ZOEK BINNEN ARTIKELEN

Home Winterband per land, regels 2018
Winterband per land, regels 2018
Nieuws

Winterband per land, regels 2018

  1. 23 december 2018, 11:00
  2. 0 Reacties

Ga je in de winter met camper of caravan naar het buitenland, dan is een goede voorbereiding erg belangrijk. Dat begint al bij de juiste banden onder je voertuig. Elk land hanteert zo zijn eigen regels als het gaat om winterbanden. We zetten die in de meest bezochte Europese landen voor je op een rij.

Regels per land

België: Net als in Nederland zijn winterbanden in België niet verplicht. Wel zijn ze onder winterse omstandigheden aan te raden. Dat geldt zeker als je de Belgische Ardennen of Eifel bezoekt. De minimale profieldiepte is 1,6 mm, maar 4 mm wordt aangeraden.

Duitsland: In Duitsland moeten auto’s zijn voorzien van banden die geschikt zijn voor de heersende weersomstandigheden. Zijn die winters, dan moet je winterbanden onder je auto hebben. Dat zijn per 1 januari 2018 alleen banden die voorzien zijn van het Alpine-symbool (bergtop met sneeuwvlok). M+S-banden worden niet langer als winterbanden erkend. Wél is er een overgangsperiode voor deze banden, daarover lees je hier alles. Houd er verder rekening mee dat je op winterbanden niet harder mag rijden dan de maximumsnelheid van de band. Als die lager is dan die van de auto, dan moet dat de maximumsnelheid worden vermeld op een zichtbare sticker. Daarnaast is ook een winteruitrusting verplicht: goede ruitenwissers en voldoende ruitenvloeistof. Ook in Duitsland is een profieldiepte van 1,6 mm het minimum en is 4 mm het advies.

Luxemburg: Winterbanden zijn hier verplicht bij winterse omstandigheden. M+S mag, maar banden met een sneeuwvlokje zijn aanbevolen.

winterbandenFrankrijk: Het gebruik van winterbanden is niet verplicht, maar natuurlijk wel aan te raden bij winterse omstandigheden. De minimale profieldiepte is 3,5 mm. Op sommige wegen staat een blauw bord om aan te geven dat sneeuwkettingen verplicht zijn. Vermeldt het onderbord ‘pneus neige admis’, dan mag je er ook rijden op winterbanden zonder kettingen.

Zwitserland: Winterbanden zijn hier niet verplicht, maar worden wel aangeraden. Als je ze niet hebt en daardoor bij winterse omstandigheden het overige verkeer hindert, dan krijg je wel een boete. Dus kom je met je zomerbanden een helling niet op vanwege onvoldoende grip, dan kan dat – naast ongemak – dus veel geld kosten. Soms zijn sneeuwkettingen verplicht. Als dit het geval is, dan wordt dat aangegeven middels een bord met daarop een auto en een sneeuwketting.

Oostenrijk: Winterbanden zijn hier van 1 november tot en met 15 april verplicht bij winterse omstandigheden. Ook buiten deze periode kunnen winterbanden op sommige wegen verplicht zijn. Dit staat dan aangegeven op een verkeersbord. M+S-banden zijn toegestaan. De minimale profieldiepte is 4 mm. Bij minder profiel worden de banden gezien als zomerbanden en ben je in overtreding.

Italië: Behalve op de Brenner autobahn A22 en in de Aostavallei geldt hier geen landelijke verplichting. Let op: in sommige gebieden en op bepaalde wegen is het van 15 november tot en met 15 april wél weer verplicht. Dit is het geval als er een blauw of groen bord met de tekst ‘obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo’ (winterbanden of sneeuwkettingen aan boord verplicht) staat. Als je sneeuwkettingen in de auto hebt, dan ben je weer niet verplicht om winterbanden te hebben. Er kan ook worden afgeweken van de genoemde periode als de omstandigheden dat nodig maken. De regels zijn dus ingewikkeld, maar neem ze wel in acht want de boetes zijn fors.

WinterbandenKroatië: Winterbanden zijn op sommige wegen verplicht van 15 november tot en met 15 april, ongeacht de weersomstandigheden. Tenzij je goed passende sneeuwkettingen in de auto hebt. De genoemde periode kan eerder ingaan of langer duren als er sprake is van sneeuw of ijs op de weg. De minimale profieldiepte is 4 mm (ook voor zomerbanden) en het M+S-symbool volstaat.

Noorwegen: Winterbanden zijn hier niet verplicht voor voertuigen tot 3500 kilo. Wél dient je voertuig te allen tijde voldoende grip te hebben. Het gebruik van winterbanden is daarom sterk aan te raden. De minimale profieldiepte is 3 mm. Ook zomerbanden moeten in de periode van 1 november tot de eerste zondag na Pasen minimaal 3 mm profiel hebben. Is je voertuig zwaarder dan 3500 kilo? Dan zijn winterbanden verplicht van 15 november tot en met 31 maart.

Zweden: Hier zijn winterbanden verplicht van 1 december tot 1 april bij winterse omstandigheden. Het gaat daarbij om sneeuw of ijs op de weg of een nat wegdek in combinatie met temperaturen rond of onder nul graden. De minimale profieldiepte is 3 mm en het M+S-symbool volstaat. Ook een eventuele aanhanger of caravan moet zijn voorzien van winterbanden.

winterbandenFinland: Winterbanden zijn hier verplicht van 1 december tot 1 maart. Het M+S-symbool volstaat. Ook een geremde aanhanger moet winterbanden hebben. Kom je boven de poolcirkel dan zijn winterbanden van half oktober tot half april verplicht. De minimale profieldiepte is 3 mm, maar 5 mm of meer is aanbevolen.

Denemarken: Hier geldt geen verplichting, maar wel een advies. Gebruik je winterbanden dan moeten ze – logischerwijs – om alle vier de wielen zijn gemonteerd.

Tsjechië: Winterbanden om alle wielen zijn verplicht tussen 1 november en 31 maart bij winterse omstandigheden, bij temperaturen onder de 4 graden en als er en blauw bord staat met daarop een auto en een sneeuwvlok. Profieldiepte is minimaal 4 mm en M+S-aanduiding volstaat.

Slowakije: Van 15 november tot en met 31 maart zijn winterbanden verplicht bij gladheid en sneeuwval. M+S volstaat en de minimale profieldiepte is 3 mm. Winterbanden dienen ook hier op alle vier de wielen te zijn gemonteerd.

Slovenië: Winterbanden zijn hier verplicht van 15 november tot en met 15 maart, tenzij je goed passende sneeuwkettingen in de auto hebt. De minimale profieldiepte is 3 mm en M+S-symbool volstaat.

VORIGE BERICHT VOLGENDE BERICHT

REAGEER OP DIT ARTIKEL

GERELATEERDE ARTIKELEN

MEER Nieuws NIEUWS