ZOEK BINNEN ARTIKELEN

Home Zelf aankoppelende caravan: Automatic Trailer Connection
Caravans

Zelf aankoppelende caravan: Automatic Trailer Connection

 1. 2 december 2018, 11:00
 2. 5 Reacties

Een auto en caravan die zelf aankoppelen terwijl jij achter het stuur blijft zitten. Het klinkt onwaarschijnlijk, maar dat is het niet. Het Zweedse bedrijf Semcon is bezig met de ontwikkeling van het ATC-systeem. De letters staan voor Automatic Trailer Connection. En dat is precies wat het moet gaan doen.

Team van vrouwen

De trekhaak zoals wij hem kennen, bestaat sinds 1932. Ondanks alle ontwikkelingen in en om de auto – de nieuwe technologie – is er aan dit systeem niets veranderd. Tot nu, want het Zweeds Semcon heeft een volledig vrouwelijk team op de ontwikkeling van een gebruiksvriendelijke en intelligente nieuwe manier van aankoppelen gezet. Daar zit een gedachte achter, iets met andere invalshoeken. Resultaat is het prototype ATC, dat zorgt voor automatisch aankoppelen.

ATC

Volledig autonoom

Geen trekhaak met kogel, geen stroomkabel. Er zit een gat in de bumper waar het uiteinde van de dissel in past. De stekkerverbinding voor stroom zit daarin weggewerkt. De daadwerkelijke koppeling is mechanisch en zorgt ervoor dat de caravan (of aanhanger) goed en stevig vastzit aan het trekkende voertuig. Zittend achter het stuur druk je op een knop en via een scherm zie je dat de auto en caravan zichzelf aankoppelen. Auto en caravan communiceren via de Cloud en zien elkaar middels camera’s.

Semcon ATC

Nieuwe inzichten

Zit de aanhanger eenmaal vast, dan krijg je als automobilist op hetzelfde scherm alle informatie te zien. Bijvoorbeeld hoe zwaar de aanhanger is, de gewichtsverdeling, de maximumsnelheid en of alle lichten werken. Het neuswiel klapt automatisch in. Doel van de ontwikkeling was deels te tonen wat nieuwe inzichten kunnen doen met een bestaand concept. Semcon hoopt echter ook dat de auto-industrie of caravanbouwers zullen toehappen. Zij kunnen het concept dan verder ontwikkelen. Of dat gaat gebeuren is nog onzeker. Het is daarom niet bekend of het systeem ooit echt in productie gaat.

ATC

Naar de site van Semcon.

VORIGE BERICHT VOLGENDE BERICHT

REAGEER OP DIT ARTIKEL

REACTIES

  arend - zondag 09 december 2018 

  Hoe zit het met het nemen van bochten ?

  Beantwoorden

   Henny - donderdag 27 december 2018 

   Zat ik ook aan te denken. Maar daar zal ongetwijfeld wel aan gedacht zijn.

  Leo Straaijer - dinsdag 12 maart 2019 

  volgens mij klopt er iets niet , want hoe zit het met het draaipunt(scharnierpunt ) want met dit systeem kan je volgens mij alleen maar rechtdoor rijden en geen bocht om want dan moet de dissel toch over de kogel heen draaien

  Beantwoorden

   Jos Mark - dinsdag 12 maart 2019 

   Er zit een scharnierpunt in de trekstang Leo.

  Arie - dinsdag 12 maart 2019 

  Nu nog automatisch de extra spiegels er opzetten en klaar voor de caravan.

  Beantwoorden

MEER Caravans, Video NIEUWS