEN ARTIKELEN

Home Zweden laatste met verbod: mobiel bellen tijdens het rijden wat kost dat?
Zweden laatste met verbod: mobiel bellen tijdens het rijden wat kost dat?
Nieuws

Zweden laatste met verbod: mobiel bellen tijdens het rijden wat kost dat?

  1. 9 februari 2018, 17:00
  2. 0 Reacties

Met ingang van deze maand mag je ook in Zweden je mobieltje alleen nog handsfree gebruiken achter het stuur. Zweden is daarmee het laatste EU-land dat deze maatregel invoert. Voor een overtreding betaal je er een boete van 160 euro. Hoe hoog is de bekeuring in andere landen?

Niet handsfree bellen, wat kost dat?

Bij ons staat de boete momenteel op 230 euro. Heel wat minder ben je kwijt in Letland, dat ook op dit vlak een lekker goedkoop vakantieland is. Bellen achter het stuur kost je hier 15 euro. In Bulgarije betaal je al 10 euro meer en in IJsland mag je 40 euro neertellen. In het populaire Kroatië willen ze er 70 euro voor hebben en in Italië mag je 160 euro aftikken. Bij onze Oosterburen betaal je vanaf 100 euro. Echt hoog is de boete in Engeland. Daar kan het bedrag, als je pech hebt, oplopen tot 1100 euro. In Estland ben je minstens 400 euro kwijt, in Spanje mag je 200 euro betalen en in Portugal 120. Hier kan overigens ook de bijrijder een boete krijgen. Goed om te weten: in Frankrijk mag je ook niet bellen bij een tankstation.

Bellen

In steeds meer landen mogen ook fietsers niet ongestraft bellen als ze onderweg zijn. In Frankrijk, Oostenrijk, Groot-Brittannië, Zwitserland, Spanje en Hongarije mag het niet of is het alleen toegestaan met een headset. Al is dat laatste in Spanje juist weer uitdrukkelijk verboden.

Moraal van het verhaal is natuurlijk dat je gewoon je smartphone niet in je handen moet hebben achter het stuur. De afleiding die het bellen veroorzaakt is een net zo grote boosdoener als alcohol in het verkeer, aldus de Duitse ADAC. Bij ieder tiende ongeluk speelt dit een rol. Smartphones en navigatie vragen te veel aandacht van de bestuurder.

 

VORIGE BERICHT VOLGENDE BERICHT

REAGEER OP DIT ARTIKEL

MEER Nieuws NIEUWS