diesel

Wordt Corona de redding van de diesel?

Nieuws

Minder verkeer in de Duitse steden. Gelijke fijnstofwaarden. Geen coronaeffect. Afschaffen die rijverboden voor de diesel, zegt de Duitse AvD.

Minder diesel, evenveel fijnstof

De dieselauto blijkt amper invloed te hebben op de gemeten fijnstof. Want ook nu er veel minder verkeer is, worden de grenswaarden overschreden. Dat blijkt uit metingen in onder meer Stuttgart, Mainz en Würzburg. Stuttgart is de eerste grote stad die reageert. Daar is het fijnstofalarm uitgezet. De Duitse Automobielclub AvD pleit nu – met deze cijfers in de hand – voor de opheffing van alle dieselrijverboden. Ook bij de regering is er inmiddels twijfel. Steffen Bilger, staatssecretaris van de federale minister van Transport, laat optekenen dat het probleem van het rijverbod op diesel volgens hem van tafel is.

Schuld autoverkeer is weerlegd

Duitse steden moeten voor hun luchtkwaliteit de door de EU vastgestelde grenswaarden halen. Tot nu werd aangenomen dat een verbod op dieselauto’s hiervoor voldoende zou zijn. Een verbod op Euro 4 en 5 diesels werd ingevoerd. Die aanname blijkt nu echter niet te kloppen. Bij met name het omlaag brengen van de stikstofoxiden moet naar andere verontreinigers worden gezocht.

diesel

Stuttgart is de stad met een antidieselzone. Men schat de daling van het verkeer door de lockdown daar op 40%. Uit metingen blijkt de week na de lockdown hogere waarden te vertonen dan de week ervoor. Ook de maandwaarde van maart is hoger dan die van de eerste twee maanden van het jaar. Dat weerlegt de aanname dat gemotoriseerd wegverkeer de belangrijkste oorzaak is van de luchtverontreiniging. De oudste autoclub van Duitsland vraagt daarom in een uitgegeven persbericht voor het opschorten van de dieselverboden. “Het rijverbod ter bestrijding van luchtverontreiniging is niet effectief”.

Dat de moderne diesel helemaal niet zo vervuilend is, werd al eerder aangevoerd. We schreven er o.a. dit artikel over: Moderne dieselmotor schoner dan benzine.

Naar de site van Automobielclub AvD.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Relevant